Crescătorii de bovine din România ne transmit mereu mesaje în care-și arată nemulțumirea vie față de împărțirea nedreaptă, spun ei, a subvențiilor APIA pentru sectorul zootehnic. Mulți dintre ei sunt în situația în care iau doar ajutorul național tranzitoriu zootehnic, ANTZ, subvenția cu un cuantum mic, dar nici acest ajutor nu-l încasează pentru toate vacile din pricina datei istorice, încă ianuarie 2013 pentru acest an.
De anul viitor, data de referință bovine va fi iunie 2018, schimbare care nu rezolvă decât parțial problema.
Apoi, crescătorii sunt nemulțumiți că există diferențe uriașe la plată între cei eligibili pentru sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) bovine, subvenție europeană cu un cuantum mult mai mare decât ANTZ, de care beneficiază o parte restrânsă a crescătorilor, și ajutorul național tranzitoriu zootehnic bovine, ANTZ, subvenție achitată de la bugetul de stat, cu un cuantum mult mai mic, dar de care beneficiază cei mai mulți dintre crescători.
"Suntem foarte mulți fermieri nemulțumiți și anume, de ce la cei care au de la 10 vaci în sus le dă o subvenție foarte mare și la cei de la 3 vaci în sus mai mult nimic?! Vă dau un exemplu, nu am 10 vaci, că nu-mi permit, dar am 7 și iau ANT foarte puțin și vacile sunt cu lapte. Ăia care au de la 10 în sus nici nu le mulg, le țin pentru viței și subvenție și sunt băgate la SCZ ca au lapte. Cum se țin și miile de oi. Dar e nevoie și de brânză și lapte pe piața la oameni și acolo mergem noi ai cu ANT și ne dă o subvenție de tot râsul," ne scriu crescătorii de vaci.
"Nu mai vrem discriminări între noi! Da, au 10 vaci, să primească pentru 10, au 5 vaci să ia pe 5, dar să fim egali, că tot vaci cu lapte avem și noi, și controale, și tot. De ce la bani suntem diferiți?! Suntem foarte mulți în situația asta," spun cu supărare crescătorii de vaci.
Le reamintim crescătorilor de bovine cuantumurile pentru ANTZ și SCZ bovine înscrise în adeverințele APIA, cu care crescătorii și-au încasat în avans subvențiile agricole, aferente acestui an:
Ajutorul Naţional Tranzitoriu în sectorul lapte - schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte (ANTZ 7 - L) – 61,25 lei/ tonă;
Ajutorul Naţional Tranzitoriu în sectorul carne - schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne (ANTZ 8-C) - 213,20 lei/cap;
Sprijin cuplat categoria taurine din rase de carne - 824,60 lei/cap;
Sprijin cuplat categoria vaci de lapte – 1159,00 lei/tonă lapte.
Sumele au fost comunicate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).