NOUA POLITICĂ AGRICOLĂ COMUNĂ! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, măsurile de ajutor, subvențiile din noua Politică Agricolă Comună 2021-2027. Sunt trei dosare privind reforma PAC, care au fost votate vineri de eurodeputați și care aduc schimbări majore.
Cum se vor împărți banii în noua PAC între subvențiile de care beneficiază fermierii români?
Distribuirea plăților directe va fi următoarea:
Cel puțin 60% din pachet va trebui alocat plăților directe de statele membre,dar și sprijinul cuplat pentru diverse sectoare în proporție de 12%, din care obligatoriu 2 % pentru plantele proteice.
5% plății redistributive
3% pentru programe sectoriale organizațiilor de producători, în sectoarele care nu sunt în prezent acoperite de programe sectoriale specifice.
Cel puțin 30% din primul pilon ar trebui alocate noilor scheme de climă, mediu și bunăstarea animalelor (scheme ecologice).
Statele membre pot dedica sume pentru crearea unei rezerve naționale, a explicat europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlamentul European.
Ce s-a votat, de fapt, vineri seara în Parlamentul European? Pe înțelesul tuturor, s-au votat regulamente europene care fixează cadrul și condițiile de acordare a tuturor subvențiilor și plăților din agricultură. După intrarea în vigoare a acestor regulamente, vor fi abrogate regulamentele europene 1.306, 1.307 care au reprezentat bibliile actualei politici agricole, au stat la baza acordării fiecărui cent din agricultură.
Cele trei regulamente, dosare, votate vineri, 23 octombrie 2020, în Parlamentul European sunt: PAC - sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre și finanțate de Fondul European de Garantare Agricolă, FEGA și de Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, FEADR, PAC: finanțarea, gestionarea și monitorizarea, PAC: modificarea Regulamentului Organizării Comune a Piețelor și a altor regulamente. Aceste dosare vor sta la baza noii Politici Agricole Comune 2021-2027, care ar urma să-și intre în drepturi de la 1 ianuarie 2023, doi ani fiind de tranziție.