Până când ploile vor înceta să cadă, agricultorii pândesc ferestrele bune de lucru pentru a finaliza recoltarea la orz, orzoaică şi la rapiţă şi pentru a începe sau, după caz, continua, seceratul grâului, înainte ca boabele să încolţească în spic, ploile să culce lanul, ierburile să năpădească culturile sau spicele să mucegăiască din cauza excesului de umiditate.
Un lucru este clar, după aproape trei săptămâni de vreme mohorâtă, nivelul de umiditate al grânelor a depăşit procentul optim pentru recoltare, ceea ce pe de o parte va deprecia calitatea recoltelor şi pe de alta va creşte şi mai mult cheltuielile de recoltare, pentru aducerea seminţelor la o umiditate corespunzătoare păstrării şi valorificării la cel mai bun preţ al pieţei.
Fiecare fereastră de lucru trebuie bine valorificată
Utilajele sunt cu reviziile la zi, reglate pentru a intra în câmp, contactele cu service-urile sunt stabilite, astfel încât orice defecţiune tehnică să fie urgent rezolvată şi orice piesă defectă schimbată în timp util, pentru a nu risipi timpul bun de lucru, şi aşa destul de zgârcit cu fermierii aflaţi în plină campanie agricolă de recoltare. “Pun accent pe service şi pe piesele de schimb, deoarece cu combina lucrezi o lună în vară şi una în toamnă. Dacă în cele două luni ai ghinionul să ai o defecţiune şi să fie la începutul campaniei, iar piesa îţi vine după 2-3 săptămâni, înseamnă că ai pierdut toată campania, aproape un an de zile de muncă”, ne-a spus Ianko Zifceak, administrator al societăţii timişene Maxagro.
Mulţumiţi că au încheiat recoltatul la rapiţă (300 ha) pe 30 iunie şi la orzoaică (100 ha) cu o săptămână în urmă, proprietarii grupului de firme Maxagro din judeţul Timiş, care lucrează o suprafaţă de 7000 hectare teren agricol în zona oraşului Gătaia, ar fi început treieratul grâului (2000 ha) pe 1 iulie, chiar cu ocazia demonstraţiei practice cu una din cele mai performante combine de recoltat din lume: Claas Lexion 670, susţinută de importatorii mărcii în România în ferma acestora. Dar campania s-a amânat, din cauza ploii, pentru când vremea se va îmbunătăţi.
Pregătirile pentru treierat au început cu mult înainte de startul campaniei, când au cumpărat patru combine de nouă generaţie Claas Lexion 760 pe şenile cu hedere de 10,5 m. Astfel, au ajuns la un număr total de zece combine Claas, gata să recolteze câte două-trei sute de hectare pe zi.
Producţii peste aşteptări
“La rapiţă am recoltat 3500 kg/ha, la orzoaică - 5500 kg/ha, o producţie bunicică, iar la grâu, după cum arată cultura acum, estimăm 5-6 mii kg/ha. La porumb sperăm să închidem campania cu 8-10 tone/ha. Suntem foarte mulţumiţi, până acum. Producem grâu panificabil, dar dacă ploile vor continua, oricât ne-am chinuit cu tratamente şi să facem calitate, grâiul poate ajunge unul furajer”, ne-au precizat proprietarii Maxagro.
În ceea ce priveşte depozitarea, fraţii Zifceak şi-au luat o grijă de pe cap anul acesta, deoarece în august vor inaugura noile silozuri ce vor depozita 40 mii tone cereale. Până atunci, recoltele se vor păstra în magazii şi hale ce pot adăposti temporar 15 mii de tone.
Preţul la grâu e în formare
Producţiile vor fi vândute, inclusiv la export, în principal în Italia. “Producţiile de până acum (la rapiţă şi orzoaică), cum le-am recoltat le-am şi vândut. Grâul, o parte îl vom vinde morilor din România, iar alta la o moară din Italia. De la anul vom avea propria moară de măcinat grâu pentru panificaţie, care va procesa 200 tone/zi”, au adăugat aceştia.
În ceea ce priveşte preţurile, dacă anul trecut la recoltare grâul se vindea cu 0,32 - 0,38 lei/kg, în toamna 2010 a urcat la 0,7- 0,8 bani/kg şi chiar mai mult. “Astă primăvară am vândut grâu şi cu 1,25 lei/kg. Pentru anul acesta, estimăm ca preţul să fie undeva la 0,8-0,9 lei/kg”, ne-au spus fraţii Zifceak, mulţumiţi de preţul de vânzare al rapiţei, care a depăşit 470 euro/tonă.
Sala ION, fermier din comuna timişeană Percosova, a recoltat 4500 kg de orzoaică la hectar de pe circa 15 ha. Acum continuă secerişul grâului cultivat pe 80 ha şi al triticalelor aflate pe 20 ha. Încă n-a contractat producţia de grâu, dar cu siguranţă o va vinde din câmp sau din magazia proprie, ce poate păstra temporar 250 tone de cereale.
“Orzoaica a mers cu 0,65 lei/kg, preţ foarte bun faţă de 0,45 lei în 2010. La grâu, preţul e în formare. Deocamdată am o ofertă de vânzare din câmp la 0,6-0,7 lei/kg”, ne-a declarat acesta.
La Arad, recoltarea grâului a intrat în linie dreaptă
“La noi se recoltează la rapiţă şi la grâu. Anul acesta, în judeţul Arad, au fost cultivate aproximativ 100.000 ha de grâu, iar producţia va fi mult mai mare decât anul trecut. Nici condiţiile meteo nu au determinat pierderi semnificative. Cât depsre valorificare, majoritatea fermierilor vor vinde o mare parte din cereale imediat după recoltare. Doar cei care au condiţii de depozitare o vor ţine pentru mai târziu. Acum preţul grâului este undeva la 0,70-0,80 lei/kg”, ne-a declarat Ioan Andru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Arad.
„Cultivăm grâu pe o suprafaţă de 700 ha, şi acum am început recoltarea. Estimăm o recoltă bună anul acesta, fără pierderi semnificative din cauza ploilor ce au căzut în ultima perioadă.
Vom valorifica recolta din acest an prin procesarea grâului în vederea fabricării pâinii, dar vom şi vinde o parte din producţie. Preţul la care vom vinde este de aproximativ 0,80 lei/kg sau 200 de euro/tonă”, a declarat Valeriu Ţigu, Palmar Vali SRL, Arad.