Adama
Agreena
AGRICOVER

VICEPREȘEDINTE ASOCIAȚIE DE OIERI, CONDAMNAT pentru MUTILAREA UNUI CIOBAN!

Publicat: 06 februarie 2021 - 07:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CONDAMNARE LA ÎNCHISOARE. Ioan Ţibireac, unul dintre cei mai influenţi crescători de oi de rasă din regiunea Moldovei, a fost condamnat la închisoare cu suspendare după ce a bătut crunt un cioban, lăsându-l să zacă în agonie cu picioarele sfărâmate pe câmp. Victima a murit după câteva luni de suferinţă.

Ioan Ţibireac (71 ani), din comuna vasluiană Văleni, vicepreşedintele al Asociaţiei OvisMold, considerat cel mai mare crescători de oi-rasa Karakul, din zona de est a României, fiind multiplu premiat la expoziţiile de animale regionale şi naţionale a fost arestat preventiv, în primăvara anului trecut, alături de un cioban de-al său, fiind acuzat de vătămare corporală. A scăpat de arest după trei luni, iar la finalul procesului, Judecătoria Vaslui a decis condamnarea fermierului la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare.

Ţibireac nu a recunoscut acuzaţiile, încercând să arunce vina pe argatul său, Gabriel Săcrieru (22 ani), iar în timpul cercetărilor a încercat să influenţeze martorii. În mod paradoxal, Judecătoria Vaslui a stabilit aceeaşi pedeapsă şi pentru Gabriel Săcrieru, inculpat aflat la primul contact cu legea penală, care şi-a recunoscut şi regretat faptele, solicitând judecata prin procedura simplificată, prin care limitele de pedeapsă i se reduceau cu o treime. Cu toate acestea, instanţa din Vaslui a considerat că ciobanul de 22 de ani trebuie să primească aceaşi pedeapsă ca stăpânul său: 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare.

Motivarea hotărârii de condamnare scoate la iveală detaliile unor acte de violenţă atroce. Agresiunea a avut loc pe un câmp din apropierea municipiului Vaslui în ziua de 31 mai 2019, însă poliţiştii au declanşat cercetări abia peste câteva luni, aşteptând plângerea prealabilă a victimei. Valerică Paraschiv era din zona Huşului, din comuna Olteneşti, iar de două săptămâni se angajase cioban la o stână lângă fosta fabrică de cânepă din Vaslui. Pe 31 mai 2019, a ieşit cu oile la păşune pe un teren agricol în direcţia complexului „La Livadă".

În zonă se afla şi un teren ce aparţinea lui Ioan Ţibireac, care în ziua respectivă efectuase lucrări de feritilizare a solului. După-amiază, în timp ce ciobanul Valerică se afla cu oile pe malurile râului din zonă, a fost ajuns de Ţibireac şi de argatul său, Săcrieru, fiind luat la rost că a intrat cu oile pe terenul său. Cei doi au început să-l lovească pe cioban cu bâtele peste mâini, picioare şi zona toracică. Tractoristul care fertiliza terenul a observat întreaga scenă, dar nu a intervenit.

Într-un final, când au obosit, agresorii au încetat să mai lovească victima, care era plină de sânge. Săcrieru l-ar mai fi lovit, însă, Ţibireac i-a luat bâta din mână. "După ce au încetat agresiunile, inculpaţii l-au târât de mâini pe vătămat pe o distanţă de circa 20 de metri, trecând cu acesta printr-un canal secat, până la un lan care fusese cultivat cu grâu, lângă o magistrală de gaz, unde l-au abandonat, acesta rămânând căzut la pământ. Ca urmare a leziunilor suferite, vătămatul nu s-a putut deplasa, rămânând în acel loc timp de două zile", au menţionat anchetatorii.

În după-amiaza de 2 iunie, ciobanul a fost găsit de un martor în stare de agonie, dar conştient. A apucat să spună că lucrează la stâna din zonă şi că a fost bătut de Ţibireac. Victima a fost transportată la spital, unde a fost supusă mai multor intervenţii chirurgicale complexe atât la spitalul din Vaslui, cât şi la Huşi. 

Medicii legişti au stabilit că leziunile au necesitat 150-160 zile de îngrijiri medicale şi nu au pus în primejdie viaţa vătămatului.

După câteva luni de suferinţă însă, ciobanul agresat a murit. În motivarea instanţei, nu se face nicio precizare la decesul victimei, cu excepţia precizării că aceasta nu s-a constituit parte civilă "fiind în prezent decedată". Autorităţile judiciare nu au realizat nicio legătură de cauzalitate între suferinţele pricinuite în urma agresiunii atroce şi decesul victimei.

În timpul procesului, Ţibireac a negat că ar fi lovit victima, susţinând că doar Sacrieru a fost cel care a dat cu bâta şi că, de fapt, el doar l-a dezarmat. În timpul cercetărilor, fermierul-inculpat a fost monitorizat de procurori, fiind interceptat în timp ce solicita unui martor (tractoristul care împrăştia îngrăşământ pe terenul său) să declare poliţiştilor că nu a văzut nimic şi nu ştie nimic despre agresiune. Martorul s-a temut că va fi dus la detectorul de minciuni, astfel că "a spus adevărul".

În ciuda gravităţii faptei, instanţa l-a tratat cu blândeţe pe Ţibireac, invocând vârsta acestuia şi faptul că are o stare de sănătate precară. "Deşi acesta a avut o conduită oscilantă pe parcursul procesului penal, în principal de nerecunoaştere a faptei reţinute, instanţa va reţine în favoarea sa faptul că este o persoană în vârstă de 71 de ani, familist, care îşi câştigă existenţa în mod cinstit, desfăşurând activităţi cu privire la care se bucură de aprecierea colaboratorilor, cu o conduită bună în societate, familist, bun gospodar, cu o stare de sănătate precară, fără antecedente penale", se reţine în hotărârea motivată de judecătorul Luminiţa-Cosmina Stativă.

Condamnările au fost acceptate de procurori, care nu au exercitat calea de atac. Singurul nemulţumit a fost Ţibireac, care a formulat apel, dosarul fiind înaintat spre soluţionare Curţii de Apel Iaşi. Ioan Ţibireac mai este judecat într-un dosar, de evaziune fiscală, ce află pe rolul Tribunalului Vaslui.

sursa: e-politic.ro

Vizualizat: 3833 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Brânză românească din lapte de import!

Brânză românească din lapte de import!

23 octombrie 2024 - 06:29

Mai e brânza românească dacă e făcută din lapte de import?  Cine sunt cei mai mari importatori de lapte de la noi din țară. 

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

23 octombrie 2024 - 06:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) achită, în această perioadă, avansul la subvențiile agricole cuvenite fermierilor, crescătorilor de animale pentru acest an de cerere. Procentul aplicat plăților directe pe hectar și pe cap animal este de 70% din cuantumul unitar stabilit prin Ordin MADR. Ce sumă ia de la APIA un crescător care are doar 10 vaci eligibile la plată?

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

22 octombrie 2024 - 17:51

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 01 aprilie – 30 iunie 2024 (trimestrul II 2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

22 octombrie 2024 - 16:14

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început pe 16 octombrie 2024 plata în avans a subvențiilor agricole pe hectar și cap animal. Ce sumă ar trebui să încaseze de la APIA un crescător de oi pentru o turmă de minim 150 de ovine?

Un nou ajutor pentru apicultori!

Un nou ajutor pentru apicultori!

22 octombrie 2024 - 07:11

Crescătorii de albine ar putea beneficia de un nou ajutor. Asociația Crescătorilor de Albine din România a transmis recent o adresă către Ministerul Agriculturii prin care solicită decontarea hranei albinelor.

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

22 octombrie 2024 - 06:51

Europarlamentarii români Dan Motreanu și Daniel Buda au transmis zilele acestea o scrisoare urgentă către președinta Comisiei Europene. Se pare că ar exista intenția eliminării fondului pentru agricultură, destinat acoperirii plăților fermierilor, crescătorilor de animale.

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

22 octombrie 2024 - 05:43

Vocea crescătorilor de animale! Un crescător de vaci ne-a transmis la redacție un mesaj în care punctează nevoia unui ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci. Seceta a scumpit teribil furajele, iar crescătorii se gândesc cum să-și irige pășunile și parcelele cultivate cu lucernă. E nevoie să fie ajutați, așa cum sunt sprijiniți fermierii din vegetal.

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

21 octombrie 2024 - 16:53

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură(APIA) informează că în perioada 16 – 21.10.2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans aferentă anului de cerere 2024, un număr de 401.391 fermieri, cu o sumă totală de 172.867.005,14 euro (860.073.443,82 lei).

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

21 octombrie 2024 - 16:12

Secretarul de stat Sorin MOISE participă în perioada 21-22 octombrie, la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, ce are loc la Luxemburg.
Un punct important aflat pe agenda Consiliului este reprezentat de concluziile privind o politică agricolă comună (PAC) post-2027 orientată spre fermieri, iar în acest sens miniștrii agriculturii vor urmări să aprobe un set de concluzii privind viitorul PAC post-2027.

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

21 octombrie 2024 - 14:55

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru rambursarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Probabilitate...

Probabilitate...
Ce vor avea afişat la pompă, în 2015, benzinăriile: Detalii