Adama

USTR: Ajutor 30.000 euro/fermă! 800.000 euro direcționați către micii fermieri!

Publicat: 27 iulie 2022 - 16:34
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Alocarea unui ajutor de stat de minim 30.000 euro/fermă cu finanțare europeană de  50 % și 50% finanțare de la bugetul de stat, 800.000 euro direcționați către fermierii mici, ajutor de 15.000 euro pentru fermele de familie, micii fermieri, gospodăria țărănească și 100.000 euro pentru tinerii fermieri sunt câteva dintre propunerile transmise de Uniunea Salvăm Țăranul Român (USTR) Ministerului Agriculturii. Integral propunerile USTR, transmise către Agroinfo:

"Având în vedere observațiile transmise României de câtre Comisia Europeană pentru PNS 2023-2027, compartimentele de Dezvoltare Rurală și Politici Agricole din cadrul  Uniunii ,, Salvăm Țăranul Român ,,solicită MADR o poziție oficială și o întâlnire de urgență.

Propunerile și soluțiile noastre pentru PNS sunt următoarele :
Clasificarea fermelor după dimensiune :
dimensiunea fermelor mici între 4.000 -30.000 SO
fermă medie 30.001-80.000 SO
ferma mare 80.001-250.000 SO
ferma foarte mare   250.000 so

Plafonarea subvențiilor pentru fermele mari conform recomandărilor Comisiei Europene la maxim  100.000 euro/ ferma.

Plata redistributivă pentru fermele mici și mijlocii trebuie făcută ținând cont de noua abordare PAC 2023-2027 și de structura fermelor din România ( peste 850.000 ferme mici și mijlocii ) astfel conform recomandărilor primite de la Comisie cei mai multi bani pe acest tip de sprijin trebuie distribuiți către fermele mici și mijlocii, și nu fermelor de dimensiuni mari și foarte mari
In acest context , propunerea noastră este de a respecta următoarele intervale  1-20 ha , respectiv 20-50 ha pentru plata redistributivă  cu o plată mai mare / ha pentru intervalul 1-20 ha .

Pentru Intervenția de instalare a tinerilor fermieri în PNS 2023-2027 cerem:
Suplimentarea bugetului cu încă 770 mil euro, ajungându-se la o sumă totală de 1 mld euro și ridicarea plafonului/beneficiar de la 70.000 la 100.000 euro, conform recomandărilor Comisiei Europene.

Conform Regulamentului Uniuniii Europene pentru acest tip de Intervenție , statul membru poate aloca minim 3 % din bugetul total , neexistand un plafon maxim, fapt ce permite majorarea acestui plafon cu un procent mult mai mare, avându-se în vedere faptul că la această dată, în țara noastră , satul românesc este îmbătrânit și depopulat, decapitalizat, afectat atât de pandemia COVID 19, dar și de razboiul din Ucraina, toate acestea determinand o creștere fără precedent a inputurilor, echipamentelor si a costurilor de producție in care energia electrică și termică  dar și combustibilii joacă un factor important în gestionarea și menținerea unei ferme.

Considerăm ca acordarea unui sprijin de 100.000 euro  / tânăr fermier ar fi mai benefică pentru a întineri generațiile de fermieri în mediul rural.

Dimensiunea exploatatiei la aplicare sa fie menținută la 12.000 SO iar plafonul maxim să fie de asemenea menținut la maxim 50.000 SO, in acest fel să fie accesată de fermierii care se instalează în fermele mici și medii.

Includerea unei măsuri de investiții distincte doar pentru construcția și modernizarea de spații protejate destinate exclusiv cultivării legumelor, bugetată cu minim 800.000 euro
Suplimentarea sumei pentru „Sprijin cuplat vegetal destinat legumelor cultivate în spații protejate” de la  2,4 milioane euro/an, cât a fost prevăzut inițial in PNS la 20 milioane euro/an, ținând cont că in perioada  2014-2020 bugetul total alocat a fost de 13,3 milioane euro/an și aceasta diminuându-se anual.
Considerăm că suma propusă de dvs. inițial ( 2,4 milioane euro ) este total inadecvată și insuficientă pentru perioada 2023-2027, tinandu-se cont și de faptul că înființarea, întreținerea, construcția și modernizarea spațiilor protejate și tehnologiile de cultura care să se adapteze la noile cerințe europene sunt destul de costisitoare ( înverzire, climă, etc ).
Suplimentarea sumei SCV pentru cultura de cartofi

SCHEME DE SPRIJIN PNDR  PENTRU PERIOADA DE TRANZIȚIE 2021-2022

Pentru perioada de Tranziție 2021-2022 pe pilonul II. Dezvoltare Rurală, România a beneficiat de un buget de aproximativ 3,4 miliarde euro doar finanțare nerambursabilă din partea Comisiei Europene iar la această dată au fost contractate și plătite proiecte de numai 430 milioane euro, rezultând faptul ca o sumă importantă acordată României pentru perioada de Tranziție va rămâne necheltuită iar la această dată AFIR mai are disponibili aproximativ  800.000 euro, bani care pot fi direcționați către fermierii mici și IMM-uri din procesare, în procent de 5 % din totalul bugetului de Tranziție în contextul crizei provocate de razboiul din Ucraina.

Sumele de care pot beneficia fermele de familie , fermele mici , gospodăria țărănească și tinerii fermieri sunt de 15.000 euro /fermă, respectiv 100.000 euro / IMM care activează în domeniul procesării la care se pot adăuga 25 milioane de euro din rezerva de criză a Uniunii Europene, bani alocați României la care statul român poate adăga încă 50 milioane euro, bani din bugetul național conform derogărilor Comisiei Europene ( 200 % contribuția statului membru )

Având în vedere  și  aceste aspecte vă rugăm să luați în considerare suplimentarea bugetului pentru Microgranturi astfel încât toți beneficiarii eligibili , înscriși în program , să fie finanțați.

mici-fermieri-tineri_b

De asemenea vă propunem alocarea unui ajutor de stat de minim 30.000 euro / ferma cu finanțare europeana de  50 % și 50% finanțare  de la bugetul de stat.

Vă reamintim faptul că banii alocați României în perioada de Tranziție se pierd, neputând fi reportați în PNS 2023-2027, dacă nu sunt cheltuiți până la finalul anului 2023. 

În contexul pandamiei de COVID -19, în contextul razboiului din Ucraina, cel al creșterii prețurilor la energie, combustibili,  îngrășăminte, inputuri, etc, România nu a oferit nici un sprijin financiar din bugetul national, așa cum au facut-o celelalte state ale UE ( Italia, Franța, Polonia, Germania, etc ) fermierii din România fiind într-o competiție total inegală cu aceștia.

Suplimentarea sumei pentru sm 6.1 Instalarea Tinerilor Fermieri  cu cel puțin bugetul rămas de la sm 6.1 Instalarea Tinerilor Fermieri   - Diaspora (20 milioane euro ) avându-se în vedere faptul că foarte multe proiecte eligibile au ramas fără finanțare, iar nevoia de întinerire a generațiilor de fermieri este una deja acută și cel puțin la nivel declarativ această nevoie se regăsește și in declarațiile oficiale ale conducerii MADR.
Stabilirea cuantumului total pentru SCV legume cultivate în spații protejate ,, tomate și castraveți pentru industrializare ,, și  ,,Cartof timpuriu și de sămânță ,, aferente anului de cerere 2022.

Care sunt plafoanele notificate de România, Comisiei Europene ? Cu cine au fost stabilite ? și dacă Notificarea cu plafoanele  maxime totale pentru anul 2022 au fost transmise Comisiei.


POLITICI AGRICOLE DE DEZVOLTARE RURALA NAȚIONALE, PROPUNERI ȘI MĂSURI URGENTE
Înființarea unei Direcții pentru Horticultura în cadrul MADR
Reducerea prețului la carburant cu 50% față de prețul la pompă, pentru agricultură, așa cum se practica și in celelalte state UE
Subvenționarea energiei , de orice tip și a îngrăsămintelor chimice  pentru agricultura
Combaterea evaziunii fiscale și a comerțului ilicit cu produse agroalimentare (legume, fructe, lactate, carne, etc ) . Verificarea și respectarea normelor de acces în țară a acestor produse, venite  mai ales din spațiul intracomunitar.
Înființarea unui program național pentru susținerea etichetării, ambalării, sortării, etc destinat producătorilor de legume și fructe prin susținerea finanțării achizitionării materialelor necesare cu scopul creării lanțului scurt de aprovizionare în vederea facilitării accesului fermierilor către Retail și pentru o mai bună trasabilitate a produselor agroalimentare naționale prin comercializarea acestora la stardardele impuse de piață.
Susținând astfel producătorii autohtoni de legume și fructi, aceștia vor putea pătrunde mai ușor pe piață și produsele lor vor putea fi mai ușor recunoscute și identificate  de către  consumatorul român.

Reprezentanții Uniunii Salvăm Țăranul Român iși manifestă disponibilitatea de a participa la consultări în cadrul MADR, prin expertizele pe care le pot oferi, cu scopul realizării unei bune implementări a extinderii afacerilor agricole specifice fermierilor, cultivatori de legume din România, onorând orice invitație în acest sens.


Membrii ”Uniunea Salvăm Țăranul Român” :
Federația Sindicatelor Democratice din Agricultură (afiliat CSDR) ‐ Tudor Dorobanțu, Președinte
Federația Națională a Lucrătorilor (afiliat BNS) ‐ Horațiu Raicu, Președinte
Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt ‐ Ion Păunel, Președinte
Asociația Legum‐Ro‐Fruct Sud‐Vest Oltenia ‐ Gogu Lucian, secretar General
Asociația Femeilor din Mediul Rural Olt ‐ Popa Simona, Președinte
Asociația Producătorilor de legume ECOLEG – Fedorov Eusehnie
Asociația Națională a Tinerilor Producători de Legume și Alte Produse Zeotehnice Matca – Ciocan Florinel, Președinte
Cooperativa Agricolă Lunca Someșul Mic Anca Marcu, Director Executiv
Cooperativa Agricolă Legume de Vidra Lăcătuș Victor, Director Executiv
Cooperativa Agricolă Legume de Glodeanu Sărat ‐ Claudiu Breazu , Președinte
Cooperativa Agricolă Roșiori de Ialomița ‐ Valentin Cristea, Președinte
Cooperativa Agricolă Ialomițeana Line ‐ Roxana Roșculeț, Președinte
Organizatie de producători TOMATE COM, Mircea Bujor, Președinte
Federația Uniunea Producătorilor Agricoli și Organizațiilor Interprofesionale"


 

 

Vizualizat: 10388 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Participarea României la expoziția internațională Săptămâna verde 2025

Participarea României la expoziția internațională Săptămâna verde 2025

15 ianuarie 2025 - 15:33

În perioada 17 – 26 ianuarie 2025, se desfășoară la Berlin, Germania, cea de-a 89-a ediție a expoziției „Săptămâna Verde 2025” (Grüne Woche). Anual, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) participă la această expoziție cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, în cadrul căruia experți din MADR promovează produsele agroalimentare românești recunoscute la nivel național și european.

Diferență uriașă: 500 dolari/ha în România față de 3.600 dolari/ha în Germania!

Diferență uriașă: 500 dolari/ha în România față de 3.600 dolari/ha în Germania!

15 ianuarie 2025 - 07:07

Între fermierii români și cei germani există diferențe uriașe în ceea ce privește creditele agricole, se arată într-o analiză făcută de zf.ro pe baza datelor Organi­zaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).

Mesaj URGENT ANSVSA pentru toți crescătorii de animale!

Mesaj URGENT ANSVSA pentru toți crescătorii de animale!

15 ianuarie 2025 - 06:47

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, la data de 10 ianuarie 2025, Germania a notificat prin Sistemul Mondial de Informații privind Sănătatea Animalelor (WAHIS) al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH), apariția primului focar de febră aftoasă într-o fermă de bivoli din landul Brandenburg, aflat în apropiere de Berlin. Boala a fost confirmată prin analizele efectuate de Institutul Friedrich Loeffler (FLI).

Vești bune pentru fermieri! Au crescut prețurile!

Vești bune pentru fermieri! Au crescut prețurile!

15 ianuarie 2025 - 06:23

Vești bune pentru fermierii care au mizat pe oleaginoase: floarea-soarelui, rapiță și soia! Anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

14 ianuarie 2025 - 16:35

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025 inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie - 31 decembrie 2024).

Prezentați-vă URGENT cu actele la APIA să luați mai repede banii! Anunțul făcut de Adrian Pintea!

Prezentați-vă URGENT cu actele la APIA să luați mai repede banii! Anunțul făcut de Adrian Pintea!

14 ianuarie 2025 - 06:24

Apel către fermierii care au accesat sprijinul cuplat vegetal pentru anul 2024! Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, fost director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a lansat un apel luni seara, la Agricultura la Raport, către fermierii care au accesat în 2024 sprijinul cuplat vegetal. Fermierii sunt chemați la APIA, să depună documentele pentru a primi banii mai repede. 

Adrian Pintea MADR: Anunț ACUM plata ajutoarelor naționale tranzitorii cap animal și hectar!

Adrian Pintea MADR: Anunț ACUM plata ajutoarelor naționale tranzitorii cap animal și hectar!

14 ianuarie 2025 - 06:06

Ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, subvenții APIA achitate de la bugetul de stat, sunt așteptate mai cu seamă de crescătoirii de animale. Adrian Pintea, secretar de stat MADR, a anunțat luni seara, la Agricultura la Raport, Agro TV, când începe plata acestor ajutoare, cuvenite fermierilor pentru anul de cerere 2024. 

Adrian Pintea: Subvențiile APIA în conturi până la sfârșitul lui ianuarie!

Adrian Pintea: Subvențiile APIA în conturi până la sfârșitul lui ianuarie!

14 ianuarie 2025 - 05:43

Secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, invitat luni seara, 13 ianuarie 2025, la Agricultura la Raport, Agro TV, a anunțat că fermierii, crescătorii de animale vor avea subvențiile APIA în conturi până la sfârșitul lunii ianuarie. Excepție fac ajutoarele naționale tranzitorii, a căror plată e ținută în loc de aprobarea bugetului de stat pentru 2025 și sprijinul cuplat vegetal care depinde de setul de documente pe care trebuie să-l depună fermierii la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Nou Ordin MADR pentru pășunile crescătorilor de ovine!

Nou Ordin MADR pentru pășunile crescătorilor de ovine!

14 ianuarie 2025 - 04:56

Monitorul Oficial a publicat un Ordin al Ministerului Agriculturii care reglementează înființarea parcurilor eoliene și fotovoltaice pe pășuni.

Cel puțin 40 de fermieri au fost uciși în Nigeria!

Cel puțin 40 de fermieri au fost uciși în Nigeria!

13 ianuarie 2025 - 19:15

Cel puțin 40 de fermieri au fost uciși într-un atac comis de militanți islamici în statul Borno din nord-estul Nigeriei, a declarat luni un oficial guvernamental.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Gherman Larisa
|
07. 27, 2022. Wednesday 16:50
Bună va rog ajutați mă și pe mine spuneți ce acte îmi trebuie am 72 de oi și ,50 de capre as dori sa fac și eu un ajutor European
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Soluţiile Vantage pentru agricultura de precizie / Precision Planting / Carbon Bee

Soluţiile Vantage pentru agricultura de precizie / Precision Planting / Carbon Bee

Vantage oferă soluţii integrate pentru agricultura de precizie, atât pentru cei care practică agricultura conservativă, cât şi pentru agricultura convenţională. Două dintre acestea sunt:

- semănatul de precizie, cu ajutorul tehnologiei Precision Planting prin care se realizează semănatul uniform atât în ceea ce priveşte adâncimea de semănat cât şi distanţa dintre seminţe/plante, în sistem no-till, minimum-till şi convenţional;

- erbicidarea "Spot spraying" - cu ajutorul tehnologiei Carbon Bee de la AgTech, sistemul SmartStriker - care permite detectarea precisă, în timp real, a buruienilor şi erbicidarea individuală a acestora.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Cine are puterea...?

Cine are puterea...?
Printr-o fereastră deschisă, se aude un glas de bărbat: Detalii