ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Viața fermierului de la munte: La mâna samsarilor și fără subvenție pe pășune!

Publicat: 23 mai 2021 - 21:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European, a fost în vizită, astăzi, 23 mai 2021, la doi crescători de animale din Munții Apuseni. Fermierii de la munte nu au unde să vândă laptele, vițeii îi vând intermediarilor pe un preț de nimic, iar subvenția pe pășune nu le este accesibilă.

"Fermierul de munte, departe de a fi plătit corespunzător!
Astăzi (duminică, 23 mai 2021) am avut oportunitatea de a sta de vorbă, la ei acasă în Munții Apuseni cu Marcel și Rovin despre provocările, neajunsurile, dar și oportunitățile de a fi fermier în regiunile montane. În această zonă, fermierii la sfârșitul lunii mai își duc animalele în vârful muntelui, unde stau cu ele până la finele lui octombrie sau depinde „cum-i vremea.“ Din păcate, neajunsurile fermierului de munte sunt mari, acesta întâmpină probleme legate de lipsa unei piețe de desfacere a produselor la adevărata lor valoare. “Este păcat că nu avem unde să vindem vițeii și suntem la mâna intermediarilor, care ne dau un preț de 1000-1500 LEI pentru un vițel de 3-4 luni.”

buda-apuseni_b


Laptele de la cele 8 vaci îl dau la viței sau la porci, iar restul îl țin pentru consumul propriu. Mai grav este însă faptul că subvenția de pe pășune, din păcate, nu le este accesibilă multor fermieri din zona de munte din diferite motive,  pe care nu le voi dezvolta aici. Dar voi încerca să desțelenesc această problemă omniprezentă în discuțiile cu mulți fermieri. Viața la munte este frumoasă, dar are și momentele ei mai puțin plăcute. De multe ori, diminețile cu ceață, cu ploaie sau cu un frig, care te cuprinde până în măduva oaselor te fac să te gândești de două ori până să ieși din casă, dar rapid iți dai seama că mulsul vacilor nu poate aștepta.

pasune-apuseni_b


Cu toate acestea, Marcel este unul dintre puținii tineri care a simțit chemarea muntelui. Urmează cursurile Facultății de Zootehnie și își dorește ca în cele din urmă să se întoarcă aici, în inima muntelui și să facă ceea ce îi place atât de mult, să crească vaci. De admirat! Te uiți în jur la cele câteva căsuțe de munte și îți pui întrebarea firească cum au putut să reziste oamenii aici de-a lungul vremii.  Fondurile Europene țintesc această categorie de fermieri și alocă sume considerabile, ajungând până la sute de euro pe hectar pentru terenurile BIO și pentru animalele crescute libere. Întrebarea este însă ce dimensiune trebuie  să aibă o astfel de exploatație pentru a putea asigura un venit stabil unei familii, care poate mai are și 2-3 copii la școală. Exemplu fermierului vizitat este unul bunicel, cu 28 de capete, cu 10 porci în bătătură pe care îi vinde de Crăciun, „mai, mai că poți respira“, dar nu pentru multă vreme.

vitel-apuseni_b


Lucrurile sunt deficitare din vechime, iar responsabilitatea o purtăm noi, politicienii.  Serviciile de consultanță agricolă ar fi trebuit deja să fie o realitate din teren! Personalul din Direcțiile agricole ar trebui să stea în teren “25 de ore din 24” pentru a explica fermierilor „cum, când și de ce”. Sistemul de organizare mai ales pentru cei din zona de munte ar fi trebuit coordonat de aproape, deoarece lipsa de informații, distanțele mari “până la centru“ și treburile zilnice pun fermierii în dificultatea de a vedea luminița de la capătul tunelului. Mai mult decât atât, faptul că nu se găsesc pârghiile necesare pentru ca terenurile care aparțin izlazului comunal să ajungă la adevărații fermieri este într-adevăr criminal. 

În Parlamentul European, zona de munte a fost și este pe agenda discuțiilor, în același timp, Bruxellesul nu poate să facă tot. Sunt convins că noul PNRR va reprezenta un instrument care va permite dezvoltarea și consolidarea acestor fermieri, astfel încât să poată furniza alimente de calitate, la prețuri accesibile pentru consumatori!" A povestit eurodeputatul Daniel Buda, pe pagina sa oficială Facebook.

Vizualizat: 2728 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ajutor micii fermieri 15.000 euro/fermier!

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ajutor micii fermieri 15.000 euro/fermier!

12 august 2022 - 20:34

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat lista fermierilor care au solicitat finanțare pentru dezvoltarea fermelor mici (submăsura 6.3 din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020). Acest Raport de selecție lunar, publicat pe pagina de internet a AFIR în data de 12.08.2022, conține lista cererilor de finanțare depuse online în perioada 27 octombrie – 26 noiembrie 2021 (respectiv, etapa a treia din sesiunea 2021 a submăsurii 6.3).

VIDEO!Elicopterele Armatei transportă apă pentru animalele din ferme!

VIDEO!Elicopterele Armatei transportă apă pentru animalele din ferme!

12 august 2022 - 07:46

Elicopterele din dotarea forţelor armate elveţiene au fost mobilizate pentru a transporta apă pentru mii de animale însetate care suferă de pe urma temperaturilor ridicate înregistrate în ţara pajiştilor alpine, transmite Reuters.

I-au dispărut 11 bovine de pe pășune!

I-au dispărut 11 bovine de pe pășune!

11 august 2022 - 19:58

Un crescător de bovine din județul Argeș spune că a rămas fără 11 bovine, paguba fiind calculată la circa 80.000 de lei. Animalele erau într-un țarc, pe pășune, supravegheate de un cioban. Crescătorul a anunțat Poliția.

Plan Național Strategic: Noua dată de referință subvenții APIA bovine!

Plan Național Strategic: Noua dată de referință subvenții APIA bovine!

11 august 2022 - 10:42

Odată cu noua Politică Agricolă Comună 2023-2027, se schimbă data de referință sau data istorică pentru ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, acordate crescătorilor de bovine. Anul de referință va fi 2018. Deci, de la anul, nu mai este valabilă actuala dată de referință, 31 ianuarie 2013.

VIDEO! Crescătorie clandestină de porci!

VIDEO! Crescătorie clandestină de porci!

11 august 2022 - 09:49

Porci neidentificați, fără crotalii, ascunși în hala unei ferme pe care era pus lacătul. Proprietarul fermei a găsit porcii când a vrut să dea în chirie hala.

Interveniți de urgență pentru a salva fermierii români!

Interveniți de urgență pentru a salva fermierii români!

11 august 2022 - 08:24

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicită Ministerului Agriculturii să intervină de urgență pentru a salva fermierii români. FACIAS a transmis un comunicat media. 

MADR ASTĂZI: Ghid de bune practici agricole privind efectele schimbărilor climatice!

MADR ASTĂZI: Ghid de bune practici agricole privind efectele schimbărilor climatice!

10 august 2022 - 20:36

La inițiativa ministrului Petre Daea, o echipă formată din specialiști ai MADR și ai ASAS, coordonată de secretarul de stat Dragoș-Costin Telehuz, a elaborat un Ghid de bune practici agricole privind efectele generate de schimbările climatice, anunță astăzi Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Bani agricultură APROBAȚI ASTĂZI de Guvern!

Bani agricultură APROBAȚI ASTĂZI de Guvern!

10 august 2022 - 17:13

Guvernul a aprobat astăzi, 10 august 2022, Hotărârea privind stabilirea bugetului pentru implementarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023 pentru anul şcolar 2022-2023.

MADR ASTĂZI: Plățile pentru fermierii din Programul Tomata!

MADR ASTĂZI: Plățile pentru fermierii din Programul Tomata!

10 august 2022 - 16:50

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a primit de la alte 10 județe deconturi în vederea efectuării plăților pentru beneficiarii Programului Tomata. Față de săptămâna trecută, numărul cererilor transmise pentru decontare a crescut considerabil, astfel că, s-au primit cereri pentru 4.388 de beneficiari, în valoare de 66.256.920 milioane lei.

APIA ACUM: Start plata micrograntului APIA 5.000 euro/fermier!

APIA ACUM: Start plata micrograntului APIA 5.000 euro/fermier!

10 august 2022 - 16:29

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi, 10 august 2022, că a început plățile pentru beneficiarii micrograntului de 5.000 euro/fermier. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării”

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării”

FlexiTech Agro, fertilizare integrată: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” - Mihaela Radu, director de marketing Naturevo

Starea culturilor în Vest! De vorbă cu fermierul Varga Ștefan din Nădlac Krone Highland – chemarea muntelui Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare

Bancul zilei

La psihiatru

La psihiatru
- Medicul meu a insistat să trec pe la dumneavoastră, spuse pacientul către psihiatru. Detalii