Cei trei organizatori ai protestului fermierilor din 7 aprilie 2023, din Târgu Mureș, au fost amendați cu câte 1000 de lei pentru că tractoarele fermierilor au ajuns în centrul orașului Târgu Mureș, în fața Prefecturii.
"Jandarmii și-au făcut doar datoria, ne-au dat amenda minimă, am achitat jumătate, 500 de lei. Vina aparține însă autorităților locale. Noi, cei care aducem mâncarea pe mese, am fost trimiși să protestăm într-un colț al orașului, la sala polivalentă. Sigur că fermierii care au protestat nu au vrut asta," a declarat pentru Agroinfo fermierul Ionel Chirilă, reprezentantul Asociației Crescătorilor de Taurine Târgu Mureș, unul dintre cei trei orgnizatori ai protestului fermierilor din Târgu Mureș.
Pe 7 aprilie, când fermierii din aproape toată țara, au ieșit în stradă cu tractoarele, la Târgu Mureș, au fost circa 260 de tractoare care au străbătut centrul orașului și au ajuns în fața Prefecturii.
"Am primit o amendă, din cauza nerespectării traseului, pentru că în centrul orașului nu sunt permise utilaje agricole. Cu două zile înaintea protestului, am avut discuții cu jandarmii și Poliția, autoritățile locale nu și-au făcut prezența, și i-am avertizat că agricultorii vor să protesteze în fata Prefecturii, nu într-un colț al orașului," spune crescătorul de bovine.
Crescătorul Ionel Chirilă a adăugat că fermierii nu au călcat o palmă de iarbă, iar în urma protestului, centrul orașului a rămas curat, nu a fost nevoie de vreo firmă de salubritate.
"Nu a fost călcată o palmă de iarbă și-n 15 minute de la anunțarea încheierii protestului, centrul orașului a fost liber," spune crescătorul.
După o săptămână de la protest, fermierul Ionel Chirilă a participat la întâlnirea cu prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, și ministrul agriculturii, Petre Daea.
"Mesajul domnului Ciucă pentru noi, fermierii, a fost: Uniți-vă ca sa fiți văzuți," spune fermierul.
Ionel Chirilă deține o fermă mixtă, vaci pentru lapte și cultură mare.