Adama
Agreena
AGRICOVER

Vot pentru glifosat săptămâna aceasta!

Publicat: 09 octombrie 2023 - 07:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, LAPAR, informează despre stadiul procesului de autorizare a glifosatului, pentru care este prevăzut un vot săptămâna aceasta, pe data de 13 octombrie 2023.

"Având în vedere utilizarea glifosatului în România, dorim să vă informăm despre stadiul procesului de autorizare a glifosatul, chiar înainte de votul în ScoPAFF prevăzut pentru 13 octombrie.

În urma dezbaterii în ScoPAFF din 22 septembrie, Comisia Europeană a publicat proiectul revizuit al propunerii de reînnoire.
Principalele elemente ale raportului sunt:
Oferă clarificări cu privire la momentul utilizării, doza maximă, numărul de aplicații, stabilirea limitelor pentru
Pentru utilizare în agricultură: 1,44 kg glifosat la hectar, pe an.
Pentru utilizare pentru combaterea speciilor invazive în zone agricole și neagricole: 1,8 kg glifosat la hectar, pe an.
Oferă clarificări suplimentare cu privire la biodiversitate: până la momentul în care o abordare armonizată este disponibilă la nivelul Uniunii, statele membre au libertatea de a restricționa utilizările pe baza micro-ecosistemelor lor, în special atunci când sunt disponibile metode alternative de combatere a buruienilor ca parte a planului integrat de managementul dăunătorilor.

pulverizare-glifosat_b

Despre utilizarea pentru efectul de desicare, s-a clarificat că pentru controlul momentului de recoltare sau pentru optimizarea treieratului, nu trebuie autorizat!.

În ceea ce privește intențiile statelor membre de a vota pentru autorizare: Țările de Jos sunt rezervate. Italia încă nu confirmă poziția sa. Belgia ar trebui să-și declare oficial poziția pe 6 octombrie, cel mai probabil se va abține. O majoritate calificată pare să fie imposibilă în acest moment, Germania plănuind să voteze împotrivă și, cel mai probabil, Franța se va abține.

Susține: România, Bulgaria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Ungaria, Irlanda, Letonia, Litualian, Spania, Suedia Polonia, Slovacia, Portugalia și Grecia .
17 State membre susțin, 5 nu, 5 se abțin. Însă decizia nu se poate lua fara reprezentarea a minim 65% din populatia UE, iar asa tarile care sustin acopera doar 43%!

Ne așteptăm că ar fi dificil să avem o majoritate calificată la votul din 13 octombrie dacă Franța nu susține propunerea. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, cel mai probabil va exista o contestație pe la jumătatea lunii noiembrie. Dacă se produce din nou aceeași situație, CE ar trebui să decidă asupra propriei propuneri.

Vă rugăm să rețineți că, pe 4 octombrie, Parlamentul European s-a întrunit în ședință plenară pentru a dezbate reînnoirea glifosatului. Au fost exprimate multe opinii atât pro, cât și împotriva propunerii CE de a reînnoi autorizația de glifosat pentru 10 ani.

Cei mai vocali împotriva reînnoirii au evidențiat efectele negative asupra sănătății oamenilor și impactul asupra mediului în ceea ce privește pierderea biodiversității. Cei care sunt cei mai în favoarea reînnoirii autorizației s-au referit la necesitatea menținerii producției agricole și la importanța de a avea încredere în agențiile UE EFSA și ECHA și în Comisie în propunerea lor bazată pe știință."

Vizualizat: 2209 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

17 iunie 2024 - 09:00

Agenţia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunţă lansarea sesiunii 1 de depunere a Cererilor de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, aferentă Intervenției DR-07„Silvo-mediu și climă” din cadrul PS PAC 2023-2027. Cererile de finanțare pentru schema de ajutor de stat pot fi depuse în intervalul 17 iunie 2024 ora 9,00 – 13 septembrie 2024, ora 14,30.

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

17 iunie 2024 - 08:15

Primii zece arendași pe terenul statului exploatează aproximativ 50% din cele 254,5 mii de hectare pe care le are în concesiune sau arendă Agenția Domeniilor Statului, potrivit unei analize Economica pe baza informațiilor furnizate de ADS.

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

07 iunie 2024 - 14:47

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1, din cadrul PNDR 2020. Ghidul este postat spre informarea publicului larg pe o perioadă de 7 zile calendaristice, urmând ca după această să poată fi lansată sesiunea pentru depunerea proiectelor.

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

07 iunie 2024 - 14:25

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024.

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

06 iunie 2024 - 15:25

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că s-a luat decizia prelungirii campaniei de primire a cererilor pentru plata subvențiilor agricole până la data de 12 iunie 2024.

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

06 iunie 2024 - 09:05

Au crescut subvențiile APIA pentru 2023! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va plăti fermierilor, crescătorilor de animale o sumă suplimentară pentru anumite subvenții APIA aferente anului 2023. Sunt scheme de plată la care li s-au transferat sume rămase neutilizate pentru alte subvenții. Agroinfo vă pune la dispoziție lista oficială a subvențiilor APIA pentru care veți primi diferența dintre cuantumul inițial și cel final.

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

06 iunie 2024 - 07:31

A crescut subvenția APIA la oi și capre! Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 5 iunie 2024, că a transferat suma de un milion de euro către PD 24 – Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine, pentru asigurarea unui cuantum cât mai apropiat de cel unitar planificat în Planul Național Strategic 2023-2027 pentru anul 2023. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Graul care da intre 8 si 10 tone/ha

Graul care da intre 8 si 10 tone/ha

Canicula instalata in aproape toata tara la sfarsit de iunie a grabit coacerea graului. Eugen Baziliuc, proprietarul societatii Abelda S.RL. a pariat anul acesta pe soiuri de elita. Iata ce soi ii da anual intre 8 si 10 tone pe hectar!

Reporter: Paula Ciupag
Operator imagine: Claudiu Borobei

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii