Se pare că, anul 2011 a fost un an excelent pentru agricultorii care au investit în acest domeniu. Sămânţa de bună calitate, condiţiile meteo şi investiţiile făcute de argeşeni în agricultură au dus la producţii neaşteptat de mari, unele chiar record comparativ cu anii trecuţi.
Precipitaţiile nu au fost suficiente, însă, chiar şi aşa, recoltele sunt bogate. Daniel Priboianu, şef serviciu în cadrul Direcţiei Agricole, a spus că „producţia de porumb de anul acesta este una deosebită, comparativ cu anii trecuţi”. Din aproximativ 53.000 de hectare cultivate cu porumb în primăvară, la nivelul judeţului, au fost recoltate pînă în prezent peste 1.500 de hectare, cu precădere în gospodăriile populaţiei.
În cazul suprafeţelor recoltate, producţia a fost de 4.200 kg boabe/ha, dar specialiştii estimează că, la finalul campaniei de recoltare, producţia medie va ajunge la peste 4.500 kg/ha. Cu o asemenea recoltă, producţia din 2011 a fost peste toţi anii trecuţi. Dacă ar fi avut mai multă apă, ar fi fost o recoltă mai bogată la porumb, scrie curierul.ro.
Floarea soarelui a avut un an bun
Nici de producţiile de floarea soarelui agricultorii nu se pot plânge. Din cele 15.000 de hectare cultivate au fost recoltate culturile de pe 13.000 de hectare, iar producţia este de 2.000 kilograme la hectar. Cu toate că iniţial producţia medie pe hectar a fost de 2000 kg, şeful Direcţiei Agricole Argeş, Radu Dincă, prevede ca până la încheierea campaniei să ajungă la 2 400 - 2 500 kg/ha. „Cred acest lucru întrucât floarea soarelui e cultivată numai de fermieri ce deţin suprafeţe mari, oameni cu experienţă şi care nu au făcut rabat de la aplicarea tehnologiilor”. Producţia bună la floarea-soarelui, de anul acesta, este similară celei din 2009.
Restul culturilor au înregistrat producţii bune
La rapiţă au fost recoltate culturile de pe 6.853 hectare, iar producţia la hectar a fost de 1.700 kg. La orz au fost recoltate culturile de pe 2.390 hectare, cu o producţie de 4.500 kg la hectar. La struguri de masă nu avem cultivate decît 51 hectare, din care 40 hectare au fost recoltate, fiind o producţie medie de 5.000 kg la hectar. La culturile de cartof de toamnă, situate mai ales în nordul judeţului, spre munte, din cele 3.400 hectare au fost recoltate 1.000 hectare, obţinîndu-se o producţie de 16.000 kilograme la hectar.