SYNGENTA
Adama

Votată ASTĂZI în Senat: Creșterea cu 50% a impozitului pe clădiri!

Publicat: 12 octombrie 2022 - 16:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Senatul a adoptat, miercuri, 12 octombrie 2022, OG 16/2022 pentru modificarea Codului fiscal, prin care grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice a fost majorată cu până la 50%, dar marja în care se pot stabili impozitele locale pe teren şi imobile a rămas aceeaşi, 0,08 - 0,2%.

Au fost înregistrate 67 de voturi "pentru", 37 "împotrivă" şi o abţinere. Senatorii USR şi AUR s-au pronunţat împotriva ordonanţei, pentru actul normativ votând PNL, PSD şi UDMR.

"Pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile anexă aflate în proprietatea persoanelor fizice impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% - 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Cota impozitului pe clădiri să stabileşte prin hotărârea Consiliului local. La nivelul municipiului Bucureşti această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Valoarea impozabilă a clădirii exprimată în lei se determină prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate a acesteia, exprimată în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă corespunzătoare exprimată în lei/metru pătrat", stipulează ordonanţa amendată de Senat.

impozit cladiri_b

Senatul a inclus printre instituţiile care nu datorează impozit pe clădiri şi ministerele Cercetării şi Familiei.

"Nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru clădirile unei instituţii sau unităţi care funcţionează sub coordonarea Ministerului Educaţiei, Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse sau a Ministerului Sportului, precum şi clădirile federaţiilor sportive naţionale, ale Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, cu excepţia încăperilor care sunt folosite pentru activităţi economice", stipulează actul normativ adoptat.

Senatorii au mai stabilit că valoarea impozabilă a clădirii se actualizează doar o dată la 5 ani pe baza unui raport de evaluare, care include valoarea clădirii şi a terenului aferent acesteia, întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării.

USR se opune majorării impozitelor şi taxelor, a declarat senatorul Ion Mircescu, care a criticat şi impozitarea contractelor de muncă part-time la acelaşi nivel cu cele pentru normă întreagă.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a explicat că autorităţile locale, prin Consiliile locale, pot stabili, în raport cu priorităţile administraţiei, nivelul impozitelor în marja existentă. "Impozitele ar putea să şi scadă", a susţinut el.

"Impozitarea part-time a fost stabilită aşa ca să combată evaziunea fiscală pe piaţa muncii. Ne dorim să existe salarii şi pensii mari, dar ne dorim ca oamenii să lucreze în part-time. Devine o problemă naţională, ipocrizia să ajungă la rang de lege", a replicat Fenechiu.

Liderul senatorilor PSD, Radu Oprea, a subliniat că măsura de protecţie socială cea mai bună este locul de muncă bine plătit. El a atras atenţia USR că pleacă de la premisa că angajatul este plătit cu salariul minim pe economie.

Potrivit senatorului PSD, există un jalon în PNRR care se referă explicit la modificarea modului în care sunt calculate impozitele pe proprietate, iar de aici a rezultat necesitatea de a modifica grila, astfel încât să fie cât mai apropiată de valoarea de piaţă.

Liderul senatorilor AUR, Claudiu Târziu, a transmis că actul normativ adoptat de Senat reprezintă "o lege de sărăcire a românilor" pentru că posibilitatea de majorare a impozitelor pe clădiri "va fi exploatată la maximum".

Ordonanţa va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Vizualizat: 1148 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Suma aprobată ACUM pentru plățile APIA pe cap animal!

Suma aprobată ACUM pentru plățile APIA pe cap animal!

24 ianuarie 2025 - 07:32

Ministerul Agriculturii are în 2025 un buget de aproape 5 miliarde de euro credite bugetare și 27 de miliarde de lei credite de angajament, pentru că în continuare va sprijini dezvoltarea zootehniei din România și va lansa proiecte importante, atât în sectorul de creștere a porcilor, cât și în sectorul avicol și în cel al creșterii bovinelor, oilor și caprelor, dezvoltarea fermelor zootehnice, a declarat, joi, ministrul agriculturii, Florin Barbu, citat de Agerpres.

Subvenții APIA cap animal, hectar plătite ASTĂZI fermierilor, crescătorilor!

Subvenții APIA cap animal, hectar plătite ASTĂZI fermierilor, crescătorilor!

23 ianuarie 2025 - 20:22

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024.

Bani de la AFIR pentru fermieri!

Bani de la AFIR pentru fermieri!

23 ianuarie 2025 - 15:43

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat că a selectat 43 de proiecte de investiții, în sumă totală de 20 milioane euro. De asemenea, AFIR a încheiat 186 de contracte de finanțare cu beneficiari publici.

Fermierii au blocat cu tractoarele intrarea în Parlamentul European!

Fermierii au blocat cu tractoarele intrarea în Parlamentul European!

23 ianuarie 2025 - 15:18

Protest în faţa Parlamentului European de la Strasbourg. Fermierii au blocat miercuri cu utilaje intrarea principală în instituție, dar şi mai multe străzi şi bulevarde din oraşul francez. Ei nu sunt de acord cu intenţia Uniunii Europene de a importa produse ieftine din America de Sud.

APIA anunță fermierii!

APIA anunță fermierii!

23 ianuarie 2025 - 06:51

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) are un anunț important pentru fermierii români, producătorii din România despre măsura de promovare a produselor agricole. 

Ministrul Barbu, întâlniri cu fermierii, crescătorii de animale!

Ministrul Barbu, întâlniri cu fermierii, crescătorii de animale!

22 ianuarie 2025 - 17:56

Ministrul Florin-Ionuț Barbu a avut miercuri, 22 ianuarie 2025, la sediul MADR, o serie de întâlniri de lucru cu reprezentanții asociațiilor și federațiilor de fermieri din sectoarele pescăresc, suin și vegetal pentru a stabili împreună măsuri de sprijin și soluții pentru provocările cu care aceștia se confruntă.

Stână prefăcută-n cenușă! Animalele au ars de vii!

Stână prefăcută-n cenușă! Animalele au ars de vii!

22 ianuarie 2025 - 14:15

Un incendiu de proporții a cuprins azi-dimineață o stână din comuna Balta Doamnei, satul Lacul Turcului, județul Prahova. Focul s-a extins rapid, afectând întreaga construcție și lăsând în urmă pierderi semnificative. Sute de animale, inclusiv capre și păsări, se aflau în interior în momentul izbucnirii focului.

APIA: Urmează la plată ajutoarele naționale tranzitorii, ANT cap animal și hectar!

APIA: Urmează la plată ajutoarele naționale tranzitorii, ANT cap animal și hectar!

22 ianuarie 2025 - 11:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a răspuns fermierilor, crescătorilor de animale la întrebările legate de plata subvențiilor APIA, aferente anului de cerere 2024.

Ajutor de 200.000 euro/fermier pentru Prima seră!

Ajutor de 200.000 euro/fermier pentru Prima seră!

22 ianuarie 2025 - 06:01

Fermierii ar putea obține în viitorul apropiat finanțări nerambursabile de până la 200.000 de euro pentru modernizarea agriculturii prin construirea de sere și solarii noi. Proiectul de lege care reglementează programul „Prima Seră” a fost aprobată deja de Senat.

Târg de Ziua Unirii Principatelor Române

Târg de Ziua Unirii Principatelor Române

21 ianuarie 2025 - 17:56

Cu ocazia sărbătoririi ”Zilei Unirii Principatelor Române – 24 ianuarie”, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui în curtea instituției, între 23 -25 ianuarie 2025, un târg pentru promovarea produselor agroalimentare românești.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Ce este curajul...

Ce este curajul...
Întrebare: Ce este curajul? Detalii