AJUTOR FERMIERI. Un nou sprijin financiar este pregătit pentru fermieri în noul regulament european care va guverna noua Politică Agricolă Comună, a anunțat europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European.
Prin noul regulament european privind noua politică agricolă comună, care se află în dezbatere în trialog, noi am prevăzut niște forme de sprijin pentru fermieri, să beneficieze de sprijin financiar european în vederea încheiereii unor polițe de asigurare pentru culturile agricole, pentru că, așa cum am spus, nu putem să lăsăm doar pe seama Guvernului ce se întâmplă afară. Sigur, Guvernul are responsabilitatea de a dezvolta o rețea de irigații cât mai bine, astfel încât să nu fim meteodependenți, pe de o parte, pe de altă parte, și fermierii trebuie să se îngrijească de ceea ce înseamnă asigurarea culturilor agricole, iar dacă legislația este deficitară în acest domeniu, noi trebuie să venim cu reglementări care să le permită încheierea unor asigurări eficiente, a anunțat eurodeputatul Daniel Buda, vineri seara, la Agro TV.
Europarlamentarul a mai spus că nu e corect ca fermierilor europeni să li se stabilească reguli stricte, anumite condițonalități, în timp ce UE încheie acorduri comerciale prin care permite importul de produse agricole din afara Uniunii, produse care nu ar respecta aceleași reguli.
Una peste alta, să știți că și astăzi (vineri, 5 martie n.r.) am avut dezbateri în Parlamentul European foarte consistente, legate de ceea ce înseamnă viitorul sectorului agricol la nivel european. Am ridicat o problemă care trece ușor neobservată, am fost oarecum revoltat de faptul că cei de la Comisia Europeană spun că piața cărnii de vită este oarecum stabilă, în condițiile în care știm foarte bine că cei de la HoReCa este închisă și dealtfel, întreg sectorul agricol și zootehnic sunt în dificultate. De exemplu, carnea de vită se consumă enorm în restaurant și nu neapărat acasă și să venim cu un sprijin, pe de o parte, pe de altă parte, să vedem ce se întâmplă cu aceste exporturi de produse agricole, și de carne de vită, și de porc, din afara Uniunii Europene. (...) Este nedrept pentru fermierii europeni și pentru cei români să le punem o serie de condiționalități, cu reducerea pesticidelor, îngrășămintelor și așa mai departe, dar, în același timp, Uniunea Europeană să încheie acorduri comerciale care să primită intrarea unor produse agricole în interiorul Uniunii, produse care, de multe ori, nu respectă aceleași standarde de calitate, a declarat europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European, vineri seara, la Agro TV.