Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează în perioada 11 iulie– 30 septembrie 2022 verificări în fermele care solicită subvențiile agricole pentru acest an. Sunt verificate fermele din eșantionul de control aferent Campaniei 2022. APIA Gorj explică într-un Buletin informativ procedura de control, obligațiile fermierilor, crescătorilor de animale.
"În conformitate cu prevederile OMADR nr. 208/21.07.2022 de modificare a OMADR nr. 47/2022 privind stabilirea modalității de coordonare a implementării schemelor de plăți directe și ajutoarelor naționale tranzitorii care se aplică în agricultură, în anul de cerere 2022, la nivelul MADR și APIA, în perioada 11 iulie–30 septembrie 2021, APIA trebuie să efectueze controlul la fața locului pentru cererile unice de plată aferente Campaniei 2022, eșantionate în acest scop, iar controlul aferent al unor obligații/cerințe specifice se va efectua, după caz, în iarna sau primăvara anului următor.
Termenul initial de finalizarea controlului era 14 octombrie 2022.
În anul 2022, la nivelul APIA GORJ, eșantionul de control conține un număr de 433 fermieri, din care:
* pentru controlul clasic – 229. fermieri;
* pentru controlul prin teledetecție –146 fermieri, din care 50 fermieri cu scop agromediu, ecocondiționalitate, tineri fermieri și inverzire;
* pentru controlul schemelor de ajutor din sectorul zootehnic – 58 fermieri.
Suprafața totală de controlat este de 4769.22 ha, respectiv:
* pentru controlul clasic – 3637.17 ha;
* pentru controlul prin teledetecție 1132.05 ha, din care 879.21 ha de controlat de inspectorii APIA Gorj.
Număr de parcele de controlat - 3319 parcele, din care:
* -pentru controlul clasic – 2648 parcele;
* pentru controlul prin teledetecție – 671 parcele.
Până în prezent, APIA GORJ prin Serviciul Control pe teren a verificat prin control clasic un numar de 136 fermieri cu 1513 parcele.
La nivel național, APIA a selectat pentru controlul din acest an:
51.050 dosare eșantion scheme de sprijin pe suprafață;
5.233 dosare eșantion scheme de sprijin sector zootehnic;
15.112 dosare eșantion ecocondiționalitate.
Procedura de control APIA!
Inspectorii care efectuează controlul pe teren au dreptul:
să solicite fermierului prezent la faţa locului, identificarea pe teren a limitelor parcelelor declarate;
să solicite documentele legate de scopul controlului şi efectuarea de fotocopii ale documentelor, în funcţie de caz;
să solicite fermierului accesul în exploataţie pentru a verifica: numărul de animale, depozitele de materiale (magaziile), existenţa platformei de gunoi de grajd, existenţa instalaţiilor utilizate pentru irigat şi a celor de administrare a pesticidelor, etc.
Efectuarea controlului pe teren în vederea identificării/stabilirii suprafeței parcelelor declarate și a verificării culturilor declarate sau activității minime efectuate, se poate face și în lipsa fermierului controlat , inspectorul având suficiente elemente pentru identificarea și determinarea suprafețelor declarate de fermieri în cererea de plată, sub semnătura acestuia.
Totuși, anunțarea controalelor la fața locului se va face obligatoriu, în cazul controalelor pe teren care au ca scop de control verificarea cerințelor și standardelor relevante pentru ecocondiționalitate și a angajamentelor privind măsurile de dezvoltare rurală (M10, M11, M8 şi M15), sau în cazul controalelor executate în urma selecțiilor manuale, la solicitare (sesizări/autosesizări, contestații, etc.).
În cazul în care fermierul/beneficiarul, deşi notificat, nu poate fi prezent, acesta este obligat să împuternicească o altă persoană în baza unei declaraţii
pe propria răspundere şi a unei copii după buletinul sau cartea de identitate a beneficiarului exploataţiei, documente care vor fi anexate dosarului de control.
Odată cu anunțul controlului, fermierul va fi înștiințat că trebuie să prezinte documente necesare în funcție de scopul controlului, (ex. planul de fertilizare, caietul de agromediu/agricultura ecologică, documente de utlizare a apei pentru irigații, certificat de atestare profesională eliberat de unitățile fitosanitare care atestă activitatea de utilizare a produselor de uz fitosanitar pentru substanțele din lista I si II de toxicitate, evidența produselor folosite pentru tratamentul plantelor, raportul de control întocmit de OC, bonuri de consum, contracte si facturi pentru prestari servicii, etc).
Controlul realizat în prezenţa fermierului este la fel de important ca cel realizat în absenţa acestuia, însă dacă situaţia o impune, trebuie să fie luate toate măsurile necesare pentru a se asigura că fermierul este prezent atunci când se realizează controlul.
Fermierii selectați la control au obligația:
să permită accesul inspectorilor pe terenul fermei;
să prezinte inspectorilor informaţii şi documente legate de scopul controlului;
să delimiteze parcelele, la faţa locului, dacă pe parcelele învecinate a fost înfiinţată aceeaşi cultură.
În cazul în care fermierul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA, pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s -a solicitat sprijin devine neeligibilă," explică APIA Gorj.