În prima sa prognoză pentru 2021, COCERAL estimează producţia totală de cereale din statele UE-27 +Marea Britanie la 307,4 milioane tone, în creştere faţă de cele 295,7 milioane tone recoltate anul trecut. În România sunt aşteptate creşteri importante ale producţiei de grâu, proumb, rapiţă şi floarea soarelui.
Săptămâna trecută, preţul grâului a urcat puternic la bursă în urma anunțului privind introducerea de către Rusia a unei taxe la export de 30 USD/tonă, începând din a doua jumătate a lunii februarie. Luni (21.12.2020), prețurile au cedat o mare parte din câştigul acumulat vineri (18.12.2020) şi tranzacţiile s-au desfăşurat "liniştit". Piaţa internaţională a porumbului şi a oleaginoaselor a înregistrat o mişcare inversă celei a grâului.
În luna noiembrie producătorii au vândut cantități mari de rapiță din recolta 2020 la prețuri ridicate. Acum urmează o perioadă de calm, pe de o parte, deoarece stocurile s-au redus foarte mult și, pe de altă parte, deoarece prețurile nu ar mai putea crește în continuare din cauza slăbirii cotaţiilor forward la Bursa din Paris.
În perioada ianuarie-octombrie, Argentina a exportat 34,5 milioane de tone de porumb, în creștere cu 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019 şi un nou record, conform unui studiu al Bursei de cereale din Cordoba. Valoarea exporturilor de porumb în această perioadă a ajuns la 5,56 miliarde USD, în creștere cu 8% față de anul precedent.
După recordul de 95,54 de milioane de tone de soia importate, stabilit în 2017, China va ajunge anul acesta la aproape 100 de milioane de tone soia importate, potrivit datelor vamale oficiale. Astfel, în ciuda îngrijorărilor legate de reducerea cererii globale, pe fondul pandemiei Covid-19 și a tensiunii dintre SUA şi China, cel mai mare importator global de soia va atinge un nou record.
După o perioadă cu precipitaţii în câmpiile sudice la Statelor Unite şi în Rusia, atât la Bursa de la Chicago cât şi la cea din Paris, cursul grâului a cedat şi a intrat într-o scădere uşoară.
Apetitul Chinei pentru importurile de cereale este în continuă creştere, întrucât țara intenționează să-și satisfacă cererea internă și să îşi asigure rezerve interne stabile în contextul unor factori de piață incerţi şi a tensiunilor comerciale internaţionale. În ultimele luni, China a accelerat achiziția de porumb, grâu, soia, sorg și orz, potrivit agențiile de monitorizare a pieței internaţionale. Dependența tot mai mare de importuri, creșterea prețurilor interne și teama de provocările logistice induse de pandemie sunt doar câţiva dintre factorii care au contribuit la această "foame" a Chinei.
Ritmul mediu zilnic de export pentru soia din Brazilia, în primele săptămâni ale lunii aprilie arată că ţara va atinge un nou record de 16 milioane tone/lună. Datele oficiale arată că Brazilia a exportat în medie 4,3 milioane tone/săptâmâna în primele patru săptămâni ale lunii aprilie, adică un total de 13,2 milioane tone soia, ceea ce este deja un nou record lunar.
În raportul din luna martie, COCERAL estimează că producţia totală de rapiţă a UE 27+UK va ajunge la 17,028 milioane tone, în creştere faţă de producţia realizată anul trecut (16,73 milioane tone). Suprafaţa totală prognozat a fi cultivată este de 5,563 milioane hectare (5,594 milioane hectare în 2019), iar randamentul mediu prognozat este de 3,06 t/ha.
Exporturile de ulei de floarea-soarelui din Ucraina către UE, sub semnul întrebării