Adama
Agreena
AGRICOVER

USTR: Ajutor 30.000 euro/fermă! 800.000 euro direcționați către micii fermieri!

Publicat: 27 iulie 2022 - 16:34
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Alocarea unui ajutor de stat de minim 30.000 euro/fermă cu finanțare europeană de  50 % și 50% finanțare de la bugetul de stat, 800.000 euro direcționați către fermierii mici, ajutor de 15.000 euro pentru fermele de familie, micii fermieri, gospodăria țărănească și 100.000 euro pentru tinerii fermieri sunt câteva dintre propunerile transmise de Uniunea Salvăm Țăranul Român (USTR) Ministerului Agriculturii. Integral propunerile USTR, transmise către Agroinfo:

"Având în vedere observațiile transmise României de câtre Comisia Europeană pentru PNS 2023-2027, compartimentele de Dezvoltare Rurală și Politici Agricole din cadrul  Uniunii ,, Salvăm Țăranul Român ,,solicită MADR o poziție oficială și o întâlnire de urgență.

Propunerile și soluțiile noastre pentru PNS sunt următoarele :
Clasificarea fermelor după dimensiune :
dimensiunea fermelor mici între 4.000 -30.000 SO
fermă medie 30.001-80.000 SO
ferma mare 80.001-250.000 SO
ferma foarte mare   250.000 so

Plafonarea subvențiilor pentru fermele mari conform recomandărilor Comisiei Europene la maxim  100.000 euro/ ferma.

Plata redistributivă pentru fermele mici și mijlocii trebuie făcută ținând cont de noua abordare PAC 2023-2027 și de structura fermelor din România ( peste 850.000 ferme mici și mijlocii ) astfel conform recomandărilor primite de la Comisie cei mai multi bani pe acest tip de sprijin trebuie distribuiți către fermele mici și mijlocii, și nu fermelor de dimensiuni mari și foarte mari
In acest context , propunerea noastră este de a respecta următoarele intervale  1-20 ha , respectiv 20-50 ha pentru plata redistributivă  cu o plată mai mare / ha pentru intervalul 1-20 ha .

Pentru Intervenția de instalare a tinerilor fermieri în PNS 2023-2027 cerem:
Suplimentarea bugetului cu încă 770 mil euro, ajungându-se la o sumă totală de 1 mld euro și ridicarea plafonului/beneficiar de la 70.000 la 100.000 euro, conform recomandărilor Comisiei Europene.

Conform Regulamentului Uniuniii Europene pentru acest tip de Intervenție , statul membru poate aloca minim 3 % din bugetul total , neexistand un plafon maxim, fapt ce permite majorarea acestui plafon cu un procent mult mai mare, avându-se în vedere faptul că la această dată, în țara noastră , satul românesc este îmbătrânit și depopulat, decapitalizat, afectat atât de pandemia COVID 19, dar și de razboiul din Ucraina, toate acestea determinand o creștere fără precedent a inputurilor, echipamentelor si a costurilor de producție in care energia electrică și termică  dar și combustibilii joacă un factor important în gestionarea și menținerea unei ferme.

Considerăm ca acordarea unui sprijin de 100.000 euro  / tânăr fermier ar fi mai benefică pentru a întineri generațiile de fermieri în mediul rural.

Dimensiunea exploatatiei la aplicare sa fie menținută la 12.000 SO iar plafonul maxim să fie de asemenea menținut la maxim 50.000 SO, in acest fel să fie accesată de fermierii care se instalează în fermele mici și medii.

Includerea unei măsuri de investiții distincte doar pentru construcția și modernizarea de spații protejate destinate exclusiv cultivării legumelor, bugetată cu minim 800.000 euro
Suplimentarea sumei pentru „Sprijin cuplat vegetal destinat legumelor cultivate în spații protejate” de la  2,4 milioane euro/an, cât a fost prevăzut inițial in PNS la 20 milioane euro/an, ținând cont că in perioada  2014-2020 bugetul total alocat a fost de 13,3 milioane euro/an și aceasta diminuându-se anual.
Considerăm că suma propusă de dvs. inițial ( 2,4 milioane euro ) este total inadecvată și insuficientă pentru perioada 2023-2027, tinandu-se cont și de faptul că înființarea, întreținerea, construcția și modernizarea spațiilor protejate și tehnologiile de cultura care să se adapteze la noile cerințe europene sunt destul de costisitoare ( înverzire, climă, etc ).
Suplimentarea sumei SCV pentru cultura de cartofi

SCHEME DE SPRIJIN PNDR  PENTRU PERIOADA DE TRANZIȚIE 2021-2022

Pentru perioada de Tranziție 2021-2022 pe pilonul II. Dezvoltare Rurală, România a beneficiat de un buget de aproximativ 3,4 miliarde euro doar finanțare nerambursabilă din partea Comisiei Europene iar la această dată au fost contractate și plătite proiecte de numai 430 milioane euro, rezultând faptul ca o sumă importantă acordată României pentru perioada de Tranziție va rămâne necheltuită iar la această dată AFIR mai are disponibili aproximativ  800.000 euro, bani care pot fi direcționați către fermierii mici și IMM-uri din procesare, în procent de 5 % din totalul bugetului de Tranziție în contextul crizei provocate de razboiul din Ucraina.

Sumele de care pot beneficia fermele de familie , fermele mici , gospodăria țărănească și tinerii fermieri sunt de 15.000 euro /fermă, respectiv 100.000 euro / IMM care activează în domeniul procesării la care se pot adăuga 25 milioane de euro din rezerva de criză a Uniunii Europene, bani alocați României la care statul român poate adăga încă 50 milioane euro, bani din bugetul național conform derogărilor Comisiei Europene ( 200 % contribuția statului membru )

Având în vedere  și  aceste aspecte vă rugăm să luați în considerare suplimentarea bugetului pentru Microgranturi astfel încât toți beneficiarii eligibili , înscriși în program , să fie finanțați.

mici-fermieri-tineri_b

De asemenea vă propunem alocarea unui ajutor de stat de minim 30.000 euro / ferma cu finanțare europeana de  50 % și 50% finanțare  de la bugetul de stat.

Vă reamintim faptul că banii alocați României în perioada de Tranziție se pierd, neputând fi reportați în PNS 2023-2027, dacă nu sunt cheltuiți până la finalul anului 2023. 

În contexul pandamiei de COVID -19, în contextul razboiului din Ucraina, cel al creșterii prețurilor la energie, combustibili,  îngrășăminte, inputuri, etc, România nu a oferit nici un sprijin financiar din bugetul national, așa cum au facut-o celelalte state ale UE ( Italia, Franța, Polonia, Germania, etc ) fermierii din România fiind într-o competiție total inegală cu aceștia.

Suplimentarea sumei pentru sm 6.1 Instalarea Tinerilor Fermieri  cu cel puțin bugetul rămas de la sm 6.1 Instalarea Tinerilor Fermieri   - Diaspora (20 milioane euro ) avându-se în vedere faptul că foarte multe proiecte eligibile au ramas fără finanțare, iar nevoia de întinerire a generațiilor de fermieri este una deja acută și cel puțin la nivel declarativ această nevoie se regăsește și in declarațiile oficiale ale conducerii MADR.
Stabilirea cuantumului total pentru SCV legume cultivate în spații protejate ,, tomate și castraveți pentru industrializare ,, și  ,,Cartof timpuriu și de sămânță ,, aferente anului de cerere 2022.

Care sunt plafoanele notificate de România, Comisiei Europene ? Cu cine au fost stabilite ? și dacă Notificarea cu plafoanele  maxime totale pentru anul 2022 au fost transmise Comisiei.


POLITICI AGRICOLE DE DEZVOLTARE RURALA NAȚIONALE, PROPUNERI ȘI MĂSURI URGENTE
Înființarea unei Direcții pentru Horticultura în cadrul MADR
Reducerea prețului la carburant cu 50% față de prețul la pompă, pentru agricultură, așa cum se practica și in celelalte state UE
Subvenționarea energiei , de orice tip și a îngrăsămintelor chimice  pentru agricultura
Combaterea evaziunii fiscale și a comerțului ilicit cu produse agroalimentare (legume, fructe, lactate, carne, etc ) . Verificarea și respectarea normelor de acces în țară a acestor produse, venite  mai ales din spațiul intracomunitar.
Înființarea unui program național pentru susținerea etichetării, ambalării, sortării, etc destinat producătorilor de legume și fructe prin susținerea finanțării achizitionării materialelor necesare cu scopul creării lanțului scurt de aprovizionare în vederea facilitării accesului fermierilor către Retail și pentru o mai bună trasabilitate a produselor agroalimentare naționale prin comercializarea acestora la stardardele impuse de piață.
Susținând astfel producătorii autohtoni de legume și fructi, aceștia vor putea pătrunde mai ușor pe piață și produsele lor vor putea fi mai ușor recunoscute și identificate  de către  consumatorul român.

Reprezentanții Uniunii Salvăm Țăranul Român iși manifestă disponibilitatea de a participa la consultări în cadrul MADR, prin expertizele pe care le pot oferi, cu scopul realizării unei bune implementări a extinderii afacerilor agricole specifice fermierilor, cultivatori de legume din România, onorând orice invitație în acest sens.


Membrii ”Uniunea Salvăm Țăranul Român” :
Federația Sindicatelor Democratice din Agricultură (afiliat CSDR) ‐ Tudor Dorobanțu, Președinte
Federația Națională a Lucrătorilor (afiliat BNS) ‐ Horațiu Raicu, Președinte
Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt ‐ Ion Păunel, Președinte
Asociația Legum‐Ro‐Fruct Sud‐Vest Oltenia ‐ Gogu Lucian, secretar General
Asociația Femeilor din Mediul Rural Olt ‐ Popa Simona, Președinte
Asociația Producătorilor de legume ECOLEG – Fedorov Eusehnie
Asociația Națională a Tinerilor Producători de Legume și Alte Produse Zeotehnice Matca – Ciocan Florinel, Președinte
Cooperativa Agricolă Lunca Someșul Mic Anca Marcu, Director Executiv
Cooperativa Agricolă Legume de Vidra Lăcătuș Victor, Director Executiv
Cooperativa Agricolă Legume de Glodeanu Sărat ‐ Claudiu Breazu , Președinte
Cooperativa Agricolă Roșiori de Ialomița ‐ Valentin Cristea, Președinte
Cooperativa Agricolă Ialomițeana Line ‐ Roxana Roșculeț, Președinte
Organizatie de producători TOMATE COM, Mircea Bujor, Președinte
Federația Uniunea Producătorilor Agricoli și Organizațiilor Interprofesionale"


 

 

Vizualizat: 10206 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Șef APIA anunță data pentru plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

Șef APIA anunță data pentru plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

18 iunie 2024 - 18:15

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pregătește următoarea etapă la plata subvențiilor APIA, cuvenite pentru acest an fermierilor, crescătorilor de animale, în așa fel încât la data de 15 octombrie 2024 să fie demarată plata avansului APIA.

Nou ajutor pentru fermieri lansat ACUM!

Nou ajutor pentru fermieri lansat ACUM!

18 iunie 2024 - 12:01

Agențiile Judeţene pentru Ocuparea Forței de Muncă anunță că fermierii care angajează în perioada vacanței elevi sau studenți pot beneficia de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR) al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă, valoarea ISR, actualizată în 2024 este de 660 lei, astfel fermierii angajatori beneficiază de jumătate din această sumă pentru fiecare angajat elev sau student.

Lege plată subvenție micii fermieri!

Lege plată subvenție micii fermieri!

18 iunie 2024 - 09:13

Pe masa președintelui Klaus Iohannis se află pentru promulgare Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 13/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate și cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Ordinul vine direct de la Guvern! Banii intră în conturile fermierilor în doar câteva zile

Ordinul vine direct de la Guvern! Banii intră în conturile fermierilor în doar câteva zile

17 iunie 2024 - 20:49

Vin vești bune direct de la Guvern! Banii vor intra în conturi în doar câteva zile. Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a anunțat că, la data de 30 iunie, se va încheia oficial plata subvențiilor.

Lista completă cuantum subvenții APIA hectar și cap animal!

Lista completă cuantum subvenții APIA hectar și cap animal!

17 iunie 2024 - 16:49

După ultimele transferuri de sume între subvențiile APIA, concret, s-a luat din bugetul unor scheme de plată neaccesate și s-au transferat sumele către alte scheme, pentru a mări cuantumul, s-a stabilit prin Ordin MADR, publicat în Monitorul Oficial pe data de 5 iunie 2024, lista cuantumurilor finale ale subvențiilor APIA acordate în vegetal și zootehnie. În listă, veți găsi cuantumul stabilit și pentru noile subvenții APIA, eco-scheme.

Ferme de vaci cu un plus la subvenții APIA! Cum se va plăti ANT ajutor național tranzitoriu!

Ferme de vaci cu un plus la subvenții APIA! Cum se va plăti ANT ajutor național tranzitoriu!

17 iunie 2024 - 13:38

Subvențiile APIA pentru vaci trebuie direcționate către fermele care fac performanță sau măcar un plus la subvenții ar trebui acordat acestor ferme. Ajutorul național tranzitoriu trebuie împărțit doar celor care cresc cu adevărat vaci, regândit modul de acordare pentru ca banii să ajungă la crescători, este convins Ionuț Costin Lupu, director Asociația Holstein.RO

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

17 iunie 2024 - 09:00

Agenţia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunţă lansarea sesiunii 1 de depunere a Cererilor de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, aferentă Intervenției DR-07„Silvo-mediu și climă” din cadrul PS PAC 2023-2027. Cererile de finanțare pentru schema de ajutor de stat pot fi depuse în intervalul 17 iunie 2024 ora 9,00 – 13 septembrie 2024, ora 14,30.

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

17 iunie 2024 - 08:15

Primii zece arendași pe terenul statului exploatează aproximativ 50% din cele 254,5 mii de hectare pe care le are în concesiune sau arendă Agenția Domeniilor Statului, potrivit unei analize Economica pe baza informațiilor furnizate de ADS.

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Gherman Larisa
|
07. 27, 2022. Wednesday 16:50
Bună va rog ajutați mă și pe mine spuneți ce acte îmi trebuie am 72 de oi și ,50 de capre as dori sa fac și eu un ajutor European
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Originar din orașul Tecuci, jud. Galați, tânărul Ștefan Slavu a lucrat și a locuit aproximativ 15 ani în Vestul Europei. Acolo a dezvoltat două businessuri, însă a visat mereu să facă ceva acasă. Cu banii și experiența acumulată s-a întors în România și s-a apucat de agricultură. Din 2018 până în prezent a crescut de la 38 ha la aproximativ 200 ha, iar anul trecut și-a modernizat parcul de utilaje cu ajutorul fondurilor europene. Cum a decurs achiziția și de ce a ales modelul 5713M de la Massey Ferguson.

SIGMA România

contact: Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4, 013981,

București, Romania

T: + 40 21 233 10 64; office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Vaca... vitezomană

Vaca... vitezomană
Merge un taran cu o vaca la abator si pe drum se intalneste cu un prieten, care avea BMW. Detalii