Unul dintre cele mai importante contracte de grâu se confruntă cu o problemă: trei silozuri de grâu din Franța au fost închise. Silozurile deținute de Soufflet, Senalia și Nord Cereales sunt puncte de livrare a grâului în cadrul contractului Euronext. La momentul actual, cele trei silozuri sunt închise din cauza exporturilor limitate și au sistat de curând preluarea de marfă.
Comercianții care doresc să cumpere grâu prin bursa Matif nu-și vor mai putea transforma contractele futures în bani. Ei vor fi nevoiţi să modifice contractele actuale în contracte cu termene de livrare ulterioare.
Sistemul de livrare deficitar are consecințe negative asupra agricultorilor francezi, care actualmente abia reușesc să facă față concurenței din Rusia și Ucraina. Exporturile de grâu din Franța au scăzut cu 3,3 la sută în ultimele trei luni comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Cererea slabă din țări terțe ar putea să însemne pentru Franța stocuri de 5,2 milioane de tone de grâu la sfârșitul sezonului, estimează FranceAgriMer. Astfel, depozitele vor fi la finalul sezonului de două ori mai pline ca și anul trecut.
În același timp, Egiptul a cumpărat în acest an agricol, prin licitație, 1,5 milioane de tone de grâu rusesc - și doar 240.000 de tone de grâu franțuzesc. Această cantitate a fost cumpărată numai în luna ianuarie a anului trecut de către firma egipteană GASC printr-o singură licitație ce a avut loc în Franța.
Deși oferta mondială de grâu este în continuare mare, blocajele existente ar putea duce la creșterea prețurilor, astfel încât grâul european va deveni și mai necompetitiv. „Este necesar ca bursa de contracte futures Matif să funcționeze și mai bine“, spune Hans Stoldt, directorul companiei Ameropa SA. Contractul necesită modalități de livrare mai flexibile, consideră Stoldt, întrucât problema ce se conturează la momentul actual în Franța ar putea să influențeze negativ întreaga piață, influențând totodată prețurile cerealelor.
Alți comercianți estimează că prețul primelor livrări va crește ca urmare a închiderii silozurilor.
Olivier Raevel, șeful de resurse al bursei Euronext, confirmă că firmele prezente pe piață își doresc mai multe puncte de livrare, mai cu seamă în afara Franței. „Mi-ar plăcea ca silozurile să fie deschise, însă o situație în care capacitățile de depozitare sunt deficitare nu e chiar neobișnuită“, a spus acesta. Euronext este deschisă față de deținătorii de silozuri care se oferă ca punct de depozitare, a subliniat el. Mulți nu își doresc însă acest lucru, sau depozitele sunt situate prea departe sau sunt prea mici pentru stocurile mari.
Bursa americană CME anunțase în iunie 2014 introducerea unui contract de grâu european propriu. În loc să ofere doar locuri de depozitare aflate pe coastă, CME ar dori să realizeze o rețea de depozite interne, confirmă surse care cunosc planurile companiei. CME a trebuit însă să își amâne proiectul, întrucât nu a reușit încă să-i convingă pe operatorii francezi de depozite să accepte regulile de tranzacționare americane. „Vedem Europa în continuare o piață importantă a grâului și vom rămâne în contact cu firmele prezente pe piață“, a spus un reprezentant CME, nedorind însă să ofere mai multe detalii.