Adama
Vinasa Rompak

„Situaţia din agricultură este îngrijorătoare” - Campania însămânţărilor de toamnă, blocată de secetă

Publicat: 27 septembrie 2011 - 13:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Seceta prelungită din ţară creează probleme agricultorilor în ceea ce priveşte pregătirea terenului pentru lucrările de toamnă, din acest punct de vedere, campania de toamnă fiind efectiv blocată.

Fermierii estimează deja pierderile cauzate de secetă
În Timiş, fermierii evaluează deja pierderile suferite din cauza lipsei precipitaţiilor din ultimele două luni. „Avem probleme în ceea ce priveşte pregătirea terenului pentru campania de însămânţare a culturilor de toamnă. La rapiţă avem, deja, însămânţările parţial compromise. La porumb şi la floarea-soarelui lucrurile merg, în general, bine, doar seceta creează o stare de disconfort şi un dezavantaj pentru pregătirea terenului pentru însămânţări”, a declarat, şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Timiş, Tiberiu Lelescu.

Agricultorii se plâng că pământul este foarte uscat şi susţin că însămânţările vor întârzia mult, dacă nu va ploua în maximum două săptămâni.
În judeţul Timiş nu a mai plouat aproape deloc din luna iunie, iar agricultorii evaluează o pierdere de 20 - 30% la hectar din această cauză.

Şi în Teleorman însămânţările de toamnă întârzie
Semănatul rapiţei este întârziat şi în judeţul Teleorman, din cauza lipsei precipitaţiilor pe termen lung, terenurile agricole fiind tot mai greu de pregătit cu utilajele din dotarea fermierilor. Cu toate că lucrarea trebuia finalizată, numai aproximativ 33% din circa 50.000 de hectare au fost însămânţate cu rapiţă.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură Teleorman, Stelian Găină, a declarat pentru Agerpres, că depăşirea perioadei optime pentru însămânţarea acestei valoroase culturi tehnice reprezintă un prim factor ce poate diminua recolta din anul viitor.

În vară, în Teleorman s-a obţinut una dintre cele mai mari recolte de rapiţă din ultimii ani, aproximativ 2.220 kg/ha în medie, suprafaţa cultivată depăşind 42.500 de hectare.
Lipsa ploilor din august şi septembrie, în condiţiile unor temperaturi ridicate, a determinat şi întârzierea arăturilor pe celelalte suprafeţe destinate însămânţărilor de toamnă, cele aproape 89.000 de hectare, pe care s-a efectuat lucrarea de bază a solului, constituind doar o treime din total.

Odată cu trecerea timpului, specialiştii se tem de efectele secetei şi vizează întârzieri şi la semănatul cerealelor păioase, orzul, orzoaica şi grâul urmând să ocupe în această toamnă peste 210.000 de hectare.

„Situaţia din agricultură este îngrijorătoare”
Seceta din această perioadă îi împiedică şi pe fermierii olteni să pregătească terenurile pentru culturile de toamnă şi, potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Olt, Olga Florica, situaţia din agricultură este îngrijorătoare mai ales că în următoarele zile nu sunt aşteptate ploi însemnate cantitativ şi seceta se va accentua.

Olga Florica a declarat, pentru Agerpres, că „seceta a afectat puternic terenurile agricole, având în vedere că pe acestea sunt crăpături, nu se poate ara, nu se poate discui, nu se pot face însămânţări şi chiar dacă s-ar putea seminţele nu ar putea germina fără apă şi ar sta „ca în sac”.

Luna septembrie reprezintă perioada optimă pentru înfiinţarea culturilor de rapiţă, iar acest proces ar trebui încheiat până la începutul lunii octombrie, când ar urma să înceapă însămânţarea la culturile de păioase, seceta însă, stagnează orice tip de lucrare a pământului.


Vizualizat: 3974 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Efectele secetei prelungite: „pământul ia apa din plante”

Efectele secetei prelungite: „pământul ia apa din plante”

Anul 2011 ar fi fost cel mai bun an agricol din ultimii 10 ani, în judeţul Bacău. Seceta din ultima lună, însă, tinde să anuleze orice speranţă a agricultorilor, în acest sens.

Viticultorii buzoieni au producţii mai mici, dar de bună calitate

Viticultorii buzoieni au producţii mai mici, dar de bună calitate

În această toamnă, viticultorii buzoieni au obţinut o producţie de struguri de circa 6.000 de kilograme la hectar, cu aproape 20 la sută mai puţin decât în anul precedent.

Cartoful 2011: producţie mare şi preţ mic

Cartoful 2011: producţie mare şi preţ mic

Anul acesta, în judeţul Braşov, producţia medie de cartofi obţinută la hectar este de 22 de tone, cu patru tone mai mult decât anul trecut. Chiar şi aşa producătorii sunt nemulţumiţi, de data aceasta de preţuri.

Peste 10% din suprafaţa arabilă, din judeţul Botoşani, aparţine străinilor

Peste 10% din suprafaţa arabilă, din judeţul Botoşani, aparţine străinilor

Peste 10% din suprafaţa agricolă arabilă a judeţului Botoşani este deţinut de cetăţeni străini, a declarat, directorul executiv adjunct al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Botoşani, Florin Marţolea.

Recoltatul la floarea-soarelui pe final, cum a evoluat producţia la hectar?

Recoltatul la floarea-soarelui pe final, cum a evoluat producţia la hectar?

Producţiile agricultorilor au fost, până acum, pe măsurile aşteptărilor, în majoritatea zonelor ţării. Recolta bogată la orz, grâul de bună calitate şi producţiile promiţătoare la porumb şi floarea soarelui au adus prilej de bucurie fermierilor. Seceta din ultima perioadă, însă, umbreşte succesul acestora. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii