Adama
Vinasa Rompak

După grâu, şi porumbul românesc merge la export

Publicat: 18 septembrie 2011 - 18:51
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

România ar putea exporta în jur de 5 milioane de tone de porumb din recolta anului 2011, estimată la aproximativ 11 milioane de tone porumb boabe.

„Estimez că la porumb ne vom duce în acest an la 11 milioane de tone, cu circa două milioane de tone peste recolta din 2010. Va fi o recoltă bună în 2011, recoltatul merge bine la această dată, este uşor de depozitat şi fără costuri. Cred că în mod sigur vom fi şi în 2011 în topul ţărilor Uniunii Europene, din punct de vedere al producţiei de porumb, probabil după Franţa”, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

În 2010, România s-a situat pe primul loc din Uniunea Europeană (UE), după suprafaţa cultivată cu porumb cu 2,243 milioane hectare, ocupând însă locul doi, după Franţa, la producţie, din cauza unui randament inferior.

Anul trecut, Franţa a deţinut supremaţia în privinţa producţiei de porumb cu 13,690 milioane tone, urmată de România cu 9,101 milioane tone, de Italia şi Ungaria cu 7,877 milioane tone, respectiv 7,410 milioane tone. Cu toate acestea, randamentul la porumb realizat anul trecut în România, de 4.056 kg/ha, a fost mai mic decât al celorlalte state membre, excepţie făcând doar Bulgaria, cu 3.920 kg/ha.


Vizualizat: 4796 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Agricultura românească ar putea deveni sursă de energie, iar porumbul -  plantă industrială

Agricultura românească ar putea deveni sursă de energie, iar porumbul - plantă industrială

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat recent, că fermierii români nu ar trebui să aibă reţineri în a se orienta spre producţia de energie pe bază de biomasă, porumbul devenind din ce în ce mai mult o plantă industrială în ţări ca Germania sau Statele Unite ale Americii.

Tabără la „Ziua Porumbului”: despre canalul Siret-Bărăgan, cultura porumbului şi obiectivul final al MADR

Tabără la „Ziua Porumbului”: despre canalul Siret-Bărăgan, cultura porumbului şi obiectivul final al MADR

Prezent la „Ziua Porumbului”, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că proiectul legat de construcţia canalului Siret-Bărăgan este de o importanţă majoră, mai important decât o autostradă, acesta exprimându-şi speranţa ca investiţia să fie lansată, iar agricultorii să aibă apă la un preţ rentabil.

Recoltarea porumbului timpuriu a început

Recoltarea porumbului timpuriu a început

Culturile de porumb din unele zone ale ţării au fost afectate de seceta prelungită din acest an. Producţia la hectar ar fi putut fi totuşi bună, dacă hibrizii ar fi fost compatibili cu zona de cultură, iar tehnologia ar fi fost aplicată corespunzător, spun specialiştii.

LAPAR organizează astăzi Ziua Porumbului, în Ialomiţa

LAPAR organizează astăzi Ziua Porumbului, în Ialomiţa

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România organizează joi, 15 septembrie, „Ziua Porumbului”, în judeţul Ialomiţa.

Fermierii iberici au încredere în porumbul transgenic

Fermierii iberici au încredere în porumbul transgenic

Portugalia şi Spania şi-au extins suprafeţele cultivate cu porumb modificat genetic, pentru a compensa pierderile rezultate în urma atacurilor de Ostrinia nubilalis, un dăunător foarte agresiv, cunoscut şi sub denumirea populară de sfredelitorul porumbului.

Maramureş: Recolta de porumb, afectată de seceta prelungită

Maramureş: Recolta de porumb, afectată de seceta prelungită

Recolta de porumb din această toamnă ar putea fi compromisă de seceta prelungită din timpul verii şi de imposibilitatea irigării culturilor.

Exporturile de porumb ale României şi Ucrainei pot limita creşterea preţurilor internaţionale

Exporturile de porumb ale României şi Ucrainei pot limita creşterea preţurilor internaţionale

„Piaţa nu a luat încă în calcul Ucraina, iar România va avea şi ea o producţie bună de porumb. Cei doi furnizori pot absorbi o parte importantă din cererea care merge în mod normal către SUA şi America de Sud”, a declarat Peter Beirmann, director general la traderul de cereale Aston FFI din Lausanne, Elveţia.

Hibrizi de porumb prezentaţi în cadrul unui simpozion Pioneer, în judeţul Neamţ

Hibrizi de porumb prezentaţi în cadrul unui simpozion Pioneer, în judeţul Neamţ

Specialiştii Pioneer au prezentat câteva loturi cu hibizi de porumb aflate pe terenurile societăţii TCE 3 Brazi, în cadrul unui simpozion desfăşurat în Girov, judeţul Neamţ. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Roman Irinel
|
11. 18, 2011. Friday 17:02
Intradevar an de exceptie 2011 la productia de porumb. Cultiv si eu aproximativ 50 de hectare de teren din care anul acesta am avut 14 insamantate cu porumb. O productie medie undeva in jurul a 8000 de kg pe hectar. Problema este ce va fi anul viitor, in conditiile in care de peste 3 luni de zile nu a plouat deloc, iar araturile de toamna nu s-au putut realiza.
Sa nu mai vorbim de grau pentru ca din 15 octombrie am insamantat 10 hectare si a inceput sa rasara pe alocuri si exista riscul compromiterii intregii culturi. In situatia data foarte posibil ca 2012 sa fie un an "negru" pentru agricultura romaneasca. O sa ne aducem aminte de anul 2011 si cu siguranta or sa mai treaca multi ani pana o sa mai fie unul la fel de bun.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii