Recoltarea la floarea-soarelui a început de câteva zile. Cultivatorii au avut producţii variate, în funcţie de condiţiile meteo din zona de activitate a fiecăruia, dar şi de tratamentele aplicate culturilor. Valorificarea se face imediat după recoltare.
La Giurgiu, agricultorii care au strâns recolta de floarea-soarelui au şi valorificat-o imediat după recoltare. Este şi cazul fermierului Viorel Vărzaru, care a recoltat floarea de pe întreaga suprafaţă însămânţată, respectiv 130 hectare. „Am recoltat sută la sută floarea-soarelui, producţia medie obţinută fiind de circa 3000 kg/ha, şi am vândut-o imediat după recoltare”, ne-a spus agricultorul.
„Preţul la floarea-soarelui este unul destul de bun”, spune fermierul, care a încasat 1,48lei/kg.
Agricultorul a început recoltarea şi la porumb, la soiurile mai timpurii. „Recoltez de trei zile la porumb, cu o producţie medie de 8000kg/ha, dar abia după ce îl voi recolta în întregime îl voi vinde, având şi un contract în derulare în această perioadă”, a adăugat Viorel Vărzaru.
Producţii de 2500-2800 kg/ha în Dolj
Şi în Dolj recoltarea la floarea-soarelui este aproape de sfârşit. „Aici producţiile medii au fost între 2500-2800 kg/ha, la majoritatea fermierilor, iar recoltarea s-a desfăşurat în condiţii bune”, ne-a spus Mihai Bogdan Stancu, vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Dolj. „Preţul recoltei este în jurul valorii de 1,25-1,35 lei/kg, depinde şi de calitatea acesteia”, a adăugat acesta.
Lucrările pământului pentru înfiinţarea culturilor de toamnă stagnează. Fermierii se văd neputincioşi în faţa secetei prelungite şi aşteaptă precipitaţii pentru a putea ara terenurile. „Deocamdată nu putem face nimic, am însămânţat rapiţa doar pe 20% din suprafaţa prevăzută, iar dacă nu plouă...nu putem continua”, a precizat, Bogdan Stancu.