Adama
Vinasa Rompak

Gorj: Seceta accelerează recoltarea porumbului şi afectează cultura de rapiţă

Publicat: 26 septembrie 2011 - 10:57
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Seceta dă mari bătăi de cap agricultorilor gorjeni. Aceştia au început demarat lucrările de recoltare a porumbului, seceta accelerând ritmul acestuia de coacere. După recoltare, agricultorii se pregătesc şi de însămânţarea terenurilor, însă pământul este prea uscat pentru a fi posibile lucrările de toamnă.

În judeţul Gorj există aproximativ 60.000 de hectare de teren cultivat cu porumb, iar 32% din această suprafaţă a fost deja recoltată. Anul acesta, producţia de porumb şi cereale păioase a fost foarte bună comparativ cu alţi ani.

„În medie, în 2011 s-au recoltat patru tone de boabe la hectar. Producţia este destul de bună. La grâu am avut în medie 3,5 tone la hectar, fiind cea mai bună producţie din ultimii trei ani. A fost înregistrată o creştere de 30%”, a spus, pentru gazetadesud.ro, Ion Popescu, directorul DADR Gorj. 

Rapiţa va fi cultivată „la risc”, dar şi grâul este ameninţat de secetă
Din cauza secetei din ultima perioadă există riscul să fie depăşită perioada optimă de însămânţare a păioaselor, rapiţa fiind deja în această situaţie. Terenul s-a tasat şi a fost îngreunată efectuarea arăturilor în vederea însămânţării culturii de cereale păioase.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj, seceta prelungită creează mari probleme și la însămânţarea grâului.

Până la această dată au fost efectuate arături doar pe aproximativ 2.400 de hectare. „Sunt probleme cu aratul pentru însămânţările de toamnă. La rapiţă a fost deja depăşit termenul de însămânţare. La grâu mai avem timp până pe 20 octombrie. Este prea uscat terenul, nu se poate ara şi nici semăna”, a mai afirmat Ion Popescu.

Pamânt crăpat de secetă._b

Vizualizat: 4088 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Un an agricol excelent pentru argeşeni: porumbul şi floarea soarelui au producţii record

Un an agricol excelent pentru argeşeni: porumbul şi floarea soarelui au producţii record

Se pare că, anul 2011 a fost un an excelent pentru agricultorii care au investit în acest domeniu. Sămânţa de bună calitate, condiţiile meteo şi investiţiile făcute de argeşeni în agricultură au dus la producţii neaşteptat de mari, unele chiar record comparativ cu anii trecuţi.

Seceta afectează culturile de toamnă, fermierii sunt îngrijoraţi

Seceta afectează culturile de toamnă, fermierii sunt îngrijoraţi

Agricultorii nu ştiu dacă să se bucure sau nu, la sfârşitul acestei veri, având în vedere regimul hidrologic care a fost, pe de o parte, propice recoltării, dar pe de altă parte, a afectat înfiinţarea culturilor de toamnă.

Floarea soarelui în toamna lui 2011: vom avea producţii record

Floarea soarelui în toamna lui 2011: vom avea producţii record

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, se declară mulţumit în ceea ce priveşte producţia de floarea-soarelui a acestui an. „Cred că anul acesta la floarea soarelui producţia va fi un record absolut. Vom depăşi 1,6 milioane de tone, în condiţiile în care anii trecuţi aveam producţii de 1,2 - 1,3 milioane tone. Anul acesta nu suntem foarte departe de o producţie medie de două tone la hectar”, a precizat Tabără.

Porumbul 2011: agricultorii estimează noua producţie

Porumbul 2011: agricultorii estimează noua producţie

Fermierii se ocupă, în această perioadă, de recoltarea culturilor de porumb realizate în primăvară. În paralel cu acţiunile de recoltare la porumb şi florea-soarelui se lucrează şi la eliberarea terenurilor de resturile vegetale, respectiv pregătirea acestora pentru înfiinţarea noilor culturi.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii