Adama
Vinasa Rompak

Floarea-soarelui, recoltă bogată şi preţ bun

Publicat: 13 septembrie 2011 - 14:58
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Recoltarea florii-soarelui şi porumbului fac parte din programul lucrărilor agricole de toamnă. La floarea-soarelui recoltarea e în toi, dacă nu chiar pe final în unele regiuni. Condiţiile meteo sunt favorabile, iar fermierii nu mai amână strângerea recoltei.

Potrivit specialiştilor, strângerea recoltei cu combina trebuie să înceapă când umiditatea scade sub 15% şi se încheie când umiditatea junge la 11-12%. La data recoltării, lanul trebuie să aibă 80-85% din calatidii (inflorescenţă cu axul lăţit pe care sunt fixate florile sesile) de culoare brună şi brun-gălbuie.

Fermierii recolteză din zori, până în seară
În Argeş, peste jumătate din suprafaţa însămânţată cu floarea soarelui a fost recoltată. Suprafaţa totală este de 15.000 ha, iar de pe mai mult de 7 500 ha a fost executată deja recoltarea. „Acum se acţionează de către toţi fermierii. Este perioada care corespunde tuturor indicilor recoltării, iar în cel mai scurt timp se va încheia campania”, a explicat Radu Dincă, directorul Direcţiei Agricole Argeş.

Cu toate că iniţial producţia medie pe hectar a fost de 2000 kg, şeful Direcţiei Agricole prevede ca până la încheierea campaniei să ajungă la 2 400 - 2 500 kg/ha. „Cred acest lucru întrucât floarea soarelui e cultivată numai de fermieri ce deţin suprafeţe mari, oameni cu experienţă şi care nu au făcut rabat de la aplicarea tehnologiilor”, a mai spus Dincă.

NS-PRIMI_b

Producţii bune şi un preţ pe măsură
În Ialomiţa, floarea-soarelui s-a recoltat sută la sută. „De pe o suprafaţă de circa 3000 ha cultivate la nivelul Asociaţiei Producătorilor Agricoli de Cereale şi Plante Tehnice Ialomiţa, s-a recoltat în totalitate floarea-soarelui, producţia medie înregistrată fiind de 2500-3000 kg/ha”, ne-a spus, Marin Nedu, preşedintele asociaţiei.

Conform spuselor acestuia, preţul la floarea-soarelui este bun, deşi are tendinţă de scădere. De la începutul recoltării şi până în prezent a scăzut de la 1,5 lei/kg, la 1,25 lei/kg.

Porumbul pare să aibă, de asemenea, rezultate promiţătoare. Deşi s-a recoltat doar de pe o parte din suprafaţa însămânţată, producţia estimată este de 6000 kg/ha, iar preţul vehiculat la vânzare este 0,70 lei/kg.

Înfiinţarea culturilor de toamnă a început pe... uscat
Pentru culturile de toamnă lucrările de pregătire a terenurilor s-au finalizat pe aproape întreaga suprafaţă.

În acest moment, însă, fermierii aşteaptă precipitaţiile pentru a putea semăna. „Din suprafaţa pregătită pentru însămânţare, circa 30 la sută a fost însămânţată pe uscat, iar pe 70 la sută este nevoie de precipitaţii pentru a putea fi efectuate lucrările”, a adăugat Marin Nedu.

Vizualizat: 7529 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Fermierii iberici au încredere în porumbul transgenic

Fermierii iberici au încredere în porumbul transgenic

Portugalia şi Spania şi-au extins suprafeţele cultivate cu porumb modificat genetic, pentru a compensa pierderile rezultate în urma atacurilor de Ostrinia nubilalis, un dăunător foarte agresiv, cunoscut şi sub denumirea populară de sfredelitorul porumbului.

Floarea-soarelui, din câmp... la vânzare

Floarea-soarelui, din câmp... la vânzare

Recoltarea la floarea-soarelui a început de câteva zile. Cultivatorii au avut producţii variate, în funcţie de condiţiile meteo din zona de activitate a fiecăruia, dar şi de tratamentele aplicate culturilor. Valorificarea se face imediat după recoltare.

Maramureş: Recolta de porumb, afectată de seceta prelungită

Maramureş: Recolta de porumb, afectată de seceta prelungită

Recolta de porumb din această toamnă ar putea fi compromisă de seceta prelungită din timpul verii şi de imposibilitatea irigării culturilor.

Recoltarea la floarea-soarelui: producţii estimate

Recoltarea la floarea-soarelui: producţii estimate

Campania de recoltare la floarea-soarelui a început. Recoltele sunt satisfăcătoare pentru unii fermieri, însă nu toţi se pot declara mulţimiţi de ce le-a adus în hambare anul agricol 2011.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii