Crescătorul de ovine Ionică Sterp, vicepreședinte Asociația Profesională a Ciobanilor din România (APC), solicită Ministerului Agriculturii modificarea condițiilor pentru noua subvenție APIA acordată gospodăriei tradiționale. Mai exact, oierul cere, prin asociația pe care o reprezintă, să fie considerată gospodărie tradițională de la un hectar la 50 de hectare, nu de la 1 ha la 10 ha, cum este stabilit acum în Planul Național Strategic 2023-2027.
Oierul susține, într-un video postat pe Facebook, că la toamnă, când vor încasa subvenția APIA pe pășune, crescătorii de animale nu vor putea să-și acopere cu acești bani chiria pe pășunile închiriate de la primării.
"Ați văzut că s-a dat derogarea cu 8 ani la berbeci, am văzut o grămadă de comentarii, o grămadă de povești, o grămadă de postări, că, de fapt, și noi am făcut, adică nu noi, ei, și am cerut. Dar eu nu am văzut niciunul să iasă public să ceară derogare pentru fermierii care sunt la noi în asociație, vrem derogare de la 6 ani la 8 ani (pentru berbecii folosiți pentru a obține sprijinul cuplat zootehnic n.r.). Dar, după ce s-a dat derogarea, toată lumea a fost deștept. Nu mai dau nume aici, că ați văzut postările toți.
Nu-i nimica, nicio problemă, ne bucurăm pentru că, și dacă nu fac nimica, măcar să se laude. Derogarea s-a dat, e un lucru bun pentru noi, crescătorii de animale.
Acum așteptăm să vedem cu autorizația la brânzărică, să nu uităm că am lăsat în scris și-ntr-o lună jumătate, 3 săptămâni, să iasă autorizația la brânzărică persoană fizică. După aceea, să vedem cum putem face să ne vindem produsele pe persoană fizică, pe producător.
Ce-i mai important acum, chiar vorbeam cu fermieri de la Mureș, m-au sunat o grămadă, dar multă lume nu știe că asociațiile, ăsta ar trebui să fie rolul asociației, să anunțe fermierii cu ce se întâmplă, dar, nu numai să-i anunțe, să-i și ajute.
Vin subvențiile astea din 2023 încolo, mi-am notat aici, în mare, că nu le știu cum trebuie, dar, totuși, nu mi se pare corect la gospodăria tradițională, de la 1 la 10 ha, să dai 270 de euro (subvenție APIA n.r.). Bun, hai să zicem că e în regulă pentru ei. Dar o gospodărie tradițională, eu zic că e aia care are 2-3 vaci, 50-100 de oi și care nu le poate ținea pe 10 ha.
De ce nu s-a băgat de la 1 ha până la măcar 50 ha? Că de la un hectar în sus, care trece de 50 de hectare, ia 98 de euro/ha. Înainte se lua 200 euro pe ha. Gândiți-vă, la toamnă, când oamenii văd câți bani o să le intre, că acum nu știe nimeni despre ce e vorba, că asociațiile se duc și fac ceaune la Cluj, la Agraria, se duc și se dau mari cu tot felul de berbeci, ținuți pe Purina și să ne învețe pe noi, tot profesorii ăștia, cum să creștem oi, nu se zbat ca să vadă, domle, au venit toate schemele astea noi, bani care vin.
Păi, ce faci cu 96 de euro pe un hectar de pășune când tu la toamnă trebuie să plătești 700 de lei la primărie (pentru pășunile închiriate de la primării n.r.) sau 600 de lei sau 1.000, depinde de primării și de tot felul de birocrații și tot felul de tâlhari care au făcut contractul la oameni. Deci, atenție, cine trece de 50 ha, ia 96 de euro, până acum lua 200 de euro. Aici trebuie umblat neapărat. Mergem la București anume pentru treaba asta.
O să cerem să se modifice, cel puțin de la 1 ha la 50 de ha să fie gospodăria tradițională, adică să se încadreze la 270 euro/ha, măcar aia să fie gospodărie tradițională de la 1 la 50 ha, nu de la 1 la 10 ha, că atunci de la 1 la 50 ha, ajuți pe mai multă lume," spune oierul.