Versanții se duc la vale! Muntele stă înghită case, oameni și animale! Vine pământul, mă! Doamne, ferește! Strigă oamenii disperați, șocați de ce li se întâmplă. Este dezastru în Roșia Montană. Localnicii sunt șocați de ce a lăsat în urmă ciclonul care a lovit vestul României.
Un ciclon a lovit violent vestul țării și a lăsat un adevărat dezastru în urmă. Roșia Montană a fost puternic lovită, versanții au luat-o la vale, case distruse, drumuri blocate, oameni evacuați.
O viitură puternică a luat pe sus casele oamenilor din Cărpiniș iar altele sunt în pericol de prăbușire. Localnicii abia au reușit să-și salveze din locuințe câteva bunuri care au rămas într-o stare bună după viitură.
„În acest moment încercăm să salvăm ultimele lucruri din casă, să ne retragem, noaptea trecută am terminat la o oră târzie cu deblocatul, am intervenit la deblocarea drumului cu utilajele din dotare. Așteptăm să se tragă apele. (…) După furtună, zona a devenit inundabilă, pământul s-a înmuiat și se duce totul la vale.
Presiunea e mare pe versanți și pleacă la vale. (…) Autoritățile au intervenit foarte prompt azi-noapte de când s-a produs furtuna. Au fost aici până la deblocarea drumului național. Așa ceva nu am mai văzut. Am mai văzut furtuni, ape, dar așa ceva nu. Am salvat o mobilă de bucătărie, o mobilă de dormitor și restul sunt cam toate compromise.”, a declarat un localnic din Cărpiniș pentru antena.ro.
O altă localitate intens afectată de viitură este comuna Ocoliș din județul Alba. Aici, ciclonul a produs o viitură puternică care a măturat mașinile și animalele localnicilor și le-a afectat casele.
Viitura a distrus nu doar bunurile oamenilor ci și 9 kilometri de drum comunal. Cu toate acestea primarul din Ocoliș declară că veștile sunt destul de bune deoarece nu a mai plouat, deși erau anunțate atenționări de vreme rea.
„Pot să spun că veștile sunt destul de bune acum, nu a mai plouat, cu toate că am avut și ieri atenționări. (…) Evaluăm în continuare pagubele produse în urma recordului istoric, din câte am înțeles, de peste 200 l/mp. Evaluăm împreună cu armata, cu autoritățile. Abia acum ajungem în anumite zone în care nu am avut acces până acum”, a spus Alin Juncan, primarul comunei Ocoliș, pentru Antena 3.
„Pot să spun că aproape toată comuna e izolată. În afară de 50 de persoane. Toate drumurile sunt blocate, acum abia se poate circula cu utilaje mari până la nivelul primăriei”, a mai adăugat primarul.
Potrivit celui mai recent bilanţ dat publicităţii de ISU Alba, în satul Dăroaia, comuna Roşia Montană, locuit în majoritate de romi, au fost inundate 72 de case, din care una este distrusă, iar 16 sunt avariate în urma unei alunecări de teren. "Un număr de 208 persoane (135 adulţi şi 73 copii) au fost cazate temporar în cursul nopţii la Căminul cultural din localitatea Roşia Montană. Alte 40 de persoane s-au autoevacuat la rude sau vecini în zone neafectate", au precizat reprezentanţii ISU Alba. Tot în aceeaşi comună, în satul Roşia Montană, a fost avariată o casă, două au fost inundate, iar un drum este colmatat. În satul Curături este o casă inundată, în satul Gura Roşiei, o casă avariată de o alunecare de teren, iar două curţi au fost inundate. În satul Cărpiniş sunt 11 case inundate. Tot în Apuseni, în mai multe sate din comuna Sohodol au fost inundate 11 case, iar 18 persoane s-au autoevacuat la rude sau vecini. DJ 750A Sohodol - Gura Sohodolului este distrus pe 100 - 150 de metri. În oraşul Abrud sunt trei case inundate, iar în satul Valea Săliştii - patru.
Ciclonul care a afectat Germania amenință, în continuare, România
Ciclonul care a lovit România în ultimele ore este același care a făcut prăpăd in Germania si Belgia. Acesta a ajuns în vestul țării vineri. Numeroase localități se află sub avertizare de tip cod galben, portocaliu și roșu de ploi semnificative, grindină și vijelii. În unele zone sunt așteptate căderi semnificative de apă de până la 60-80 de litri pe metru pătrat.
“Sâmbătă și duminică instabilitatea atmosferică se mai restrânge, mai putem avea furtuni, dar pe arii mai restrânse în special prin sud-vestul țării poate și prin nord, nord-est în zona de munte, dar deocamdată nu se văd cantități mari de apă.”, declară Mihai Timu, meteorolog de serviciu ANM, pentru Antena 3.
Cu toate acestea, precipitațiile vor continua și la începutul săptămânii viitoare. Luni și marți sunt așteptate ploi și instabilitate atmosferică în sudul și sud-estul țării. Vremea se va răcori și sunt așteptate, în special în zonele montane, căderi semnificative de apa de pana la 50-60 de litri pe metrul pătrat, care pot duce la producerea de inundații și viituri.
surse foto, info: apuseniinfo.ro, Antena 3, adevarul.ro