Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Vot pentru glifosat săptămâna aceasta!

Publicat: 09 octombrie 2023 - 07:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, LAPAR, informează despre stadiul procesului de autorizare a glifosatului, pentru care este prevăzut un vot săptămâna aceasta, pe data de 13 octombrie 2023.

"Având în vedere utilizarea glifosatului în România, dorim să vă informăm despre stadiul procesului de autorizare a glifosatul, chiar înainte de votul în ScoPAFF prevăzut pentru 13 octombrie.

În urma dezbaterii în ScoPAFF din 22 septembrie, Comisia Europeană a publicat proiectul revizuit al propunerii de reînnoire.
Principalele elemente ale raportului sunt:
Oferă clarificări cu privire la momentul utilizării, doza maximă, numărul de aplicații, stabilirea limitelor pentru
Pentru utilizare în agricultură: 1,44 kg glifosat la hectar, pe an.
Pentru utilizare pentru combaterea speciilor invazive în zone agricole și neagricole: 1,8 kg glifosat la hectar, pe an.
Oferă clarificări suplimentare cu privire la biodiversitate: până la momentul în care o abordare armonizată este disponibilă la nivelul Uniunii, statele membre au libertatea de a restricționa utilizările pe baza micro-ecosistemelor lor, în special atunci când sunt disponibile metode alternative de combatere a buruienilor ca parte a planului integrat de managementul dăunătorilor.

pulverizare-glifosat_b

Despre utilizarea pentru efectul de desicare, s-a clarificat că pentru controlul momentului de recoltare sau pentru optimizarea treieratului, nu trebuie autorizat!.

În ceea ce privește intențiile statelor membre de a vota pentru autorizare: Țările de Jos sunt rezervate. Italia încă nu confirmă poziția sa. Belgia ar trebui să-și declare oficial poziția pe 6 octombrie, cel mai probabil se va abține. O majoritate calificată pare să fie imposibilă în acest moment, Germania plănuind să voteze împotrivă și, cel mai probabil, Franța se va abține.

Susține: România, Bulgaria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Ungaria, Irlanda, Letonia, Litualian, Spania, Suedia Polonia, Slovacia, Portugalia și Grecia .
17 State membre susțin, 5 nu, 5 se abțin. Însă decizia nu se poate lua fara reprezentarea a minim 65% din populatia UE, iar asa tarile care sustin acopera doar 43%!

Ne așteptăm că ar fi dificil să avem o majoritate calificată la votul din 13 octombrie dacă Franța nu susține propunerea. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, cel mai probabil va exista o contestație pe la jumătatea lunii noiembrie. Dacă se produce din nou aceeași situație, CE ar trebui să decidă asupra propriei propuneri.

Vă rugăm să rețineți că, pe 4 octombrie, Parlamentul European s-a întrunit în ședință plenară pentru a dezbate reînnoirea glifosatului. Au fost exprimate multe opinii atât pro, cât și împotriva propunerii CE de a reînnoi autorizația de glifosat pentru 10 ani.

Cei mai vocali împotriva reînnoirii au evidențiat efectele negative asupra sănătății oamenilor și impactul asupra mediului în ceea ce privește pierderea biodiversității. Cei care sunt cei mai în favoarea reînnoirii autorizației s-au referit la necesitatea menținerii producției agricole și la importanța de a avea încredere în agențiile UE EFSA și ECHA și în Comisie în propunerea lor bazată pe știință."

Vizualizat: 1044 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

29 noiembrie 2023 - 18:36

Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de fermieri la începutul campaniei de semănat. Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer®, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania Fermieri campioni la floarea-soarelui.

Poftim, din România!

Poftim, din România!

29 noiembrie 2023 - 17:29

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și cu Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia, organizează, în perioada 1 – 3 decembrie 2023, târgul „Poftim, din România!”, în Parcul Tudor Arghezi din sectorul 4, București.

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

29 noiembrie 2023 - 14:55

Pășunile sunt foarte râvnite pentru sumele mari pe hectar care se pot încasa, în fiecare an, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Scandalul în jurul acestor suprafețe este departe de a se stinge atât timp cât tentantele subvenții APIA îi lasă pe crescătorii de animale fără pășuni.

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

29 noiembrie 2023 - 13:58

Fermierii, crescătorii de animale trebuie să anunțe la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) orice schimbare produsă în fermă, în termen de 10 zile. Respectarea acestui termen le garantează fermierilor că vor primi subvențiile agricole la care au dreptul. Explică directorul executiv APIA Hunedoara, Veronica Topor.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Originar din orașul Tecuci, jud. Galați, tânărul Ștefan Slavu a lucrat și a locuit aproximativ 15 ani în Vestul Europei. Acolo a dezvoltat două businessuri, însă a visat mereu să facă ceva acasă. Cu banii și experiența acumulată s-a întors în România și s-a apucat de agricultură. Din 2018 până în prezent a crescut de la 38 ha la aproximativ 200 ha, iar anul trecut și-a modernizat parcul de utilaje cu ajutorul fondurilor europene. Cum a decurs achiziția și de ce a ales modelul 5713M de la Massey Ferguson.

SIGMA România

contact: Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4, 013981,

București, Romania

T: + 40 21 233 10 64; office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Ploaie torenţială

Ploaie torenţială
Un beţiv se împiedică şi cade într-o băltoacă. Cineva vrea să-l ridice, dar el protestează: Detalii