Este prima fermă de vaci din țara noastră cu această tehnologie! Ferma de vaci Antoduți din comuna Cetate, județul Bistrița-Năsăud, este dată exemplu de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru ce a reușit să facă cu ajutoarele europene obținute.
Practic, ferma nici nu ar mai avea nevoie de angajați într-o piață a muncii unde cu greu își mai găsesc crescătorii oameni care să lucreze. Munca lucrătorilor din această fermă a fost ușurată considerabil cu ajutorul banilor europeni.
"Societatea noastră a beneficiat din partea PNDR, sesiunea 2016-2020, de un proiect în valoare de 640.000 de euro. Am introdus roboți în fermă pentru a ne ușura munca celor care lucrează în fermă. Se face un muls foarte igienic, se dezinfectează, se atașează foarte corect manșoanele, plus că ne transmite în calculator totul despre vacă, dacă este bolnavă, dacă...orice. Totodată a crescut producția pe cap de animal. Dacă cu ani în urmă aveam undeva la 25-26 litri pe cap de animal, acum am ajuns la 31 litri lapte pe cap animal. Mulsul e automatizat, curățarea gunoiului este automatizată, ridicarea mâncării la animale este automatizată, alăptarea vițeilor este automatizată.
Nu găsiți o furcă la noi în fermă pentru că totul este automatizat," a spus crescătorul de vaci Vlăduț Viorel Peica.
Conform informațiilor furnizate de AFIR, valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de 635.730 euro, ajutor obținut pe sM 4.1 ,,Investiții în exploatații agricole” pentru modernizarea fermei zootehnice în sat Orheiu-Bistriței, comuna Cetate.
Ce a realizat crescătorul de vaci din acești bani?
Achiziționare sistem de muls robotizat, sistem de împingere automată a furajelor, separator lapte semiermetic, remorcă tehnologică, vană mecanizată de procesare brânzeturi, vană opărire cașcaval și sistem de curățat gunoiul de grajd.
Construire și dotare sală de muls și spațiu de procesare lapte, pe un lot cu o capacitate de 120 de capete.
Utilizarea tehnologii performante de exploatare a bovinelor, moderne, cu monitorizarea și verificarea permanentă a calității produselor obținute și a stării de sănătate și bună stare a vacilor.
Ferma este complet automatizată, folosind roboți pentru culegerea hranei, detectori automați pentru muls, aparat de analiză pentru calitatea și păstrarea calității laptelui, precum și dispozitiv de alăptare viței.