Adama
Agreena
AGRICOVER

ZERO ÎNCREDEREA FERMIERILOR ÎN MINISTRUL AGRICULTURII!

Publicat: 26 martie 2021 - 06:59
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

VAL DE NEMULȚUMIRI. Fermierii spun că nu mai au încredere în ministrul agriculturii, Adrian Oros. S-a auzit răspicat acest lucru în fața Guvernului, la protestul din 24 martie 2021. Alianța pentru Cooperare și Agricultură care susține că a organizat protestul fermierilor de la Guvern ne-a transmis un comunicat cu tot ce au spus fermierii în fața Guvernului. Până la protest, agricultorii așteptau un răspuns de la ministrul agriculturii, acum aceștia așteaptă un răspuns de la premierul României.

La începutul PROTESTULUI au luat cuvântul pe rând, reprezentanți ai Alianței, astfel:

1.Primul care a luat cuvântul a fost dl. Emil Bălteanu (Președintele ACCPT Iași, reprezentant al APPR) - coordonator al manifestării din data de 24.03.2021 - pentru a transmite mesajul general al fermierilor ”Le transmit parlamentarilor, clasei politice în ansamblul său că o țară fără pâine e o țară fără mâine. Sper ca semnalul nostru să fie auzit dintr-un colț de Piața Victoriei care ne îngrădește, dar sunt sigur că mii de fermieri, zeci de fermieri sunt alături de noi și ne privesc de acasă și și-au pus speranța că prezența noastră aici va da dovadă de hotărârea noastră de a merge mai departe în situația în care guvernanții nu vor da curs cererilor noastre.”
Dl. Emil Bălteanu a mai specificat faptul că, dl. Ministru Adrian Oros, deși anul trecut a promis că o acorde despăgubirile pentru culturile afectate de secetă, anul acesta a susținut acest lucru cu ”o intensitate mai scăzută a vocii” și drept urmare, promisiunile nu au fost respectate.

2. Președintele PRO AGRO, dl. Ionel Arion, s-a adresat premierului României, Florin Cîțu, și i-a reproșat acestuia că nu și-a onorat promisiunile făcute către agricultori.
Cu amărăciune în glas, dl. Ionel Arion a spus că sectorul agricol românesc reprezintă „starea nației”, iar suferința prin care trece acesta în prezent se identifică cu „suferința nației”.„Se împlinește un an de când tot arătăm conducerii Guvernului, conducerii ministerului, ceea ce se întâmplă în fermele noastre. Se pare că, pentru dânșii, nu există agricultură. Aș vrea să vă amintim, domnule prim-ministru, azi, aici, fiind în fața dumneavoastră, că hrana nu este o opțiune, este o necesitate.” a mai spus dl. Ionel Arion.

3. dl. Mircea Băluță, Președintele UNCSV, a susținut faptul că protestul organizat ieri, 24.03.2021, a fost o necesitate pentru a rezolva problemele fermierilor care au fost grav afectați de seceta pedologică din anul 2020, România fiind o țară care se bazează pe fermierul Român și deși Alianța pentru Agricultură și Cooperare a avut nenumărate întâlniri și discutii neconcretizate cu autoritatile și Guvernantii, acestia din urma ar trebui sa se dea si ei pe brazda pentru a asigura un viitor al Agriculturii Românești.
Dl. Mircea Băluță a mai specificat și faptul că „Nu ne este rușine de ceea ce solicităm, pentru că sunt lucruri care fac parte din normalitatea fermierilor din Vest”. Discursul domnului Mircea Băluță s-a încheiat printr-o întrebare ”Acordați sau nu acordați aceste despăgubiri fermierilor români?”

4. dl. Ing. Alexandru Baciu, Vicepreședintele LAPAR, la protestul fermierilor de azi și-a exprimat încântarea față de faptul că mulți tineri au fost prezenți la PROTEST și că ”aceștia încă nu au plecat din România”.De asemenea, dl. Alexandru Baciu a mai specificat și faptul că pentru Guvern, acordarea despăgubirilor nu ar fi fost un efort atât de mare:
„Ce-ar fi însemnat aceste despăgubiri pentru colegii noștri care au suferit această secetă cumplită? Ce efort ar fi trebuit să facă Guvernul, statul român, în condițiile în care a cheltuit nenumărați bani pe măști, dezinfectanți, care nu și-au avut niciodată finalitatea sau nu și-au avut rostul? Pandemia există, n-am reușit s-o stopăm! Ar fi însemnat un efort, până la urmă, de 600 demilioane de lei, nu de un miliard. 600 de milioane care ar fi însemnat o gură de oxigen pentru mulți dintre dumneavoastră!”
În încheierea discursului, dl. Alexandru Baciu și-a exprimat solidaritatea față de colegii din zona Moldovei: ”Pe colegii din Moldova, care au venit astăzi, vreau să ii asigur că celelalte organizații sunt în totalitate aproape de ei.”
Pe parcursul PROTESTULUI, cuvântul a fost luat de către fermieri din diferite județe ale țării, președinți ai Asociațiilor, MESAJUL FIIND UNUL SINGUR: ACORDAREA DESPĂGUBIRILOR PENTRU CULTURILE AFECTATE DE SECETA DIN ANUL 2020, astfel:

5. dl. Călin Mătieș, Președintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale din România, purtând cu mândrie portul tradițional, a strigat cu toată puterea că ”fermierii sunt ultimii care se încăpățânează să plece din România și care mai oferă țării 20% din produsul alimentar românesc”.
De asemenea, dl. Călin Mătieș a relatat o experiență din cursul anului trecut în care a văzut cât de puternic a fost afectată zona Moldovei de seceta pedologică ”în august era porumbul până la genunchi.. AM PLÂNS”.
Fermierul a mai spus și că în fiecare zi ii aduce aminte domnului Ministru, Adrian Oros, că un miliard pe care îl acorda pentru despagubirile culturilor afectate de seceta din anul 2020, se intorcea ca plus valoare in bugetul statului - cinci miliarde.

protest-guvern-aac_b

6. dl. Tiberiu Stan, membru în Consiliul Director APPR și ACCPT Iași, și-a început discursul prin a exprima principalul motiv al organizării protestului de către fermieri: ”Ne-am adunat aici pentru a solicita un singur lucru, să fim tratați corect, să fim tratați ca fermierii Europeni deoarece atunci când e vorba de plătit impozite, nu există excepții. Dar, când e vorba de susținut agricultura, suntem uitați. Cerem doar să fim tratați corect și să se respecte cuvântul dat!”
De asemenea, dl. Tiberiu Stan a mai susținut și faptul că prin promisiunile făcute de către Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, fermierii au fost doar amânați, iar acum, la începere anului agricol, mulți fermieri se află în imposibilitatea a-și înființa culturile agricole.

7. dl. Ion Notingar, fermier din comuna Miroslava, Iași și membru în ACCPT Iași, a adus în prim plan și alte probleme la fel de importante ale fermierilor: faptul că subvenția acordată în România este jumătate din subvenția acordată în alte state Europene și faptul că produsele noastre sunt de o calitate superioară față de cele din alte state Europene. De asemenea, dl. Ion Notingar a mai susținut: „Noi, datorită cuvântului dumneavoastră am făcut credite agricole ca să ne putem continua dezvoltarea fermelor și să putem înființa culturile. Avem datorii la bănci și nu reușim să plătim ratele scadente”.
În încheiere, fermierul a exprimat intenția fermierilor de a continua demersurile în cazul în care nu se vor acorda despăgubirile pentru culturile afectate de seceta din anul precedent ”Am avut niste acțiuni decente, dar vom continua daca nu ni se va acorda ceea ce ni s-a promis. Nu vrem să transformăm tractoarele și utilajele agricole în niște obiecte pentru a bloca autostrăzile și drumurile publice, pentru a se respecta niște promisiuni care au fost făcute”

8. dl. Theodor Ichim, președinte Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea (APAD), a avut următorul mesaj pentru autorități: „Anul acesta, un guvernant, administrator isteț, ar investi bani acolo unde ar exista un potențial, într-o afacere care se prefigurează a-i aduce banii înapoi foarte repede. Așa că, dați-ne despăgubirile pentru culturile de primăvară calamitate, pentru că oricum în agricultură le vom întoarce! Vom cumpăra îngrășăminte, combustibil, vom face toate lucrările necesare și vom avea producții, care vor însemna bani în economie. O declarație oficială a unui ministru într-o țară civilizată este luată în serios de către cei cărora li se adresează. Domnule ministru, în baza declarațiilor dumneavoastră, colegii noștri au achiziționat inputuri cu scadență la momentul acordării despăgubirilor. Ne-ați adus în imposibilitate de plată! După ce fermierii s-au confruntat cu o calamitate naturală, acum se confruntă cu altă calamitate: minciunile oficialilor!”

9. dl. Petru Dăscălescu, fermier Iași, membru al ACCPT Iași, a transmis un mesaj ferm către Guvernanții României: „Domnilor guvernanți, nu încercați să dați acest pământ pe care noi îl trudim și pe care vrem să-l lăsăm copiilor noștri și copiilor copiilor noștri!”

10. dl. Adrian Chirițoiu, fermier din Vaslui, membru al ACCPT Iași, a luat cuvântul prezentând situația grea în care se află: „Cifra de azi este 0. Zero kilograme de cereale, zero kilograme la porumb, zero kilograme la floarea soarelui. În situația aceasta, în care nu am recoltat niciun bob anul trecut, suntem peste 100 de fermieri din Vaslui. Zero este și încrederea noastră în acest Ministru al Agriculturii”. Fermierul solicită sprijinul Guvernanților pentru a trece peste această grea încercare.

11. dl. Vergil Buche, fermier din județul Botoșani, pe parcursul discursului său a prezentat situația din anul precedent pentru județul Botoșani: ”La Botoșani, jumătate din județ a făcut producție, iar jumătate nu, dar nu suntem vinovați, noi, cei care nu am reușit să facem”. De asemenea dl. Vergil Buche a mai susținut si faptul că:  „Am venit până aici nu ca să cerșim, ci ca să ni se dea ce ni s-a promis!”
În jurul orei prânzului, reprezentanții protestatarilor au fost primiți la Guvern pentru a discuta cu premierul Florin Cîțu. În urma întâlnirii,  dl. Senator  George SCARLAT Președintele Comisiei pentru Agricultură din Senat i-a asigurat pe fermieri de sprijinul acțiunilor intreprinse de aceștia, iar în cursul săptămânii următoare, vor cere un răspuns din partea Prim-ministrului și in funcție de răspuns vor decide care este următorul pas.

 

 

 

 

 

Vizualizat: 2126 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

07 iunie 2024 - 14:47

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1, din cadrul PNDR 2020. Ghidul este postat spre informarea publicului larg pe o perioadă de 7 zile calendaristice, urmând ca după această să poată fi lansată sesiunea pentru depunerea proiectelor.

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

07 iunie 2024 - 14:25

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024.

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

06 iunie 2024 - 15:25

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că s-a luat decizia prelungirii campaniei de primire a cererilor pentru plata subvențiilor agricole până la data de 12 iunie 2024.

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

06 iunie 2024 - 09:05

Au crescut subvențiile APIA pentru 2023! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va plăti fermierilor, crescătorilor de animale o sumă suplimentară pentru anumite subvenții APIA aferente anului 2023. Sunt scheme de plată la care li s-au transferat sume rămase neutilizate pentru alte subvenții. Agroinfo vă pune la dispoziție lista oficială a subvențiilor APIA pentru care veți primi diferența dintre cuantumul inițial și cel final.

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

06 iunie 2024 - 07:31

A crescut subvenția APIA la oi și capre! Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 5 iunie 2024, că a transferat suma de un milion de euro către PD 24 – Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine, pentru asigurarea unui cuantum cât mai apropiat de cel unitar planificat în Planul Național Strategic 2023-2027 pentru anul 2023. 

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

05 iunie 2024 - 18:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că un număr de 484 de proiecte eligibile fără finanțare ale tinerilor fermieri din zona montană și non montană vor beneficia de finanțare în urma suplimentării bugetului aferent sub-măsurii 6.1 cu valoarea de 20,84 milioane EURO.

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

05 iunie 2024 - 17:39

Peste 44 milioane de euro au fost rambursate de către Comisia Europeană, anunță acum Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Suma reprezintă plățile directe pe hectar și cap animal achitate fermierilor, crescătorilor de animale pentru anul 2023.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Marian Georgescu
|
03. 26, 2021. Friday 14:29
Va informez domnule ministru OROS ca nici macar avansu APIA nu l putem lua cei cu bilete la odin dapai IMM. Noi cu ce semanam spuneti va rog raspundeti ca inebunesc vad cum mi se duce munca de ani de zile SPUNETI .RASPUNDETI.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!

Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!

Bine ați venit la Ferma de Cerbi din Poiana Neamțului!

Vă invitâm la o scurtă prezentare realizată de Daniel Stoica din care veți afla cum să deosebiți Căprioarele de Ciute și multe alte informații interesante despre Cerbi.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii