Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, LAPAR, informează despre stadiul procesului de autorizare a glifosatului, pentru care este prevăzut un vot săptămâna aceasta, pe data de 13 octombrie 2023.
"Având în vedere utilizarea glifosatului în România, dorim să vă informăm despre stadiul procesului de autorizare a glifosatul, chiar înainte de votul în ScoPAFF prevăzut pentru 13 octombrie.
În urma dezbaterii în ScoPAFF din 22 septembrie, Comisia Europeană a publicat proiectul revizuit al propunerii de reînnoire.
Principalele elemente ale raportului sunt:
Oferă clarificări cu privire la momentul utilizării, doza maximă, numărul de aplicații, stabilirea limitelor pentru
Pentru utilizare în agricultură: 1,44 kg glifosat la hectar, pe an.
Pentru utilizare pentru combaterea speciilor invazive în zone agricole și neagricole: 1,8 kg glifosat la hectar, pe an.
Oferă clarificări suplimentare cu privire la biodiversitate: până la momentul în care o abordare armonizată este disponibilă la nivelul Uniunii, statele membre au libertatea de a restricționa utilizările pe baza micro-ecosistemelor lor, în special atunci când sunt disponibile metode alternative de combatere a buruienilor ca parte a planului integrat de managementul dăunătorilor.
Despre utilizarea pentru efectul de desicare, s-a clarificat că pentru controlul momentului de recoltare sau pentru optimizarea treieratului, nu trebuie autorizat!.
În ceea ce privește intențiile statelor membre de a vota pentru autorizare: Țările de Jos sunt rezervate. Italia încă nu confirmă poziția sa. Belgia ar trebui să-și declare oficial poziția pe 6 octombrie, cel mai probabil se va abține. O majoritate calificată pare să fie imposibilă în acest moment, Germania plănuind să voteze împotrivă și, cel mai probabil, Franța se va abține.
Susține: România, Bulgaria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Ungaria, Irlanda, Letonia, Litualian, Spania, Suedia Polonia, Slovacia, Portugalia și Grecia .
17 State membre susțin, 5 nu, 5 se abțin. Însă decizia nu se poate lua fara reprezentarea a minim 65% din populatia UE, iar asa tarile care sustin acopera doar 43%!
Ne așteptăm că ar fi dificil să avem o majoritate calificată la votul din 13 octombrie dacă Franța nu susține propunerea. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, cel mai probabil va exista o contestație pe la jumătatea lunii noiembrie. Dacă se produce din nou aceeași situație, CE ar trebui să decidă asupra propriei propuneri.
Vă rugăm să rețineți că, pe 4 octombrie, Parlamentul European s-a întrunit în ședință plenară pentru a dezbate reînnoirea glifosatului. Au fost exprimate multe opinii atât pro, cât și împotriva propunerii CE de a reînnoi autorizația de glifosat pentru 10 ani.
Cei mai vocali împotriva reînnoirii au evidențiat efectele negative asupra sănătății oamenilor și impactul asupra mediului în ceea ce privește pierderea biodiversității. Cei care sunt cei mai în favoarea reînnoirii autorizației s-au referit la necesitatea menținerii producției agricole și la importanța de a avea încredere în agențiile UE EFSA și ECHA și în Comisie în propunerea lor bazată pe știință."