În judeţul Olt, fermierii au reuşit să strângă recolta de pe majoritatea suprafeţelor cultivate cu porumb şi, potrivit specialiştilor în agricultură, se pot declara mulţumiţi pentru că în acest an producţia a fost bună, de 3.700 kg/ha.
Potrivit specialiştilor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Olt, în câteva zile se va încheia culesul porumbului, iar fermierii au obţinut producţii bune, peste medie acolo unde a fost respectată tehnologia, şi mai slabe dacă terenul a fost afectat de băltiri ori secetă.
„Au fost înregistrate şi producţii de 6.000 - 7.000 kg/ha, la fermele mari care au respectat tehnologia, dar şi producţii sub medie în exploataţiile foarte mici, unde nu s-au folosit îngrăşăminte. Producţia medie de porumb la hectar este de 3.700 kg, mulţumitoare, nici foarte bună dar nici mică”, a spus Olga Florica, purtător de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Olt.
Şi la struguri sunt producţii bune
Tot în această perioadă, fermierii din judeţ culeg şi strugurii, unde până acum, deşi nu s-a recoltat decât circa o jumătate din suprafaţă, producţia este bună, conform aprecierilor purtătorului de cuvânt al DADR Olt.
Olga Florica a precizat că au fost recoltaţi strugurii de masă (1.480 de hectare) şi producţia obţinută a fost de 4.200 kg/ha. O producţie mai mare se înregistrează la strugurii pentru vin. „Avem aproape 7.000 de hectare de vie ce produce struguri pentru vin, din care 5.300 hectare sunt cultivate cu vie hibridă. Sunt diferenţe foarte mari între cantităţile recoltate de diferiţi fermieri şi avem şi producţii de 8.000 kg/ha, dar şi de 4.000 kilograme de struguri pe hectar. La strugurii de vin producţia medie este de 4.600 kg/ha. Dacă ar fi plouat în ultima lună, ar fi putut fi mai mare producţia”, a spus reprezentantul DADR Olt.
sursa: Agerpres