Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în Egipt a anulat licitația de marţi (12.01.2021) după ce ofertele primite au crescut cu 30USD/tonă, comparativ cu licitaţia din decembrie 2020.
În prima sa prognoză pentru 2021, COCERAL estimează producţia totală de cereale din statele UE-27 +Marea Britanie la 307,4 milioane tone, în creştere faţă de cele 295,7 milioane tone recoltate anul trecut. În România sunt aşteptate creşteri importante ale producţiei de grâu, proumb, rapiţă şi floarea soarelui.
Săptămâna trecută, preţul grâului a urcat puternic la bursă în urma anunțului privind introducerea de către Rusia a unei taxe la export de 30 USD/tonă, începând din a doua jumătate a lunii februarie. Luni (21.12.2020), prețurile au cedat o mare parte din câştigul acumulat vineri (18.12.2020) şi tranzacţiile s-au desfăşurat "liniştit". Piaţa internaţională a porumbului şi a oleaginoaselor a înregistrat o mişcare inversă celei a grâului.
Exporturile rusești de grâu au totalizat 23,5 milioane de tone de la începutul anului de comercializare 2020/2021 (1 iulie) şi până în 8 decembrie, potrivit datelor statistice vamale. În încercarea de a stabiliza prețurile interne în creştere şi în timp ce livrările externe au atins valori maxime, guvernul rus intenţionează să introducă o taxă de export pentru grâu.
În perioada ianuarie-octombrie, Argentina a exportat 34,5 milioane de tone de porumb, în creștere cu 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019 şi un nou record, conform unui studiu al Bursei de cereale din Cordoba. Valoarea exporturilor de porumb în această perioadă a ajuns la 5,56 miliarde USD, în creștere cu 8% față de anul precedent.
După o perioadă cu precipitaţii în câmpiile sudice la Statelor Unite şi în Rusia, atât la Bursa de la Chicago cât şi la cea din Paris, cursul grâului a cedat şi a intrat într-o scădere uşoară.
Apetitul Chinei pentru importurile de cereale este în continuă creştere, întrucât țara intenționează să-și satisfacă cererea internă și să îşi asigure rezerve interne stabile în contextul unor factori de piață incerţi şi a tensiunilor comerciale internaţionale. În ultimele luni, China a accelerat achiziția de porumb, grâu, soia, sorg și orz, potrivit agențiile de monitorizare a pieței internaţionale. Dependența tot mai mare de importuri, creșterea prețurilor interne și teama de provocările logistice induse de pandemie sunt doar câţiva dintre factorii care au contribuit la această "foame" a Chinei.
Campania de recoltare la grâu se apropie de final în Rusia. La 1 septembrie, grâul de pe 73,6% din suprafaţa cultivată (21,7 milioane hectare) era în hambare, iar vremea favorabilă îi ajută pe fermieri să se apropie de finalul campaniei de anul acesta. Randamentul mediu a continuat să scadă săptămâna trecută cu 4,5%, acesta ajungând la 3,4 tone grâu/ha, deoarece s-a intrat la recoltat şi în regiunile mai puțin productive din Ural şi Siberia.
Zvonurile privind oferta redusă grâu furajer din regiunea Mării Negre au fost alimentate şi de ştirile potrivit cărora traderii se străduiesc să acopere volumul de marfă și caută să își cumpere ieșirea din obligațiile contractuale de export, pe fondul lipsei de oferte fizice. Procesul, care este cunoscut sub denumirea de „washout” ("spălare"), vine după ce oferta de grâu lipseşte de mai bine de o lună în regiunea Mării Negre.
Campania de recoltat la grâu este în lină desfăşurare şi au început să apară primele date preliminarii privind producţia. Astfel, până la data 7 iulie, fermierii ruși au recoltat 9,4 milioane tone grâu, de pe 2,9 milioane hectare, cu un randament mediu de 3,23 t/ha, arată datele publicate de Ministerului Agriculturii din Rusia. La aceeaşi dată, recolta de orz însuma 2,1 milioane tone, de pe 615 mii hectare, cu un randament mediu de 3,43 t/ha.