Adama
AGRICOVER

Dragoş Frumosu: La grâul pentru panificaţie pierderile ar putea fi mai mari de 30%, iar la porumb sunt până la 40-45%

Publicat: 30 iulie 2012 - 22:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten


Producţia de grâu este compromisă, în prezent, în procent de 30%, în timp ce producţiile de porumb şi floarea soarelui sunt afectate cu până la 40-45%, din cauza secetei, afirmă Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

La grâul pentru panificaţie pierderile ar putea fi mai mari de 30%

„Seceta din ultima perioadă a afectat puternic culturile de grâu, porumb şi floarea soarelui. În cazul grâului, producţia este compromisă în procent de 30-35%, însă, dacă ne referim la grâul pentru panificaţie, pierderile ar putea fi şi mai mari, deoarece acest tip de grâu trebuie să întrunească o serie de proprietăţi specifice. Dacă pierderile la capitolul grâu se vor accentua, atunci s-ar putea să fim nevoiţi să apelăm şi la importuri, costurile de achiziţie urmând să fie destul de ridicate, mai ales în condiţiile în care preţul grâului la bursă a crescut cu circa 30%”, a spus Dragoş Frumosu, citat de Agerpres.

Spic de grâu_b

Potrivit acestuia, şi preţul la bursă al porumbului a crescut cu aproximativ 50% în ultima perioadă, în special din cauza secetei care a afectat teritoriile cultivate cu porumb din Statele Unite ale Americii.

„Ajutoarele de calamitate date firmelor mici, care nu au asigurare, sunt bani cheltuiţi inutil”

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară susţine că măsura Ministerului Agriculturii de a compensa pierderile producătorilor agricoli ale căror culturi au fost afectate de secetă este una bună, însă doar atâta timp cât banii vor fi acordaţi doar IMM-urilor care sunt constituite în asociaţii.

Am fost informat că ministrul Agriculturii a anunţat că pierderile înregistrate de firme vor fi compensate în proporţie de 80%, dacă o cantitate mai mare de 30% din culturi sunt afectate. Din punctul meu de vedere, este o măsură foarte bună, însă sprijinul acordat de stat ar trebui să fie oferit doar IMM-urilor care sunt constituite în asociaţii. În cazul în care ajutoarele de stat sunt acordate firmelor mici, care nu dispun de nici un fel de asigurare, atunci putem vorbi de bani cheltuiţi inutil”, a mai spus Dragoş Frumosu.

Vizualizat: 7732 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Şeful MADR: Seceta riscă să afecteze porumbul şi floarea soarelui. IMM-urile vor primi compensaţii pentru 80% din pierderi

Şeful MADR: Seceta riscă să afecteze porumbul şi floarea soarelui. IMM-urile vor primi compensaţii pentru 80% din pierderi

Seceta riscă să afecteze cultura de porumb şi de floarea soarelui, context în care IMM-urile vor primi compensaţii de la stat care vor acoperi 80% din pierderi, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, la o conferinţă de presă. 

Producţia de grâu va fi cu 15% mai mică decât cea din 2011

Producţia de grâu va fi cu 15% mai mică decât cea din 2011

Producţia totală de grâu se va cifra la 4,751 milioane tone, în 2012, şi va fi în scădere cu 15% faţă de cea înregistrată în 2011, care s-a ridicat la 5,792 milioane tone, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă.

Seceta care face ravagii în SUA se intensifică într-un ritm fără precedent

Seceta care face ravagii în SUA se intensifică într-un ritm fără precedent

Seceta care s-a instalat în centrul Statelor Unite, se intensifică cu un ritm “fără precedent”, potrivit declaraţiei unui expert din cadrul Centrului american de Supraveghere a Secetei.

Mureş: Seceta a afectat peste 62.000 de hectare de culturi agricole

Mureş: Seceta a afectat peste 62.000 de hectare de culturi agricole

La nivelul judeţului Mureş, peste 62.000 de hectare de culturi sunt afectate de secetă, iar, dacă în următoarele cinci zile nu va ploua, suprafaţa afectată va fi tot mai mare, a spus şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Mureş, Liviu Timar.

Timiş: Cu toate că în ultimele zile au căzut ploi, 20% din culturile de primăvară sunt afectate de secetă

Timiş: Cu toate că în ultimele zile au căzut ploi, 20% din culturile de primăvară sunt afectate de secetă

Cu toate că în ultimele zile în judeţul Timiş au căzut ploi, aproximativ 20 la sută din culturile de porumb, soia şi floarea soarelui au fost afectate de secetă, susţin reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Timiş.

Cine profită de seceta din SUA?

Cine profită de seceta din SUA?

Argentina şi Brazilia sunt principalele beneficiare de pe uma creşterii preţurilor la porumb şi soia, din cauza secetei care a afectat cea mai mare parte a Statelor Unite şi alte regiuni din emisfera nordică.

Fermierii vor primi despăgubiri pentru pagubele provocate de secetă

Fermierii vor primi despăgubiri pentru pagubele provocate de secetă

Conferinţa susţinută marţi, 24 iulie 2012, de premierul Victor Ponta şi ministrul agriculturii, Daniel Constantin, s-a finalizat cu soluţii concrete de ajutor pentru fermierii afectaţi de seceta din acest an.

Efectele secetei în Republica Moldova: medie de 2 t/ha la grâu

Efectele secetei în Republica Moldova: medie de 2 t/ha la grâu

Producţia de grâu a Republicii Moldova a avut serios de suferi din cauza temperaturilor extrem de ridicate şi lipsa precipitaţiilor, autorităţile de la Chişinău aşteptând-se la o medie a randamentelor de doar 2 tone la hectar.

Olt: Peste 70.000 de hectare de porumb şi floarea-soarelui au fost afectate de secetă

Olt: Peste 70.000 de hectare de porumb şi floarea-soarelui au fost afectate de secetă

Seceta a distrus culturile de porumb pe o suprafaţă de peste 10.000 hectare, cele de floarea-soarelui pe mai mult de 11.000 de hectare şi pe o suprafaţă de circa 55.000 hectare aceste culturi au fost afectate de lipsa apei în proporţie de peste 30%, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Olt, inginerul Olga Florica. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11

Ionuț s-a născut în Vaideeni, județul Vâlcea, locul din care mulți oieri au plecat, pe drumul transhumanței și s-au stabilit în mai toate zonele țării. Chiar dacă ferma de ovine a familiei Cioranu este acum în județul Arad, poveștile copilăriei și amintirile îi sunt legate de această comună frumoasă din Oltenia de sub munte.

Își amintește de bunicul care era tăbăcar, de iernile cu zăpadă și săniușul de pe uliță, de verile cu arșiță când, cu mic, cu mare, mergeau toți la câmp să adune fânul pentru oi. Are și acum pătura din piei de oaie, făcută de bunul său și spune că nu există ceva care să țină mai bine de cald... așa că o ia cu el peste tot când pleacă la drum lung.

E pasionat de utilaje și, împreună cu fratele și tatăl său, Nicu Cioranu țin bine frâiele fermei de ovine populată cu Țurcane, Cap negru german și metișii dintre acestea, dar și un efectiv din rasa Assaf, specializată pe producția de lapte. Este Ionuț Cioranu, tânărul fermier care ne spune la #agroSTORY care sunt provocările și bucuriile pe care i le aduce viața de crescător de oi. Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 10 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Ionuț Cioranu la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, CIOBĂNIE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii