Până acum recoltarea păioaselor s-a realizat pe 55% din suprafaţa cultivată, iar producţia diferă între judeţe, în cadrul judeţului şi între ferme. Dacă la Ialomiţa, Brăila, Argeş, Timiş, Arad, Satu Mare sunt producţii de orz peste 4000 – 4500 kg/ha, în judeţele Constanţa, Tulcea, Dâmboviţa, Olt, Dolj, Teleorman, producţiile sunt de 2000 – 2500 kg/ha, se arată într-un comunicat de presă transmis de Asociaţia Fermierilor din România.
Potrivit sursei, diminuarea producţiei cu 30 – 40%, a fost cauzată în principal de factorii climatici şi anume de seceta prelungită din toamna lui 2011 şi din primăvara lui 2012 şi tehnologia aplicată. Astfel societăţile care au aplicat tehnologii avansate au obţinut:
• În Insula Mare a Brăilei s-a obţinut 5000 kg/ha la grâu pe o suprafaţă de 19500 ha, 5500 kg/ha la orz pe 5300 ha;
• Agrofam Feteşti a realizat 4400 kg/ha la grâu cultivat pe 7000 ha şi 4200 kg/ha la orz pe 3500 ha;
• AgroIndustriala Mihăileşti, judeţul Giurgiu, realizează 5000 kg/ha la grâu pe 2500 ha şi 4800 kg/ha la orz pe 420 ha; 2500 kg/ha la rapiţa cultivată pe 800 ha;
• Agrichim Feteşti a realizat 4500 kg/ha la grâul cultivat pe 450 ha, 5200 kg/ha la orzoaica de primăvară şi 2700 kg/ha la rapiţa de pe 900 ha.
• ITC Bucureşti a realizat cu soiurile proprii 5400 kg/ha la grâu, 3400 kg/ha la orzoaica de primăvară de bere, 2200 kg/ha la rapiţă şi 2000 kg/ha la muştar, producţie estimată.
„Deşi producţia cerealelor este una mică, calitatea recoltei este una foarte bună, cu 25% mai bună decât în anii trecuţi, iar acest fapt compensează valoric nerealizarea producţiei”, se arată în comunicat.
Dacă la culturile de toamnă recoltele s-au realizat mai mult sau mai puţin , nu acelaşi lucru putem spune şi despre culturile de primăvară, care sunt afectate de seceta excesivă instalată în ultima perioadă şi ar putea fi compromise în proporţie de până la 100%.