Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

VEȘTI DE LA BRUXELLES! CE-I AȘTEAPTĂ PE FERMIERII ROMÂNI!

Publicat: 04 decembrie 2020 - 08:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

CONCLUZII ALARMANTE. „Agricultura UE nu este pe direcția bună pentru a atinge țintele de mediu și climă” conform unui studiu comandat chiar de Comisia Europeană. Rezultatele studiului nu sunt deloc îmbucurătoare pentru fermierii europeni și, implicit, pentru fermierii din România.

În ședința Comisiei de Agricultură din Parlamentul European (AGRI) de la începutul acestei săptămâni, Comisia Europeană a prezentat, la doar 6 luni de la aprobarea celor două strategii „Farm to Fork” și Biodiversitate, rezultatele studiului „Green Deal și Politica Agricolă Comună: Implicații la nivelul politicilor publice pentru adaptarea practicilor agricole și conservarea resurselor naturale ale UE”. Rezultatele studiului nu sunt deloc îmbucurătoare pentru fermierii europeni și, implicit, pentru fermierii din România.

Astfel, Comisia Europeană prin direcția de specialitate va propune fiecărui stat membru un set de 15 recomandări, care vor ține cont de evaluările specifice de țară și vor încerca să mențină un echilibru între aspectele economice, de mediu, de climă și sociale ale fiecărui stat membru.

Conform eurodeputatei Carmen Avram, membră în Comisia AGRI: „Va fi foarte interesant de văzut care va fi pachetul de 15 recomandări pentru România pentru atingerea țintelor ambițioase ale Pactului Verde European, în condițiile în care agricultura românească este caracterizată de o agricultură preponderent de subzistență sau semi-subzistență, slab tehnologizată, cu o fragmentare foarte mare a terenului agricol, cu o slabă asociere a fermierilor, o populație rurală afectată de sărăcie într-un procent de aproape 50% și cu o suprafață agricolă cultivată sub 2,4% în regim ecologic”.

Se remarcă faptul că studiul Comisiei vine la o lună distanță după ce Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA) a publicat rezultatele analizei impactului Green Deal asupra agriculturii europene și mondiale, cu concluzii foarte alarmante pentru fermierii europeni, respectiv:

Producția va scădea în UE cu 12%
Prețurile la alimente în UE vor crește cu 17%
Importurile vor crește cu 2%
Exporturile se vor reduce cu 20%
Profitul fermierilor va scădea cu 16%

Deși concluziile studiului Comisiei nu sunt atât de concrete ca cele ale USDA, totuși îngrijorările care se desprind sunt în principal că țintele de mediu și climă prevăzute în cele două Strategii „Farm to Fork” și Biodiversitate, nu sunt foarte clar stabilite, detaliate și nici nu menționează cum vor fi transpuse în ținte naționale de către statele membre.

Mai mult, cadrul de monitorizare a indicatorilor de performanță stabiliți de către Comisie pentru atingerea țintelor ambițioase de mediu și climă este departe de a putea înregistra progresul pe care statele membre ar trebui să îl aibă până în 2030. Pentru a se asigura că țintele stabilite pentru 2030 vor fi atinse, Comisia nu propune un plan clar de măsuri corective și, în același timp, coercitive pentru statele membre care se îndepărtează de la aceste ambiții de mediu și climă.

Prezența Comisarului European pentru Agricultură, Janusz Wojcieckowski, în Comisia AGRI, din data de 1 decembrie a.c., nu a adus clarificări suplimentare și nici nu a lăsat impresia că instituția pe care o reprezintă este pregătită să îndepărteze aceste îngrijorări și să liniștească fermierii europeni.

Comisarul european s-a limitat să comunice că se pregătesc recomandări specifice pentru fiecare stat membru în parte, care vor fi publicate la jumătatea acestei luni. Deși Comisia Europeană prin direcția de specialitate va propune fiecărui stat membru un set de 15 recomandări, acestea nu vor fi nici direcționate, nici obligatorii, fiind la latitudinea fiecăruia să își stabilească țintele naționale.

Informații transmise pentru AGROINFO de cabinetul europarlamentarului Carmen Avram (S&D).

Vizualizat: 2436 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți agro-mediu și climă făcute de AFIR în contul fermierilor!

Plăți agro-mediu și climă făcute de AFIR în contul fermierilor!

02 octombrie 2023 - 15:56

Valoarea plăților efectuate de AFIR se ridică la 20,1 miliarde de euro, fonduri nerambursabile pentru finanțarea proiectelor de investiții, precum și pentru plățile compensatorii aferente măsurilor de mediu și climă, precizează un comunicat al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale transmis Agroinfo.

AFIR ASTĂZI: Prime pentru fermieri, crescători de animale!

AFIR ASTĂZI: Prime pentru fermieri, crescători de animale!

02 octombrie 2023 - 15:36

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță lansarea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru decontarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Ministrul Barbu: Adio subvenții pentru ovinele cu crotalii mai vechi de 7 ani!

Ministrul Barbu: Adio subvenții pentru ovinele cu crotalii mai vechi de 7 ani!

02 octombrie 2023 - 08:20

Ministrul agriculturii Florin Barbu a anunțat, săptămâna trecută, la Agro TV, că va face o analiză în sectorul ovin și va exclude de la plata subvențiilor pe cap animal toate ovinele care au depășit 7 ani, dacă ASAS stabilește că aceste ovine nu mai sunt în perioada optimă.

Votat! Subvenții egale pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Votat! Subvenții egale pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

02 octombrie 2023 - 07:30

"În Croația, la Split, după câteva săptămâni de dezbateri purtate la Strasbourg și Bruxelles, a fost finalizat și adoptat documentul care reflectă viziunea Partidului Popular European cu privire la sectorul agricol," a anunțat europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI. Odată cu votarea documentului s-a votat și egalizarea subvențiilor între fermierii din estul și vestul Europei.

Eurodeputat Buda: Cooperativele agricole sunt pietrele prețioase ale comunităților noastre rurale!

Eurodeputat Buda: Cooperativele agricole sunt pietrele prețioase ale comunităților noastre rurale!

02 octombrie 2023 - 07:11

"Cooperativele agricole sunt pietrele prețioase ale comunităților noastre rurale. Ele facilitează schimbul de cunoștințe, resurse și experiență între fermieri," spune eurodeputatul Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

Scrisoarea Ciobănașului de la oi pentru specialistul în oierit dr.ing. Gheorghe Neață!

Scrisoarea Ciobănașului de la oi pentru specialistul în oierit dr.ing. Gheorghe Neață!

01 octombrie 2023 - 19:11

Ciobănașul de la oi, pe numele lui adevărat Ioan Andrei Toderescu, de pe Dealurile Cugirului, județul Alba, are un mesaj pentru dr.ing. Gheorghe Neață, director Registrul Genealogic Țurcană, Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara. Scrisoarea Ciobănașului a fost trimisă redacției Agroinfo. Ciobănașul de la oi spune că este unul dintre puținii păstori montani. 

Ministrul agriculturii, anunț IMPORTANT ACUM ajutoare europene fermieri!

Ministrul agriculturii, anunț IMPORTANT ACUM ajutoare europene fermieri!

01 octombrie 2023 - 07:40

"Atât pentru beneficiari publici, cât și privați, va fi prelungită perioada de finalizare a investiției până în 31 decembrie 2025, pentru a evita dezangajarea fondurilor europene," a anunțat ministrul agriculturii, la acest sfârșit de săptămână, în cadrul vizitei făcută în județul Timiș.

APIA a început plata subvenției la animale!

APIA a început plata subvenției la animale!

01 octombrie 2023 - 07:20

Sprijin financiar în valoare de peste 2,42 milioane lei pentru crescătorii de animale, anunță acum Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat transmis Agroinfo.

Ministrul Barbu ASTĂZI: Subvenționez doar vacile care sunt performante!

Ministrul Barbu ASTĂZI: Subvenționez doar vacile care sunt performante!

29 septembrie 2023 - 15:56

Ministrul agriculturii Florin Barbu a declarat astăzi, în județul Timiș, unde se află în vizită, că vor fi subvenționate doar vacile care sunt performante, banii alocați până acum ajutorului național tranzitoriu bovine fiind transferați, din 2024, către o nouă subvenție.

Oierul Dumitru Andreșoi: Țurcana poate să ajungă la 130 kg!

Oierul Dumitru Andreșoi: Țurcana poate să ajungă la 130 kg!

28 septembrie 2023 - 15:55

„Am demonstrat că Țurcana poate să ajungă la exemplare de 128 kg şi peste 130 de kg la adulţi, iar mieii de anul acesta m-au surprins chiar şi pe mine. Cel mai greu l-am avut la 87 de kg!” Spune preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, Dumitru Andreşoi, considerat oierul cu cea mai mare turmă din România.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Pe bicicletă...

Pe bicicletă...
Un preot mergea pe bicicletă, un poliţai îl vede şi îl întreabă: Detalii