Adama
Agreena
AGRICOVER

Vreți să îngropați oieritul din România?!

Publicat: 18 ianuarie 2023 - 08:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de ovine din România sunt gata să iasă în stradă cu turmele de mioare dacă parlamentarii vor vota un proiect de lege care interzice exportul de animale vii. O prostie, o aberație de lege care distruge oieritul, spune oierul Iancu Polifronie, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din Dobrogea.

Pe 21 decembrie 2022, senatorii Florin Cîțu, Marcel Vela și Dragoș Popescu au depus în Parlament o inițiativă legislativă cu privire la exportul animalelor vii în țări care nu se află în Uniunea Europeană. Astfel, proiectul – bazat pe reglementările legale din UE - prevede ca, din martie 2024, România să nu mai exporte pe cale navală, aeriană şi rutieră animale vii mai tinere de trei ani, iar din 2025 interdicția să cuprindă toate animalele indiferent de vârstă.

Proiectul de lege a fost depus sub motivația bunăstării animalelor, în condițiile în care România este cel mai mare exportator din Europa de ovine, țările de destinație fiind în special Iordania, Libia, Liban și Israel, iar mulți dintre crescătorii de oi cu asta-și țin fermele, cu exportul de animale vii. Oierii sunt revoltați și amenință cu proteste masive. 

Iancu Polifronie deține o exploatație de peste 5.000 de capete de ovine și este președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dobrogea. El spune că o astfel de inițiativă, pornită fără nicio consultare cu crescătorii de animale, este menită să distrugă oieritul tradițional.

oierit-unesco-doi_b

foto Agroinfo

„Este o prostie, o inepție, o aberație. Este un război economic într-o țară cu tradiție în oierit. Noi nu ne opunem vânzării carcasei de oaie, dar cui să o vindem? Nu avem clienți pentru așa ceva. Țările arabe solicită oaia în viu, asta este cultura lor așa cum noi avem cultura tăierii porcului de Crăciun”, a declarat Iancu Polifronie pentru adevărul.ro

Toma Miclăuș crește peste 1.500 de oi într-o fermă din județul Constanța. Spune că interzicerea exportului de animale vii ar însemna finalul activității de oierit. „Poate tai 100-200 de miei, dar cu restul ce fac dacă nu am desfacere? Dacă se ia această măsura nu mai avem ce face. Nu o să mai avem cu ce plăti oamenii și cu ce mai ține animalele”, explică fermierul, pentru aceeași sursă. 

Crescătorii de animale susțin că politicienii ar trebui, în primul rând, să încerce să sprijine acest sector, să găsească soluții/piețe de desfacere a carcasei de oaie sau miel, apoi să se gândească la interzicerea exportului de animale vii către țări din afara Uniunii Europene. În caz contrar, România va ajunge să importe și carne de oaie, așa cum se întâmplă acum cu carnea de porc.

„Avem abatoare în toată țara care nu funcționează deoarece nu este cerere pentru carnea de oaie. Să vină acești parlamentari și să găsească clienți, să ne cumpere marfa la carcasă la un preț corect”, adaugă Iancu Polifronie.

Crescătorii de ovine din Dobrogea sunt deciși ca, în cazul în care nu se renunță la această inițiativă, să protesteze.

Vizualizat: 1806 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Coborâtul oilor ținut astăzi fără oi!

Coborâtul oilor ținut astăzi fără oi!

08 septembrie 2024 - 19:02

Festivalul Folcloric Pastoral "Coborâtul oilor" de la Loman s-a desfăşurat duminică în absenţa ovinelor, în contextul apariţiei Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) în România.

O nouă subvenție pentru crescătorii de animale anunțată de ministrul Barbu!

O nouă subvenție pentru crescătorii de animale anunțată de ministrul Barbu!

08 septembrie 2024 - 18:18

Ministrul agriculturii Florin Barbu a anunțat, la sfârșitul acestei săptămâni, o nouă subvenție pentru crescătorii de animale.

Adrian Pintea: Un miliard de euro în contul APIA! Primii fermieri și primele plăți APIA!

Adrian Pintea: Un miliard de euro în contul APIA! Primii fermieri și primele plăți APIA!

06 septembrie 2024 - 13:05

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și-a propus ca-n decurs de doar două luni să vireze în conturile fermierilor, crescătorilor de animale subvenții pe hectar și cap animal în valoare de 1,4 miliarde de euro, a anunțat Adrian Pintea, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, joi seara, la Agro TV.

ACUM! Grafic plata subvențiilor APIA hectar, cap animal: 30 septembrie, 1-15 octombrie, 16 octombrie!

ACUM! Grafic plata subvențiilor APIA hectar, cap animal: 30 septembrie, 1-15 octombrie, 16 octombrie!

06 septembrie 2024 - 12:29

Anunțul a fost făcut joi seara, la Agro TV, de ministrul secretar de stat Adrian Pintea din Ministerul Agriculturii. Datele importante în acest moment în graficul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru plățile pe hectar și cap animal, aferente acestui an, sunt 30 septembrie, 1-15 octombrie, 16 octombrie.

Primul Festival European al Bivolului se ține în Maramureș!

Primul Festival European al Bivolului se ține în Maramureș!

05 septembrie 2024 - 19:29

Pe 15 septembrie 2024, se desfășoară prima ediție a Festivalului European al Bivolului în Țara Lăpușului, satul Suciu de Jos.

Șef ANSVSA: Ovinele testate în fiecare gospodărie!

Șef ANSVSA: Ovinele testate în fiecare gospodărie!

05 septembrie 2024 - 18:31

A început retestarea animalelor în Timiş, la presiunea crescătorilor de oi care timp de două zile au ieşit la proteste. Peste 14.000 de animale au fost sacrificate doar luna trecută după izbucnirea unui focare de pestă. Fermierii au cerut în stradă oprirea sacrificărilor în masă, retestarea şi carantină. Fiecare gospodărie va fi evaluată separat şi vor fi ucise doar animalele bolnave, a promis preşedinte autorităţii sanitar veterinare.

Ciprian Palmeș: După 10 septembrie încep achizițiile de miei pentru export!

Ciprian Palmeș: După 10 septembrie încep achizițiile de miei pentru export!

05 septembrie 2024 - 10:19

Cunoscutul exportator și susținător al oieritului românesc, Ciprian Palmeș, anunță acum pe Facebook că din 10 septembrie demarează achiziția de miei pentru export.

Sprijin urgent pentru crescătorii români de animale!

Sprijin urgent pentru crescătorii români de animale!

05 septembrie 2024 - 09:25

Cu bolile cumplite care amenință de ceva timp zootehnia din România e nevoie de un sprijin urgent pentru crescătorii locali de animale, a propus eurodeputatul român Daniel Buda în Parlamentul de la Bruxelles. Fermele au fost distruse mai întâi de pesta porcină africană, iar acum de pesta micilor rumegătoare.

Subvenții APIA egale pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Subvenții APIA egale pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

05 septembrie 2024 - 08:44

Subvenții egale pentru fermierii români: un pas important în Parlamentul European, anunță europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI.

Salvați data! Ziua Porumbului - 11 septembrie 2024!

Salvați data! Ziua Porumbului - 11 septembrie 2024!

04 septembrie 2024 - 18:23

ZIUA PORUMBULUI va avea loc în data de 11 septembrie 2024, în localitatea Orezu, jud. Ialomița, la ferma cunoscutului fermier Nicolae SITARU – ElSit, începând cu ora 10:00.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Lista e necesară

Lista e necesară
O zi la cumpărături se încheie întotdeauna cu: Detalii