Surse din piaţă europeană apreciază că a crescut probabilitatea ca interdicția privind importul de floarea-soarelui din Ucraina să fie anulată din 15 septembrie, ținând cont de scăderea estimărilor privind producţia de floarea-soarelui în Bulgaria și România.
Compania americană de agrobusiness Bunge a finalizat o fuziune cu compania canadiană Viterra pentru a crea o companie globală diversificată de soluții de agrobusiness, aşa cum s-a anunțat marți (13.06.2023) într-o declarație oficială. Primele încercări ale celor două companii de a fuziona au fost raportate încă din 2017. Această fuziune va crea o afacere globală care rivalizează cu cea a giganţilor: Cargill Inc., Archer-Daniels-Midland Co (ADM) şi Louis Dreyfus.
Ministerul Agriculturii din Ungaria a anunțat că va interzice importul a 25 de produse agricole și cereale din Ucraina, relatează Hirado.hu. Potrivit decretului oficial, pe lângă cereale şi oleaginoase, nu vor putea fi vândute pe teritoriul maghiar: făină, miere, ulei și carne din Ucraina. Prin aceste restricții se doreşte protejarea fermierilor şi a consumatorilor maghiari, iar măsurile vor fi în vigoare până pe 30 iunie.
În perioada 1 iulie 2022 - 5 aprilie 2023, volumul exporturilor de cereale și leguminoase din Ucraina a fost de 38,5 milioane de tone, cu 15% mai puțin decât în aceeaşi perioadă a sezonului precedent, conform datelor Serviciului vamal de stat din Ucraina. Numai livrările de porumb au atins 22,7 milioane de tone, cu 10% mai mult decât volumul exporturilor din aceeași perioadă a sezonului trecut. Conform datelor oficiale ale Consiliului Europei, de la începutul acestui sezon şi până la începutul lunii martie, doar 23 de milioane de tone au fost exportate pe cale maritimă, direct din porturile Ucrainei.
În actualul an de comercializare, statele UE au importat 6,2 milioane de tone de soia, cu 20% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a sezonului anterior. De asemenea, în perioada 1 iulie 2022 - 29 ianuarie 2023, au mai fost importate 9,2 milioane de tone de şrot de soia, cu doar 4% mai puţin decât în intervalul similar al sezonului 2021/2022, potrivit datelor Comisiei Europene.
În plin război, fermierii ucrainieni au recoltat în acest sezon 36,1 milioane de tone de cereale, cu un randament mediu de 4,24 t/ha. Ca urmare a invaziei ruse și a ocupării temporare a unor teritorii care, de obicei, prezentau randamente ridicate, producţia medie de porumb estimată a se obţine în Ucraina în acest sezon este de 5,83 tone/ha, cu cca. 17% mai mică față de sezonul precedent. Prin urmare, cu 66% mai puțin porumb a fost recoltat și se află în silozuri, comparativ cu aceeași dată a anului trecut (9,6 milioane de tone, față de 28 milioane de tone la aceeaşi dată a anului trecut).
Rusia și-a suspendat participarea la "Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră", acordul prin care începând din iulie s-au deschis porturile ucrainene pentru exportul de produse agricole. Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă (29.10.2022) că va opri participarea în cadrul acordului, invocând represalii pentru "actul de terorism" al Kievului împotriva navelor de război rusești. De asemenea, Rusia a transmis că suspendă acordul pentru un "termen nedeterminat", deoarece nu poate "garanta siguranța navelor civile" care călătoresc în cadrul pactului.
Statele Unite și aliații europeni au amenințat că vor impune sancțiuni suplimentare Rusiei dacă forțele acestei țări vor intra în Ucraina, ceea ce ar putea reduce şi exporturile de cereale. Sancţiunile cu cel mai mare impact asupra exporturilor rusești ar putea fi tăierea accesului Rusiei la "Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications" (SWIFT), un sistem global de comunicare care leagă instituțiile financiare, iar cealaltă măsură ar fi blocarea capacității țării de a utiliza dolarul american și euro.
Cultivatorii brazilieni de soia întârzie încheierea de contracte la termen pentru viitoarea producție de soia. Potrivit analiştilor DataAgro, până în 10 decembrie, fermierii brazilieni au contractat la termen doar 30,4% din producția de soia de anul viitor, comparativ cu 56,3% volumul contractat în aceeaşi perioadă a anului trecut și 36,1% cât a fost media în ultimilor ani.
Guvernul indian a anunțat oficial că va permite importul a până la 1,2 milioane de tone de şrot din soia modificată genetic, într-o încercare menită să reducă deficitul de furaje şi creşterea preţurilor la produsele alimentare. Hotărârea se aplică produselor clasificate sub codurile ITC HC 23040020 și 23040030 care sosesc în porturile Nhava Sheva și LCS Petrapole înainte de 31 octombrie.