KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Uniunea Salvăm Țăranul Român solicită Guvernului AJUTOR DE STAT pentru micii fermieri!

Publicat: 12 iulie 2021 - 17:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Uniunea Salvăm Țăranul Român solicită Guvernului, Președintelui României, Parlamentului ajutor de stat pentru micii fermieri care cultivă legume. Legumicultura este în colaps, spune semnatarii scrisorii deschise, transmisă astăzi către Agroinfo.

"SCRISOARE DESCHISĂ: LEGUMICULTURA ÎN COLAPS
Către,
Președintele României
Parlamentul României,
Președintele Camerei Deputaților
Președintele Senatului
Guvernul României
Prim-Ministrul României
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Președintele Comisiei pentru Agricultură din Senat
Președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților
Partidul Naționa Liberal
Partidul Social Democrat
USR-Plus
Uniunea Democrată a Maghiarilor din România
Alianța pentru Uniunea Românilor
Partidul Mișcarea Populară
Partidul PRO România

Stimată Doamna/ Stimate Domn

Uniunea Salvăm Țăranul Român reprezentată de Ion Păunel, vă solicită sprijinul privind acordarea de ajutoare de stat către legumicultorii mici și medii în contextul prețurilor foarte scăzute de achiziție la legumele de sezon. Totodată legumicultorii au suferit pierderi în cursul anului 2020 ca urmare a închiderii piețelor agro-alimentare, a piețelor en-gros, precum și din cauza măsurilor dispuse în sectorul HORECA. În plus în anul 2020 am avut și îngheț timpuriu, grindină, inundații urmate de secetă și cu toate acestea s-au realizat producții dar care nu au putut fi comercializate, consecință fiind aruncarea produselor.

În anul 2021 deși am avut promisiuni privind continuarea programului tomata și altor programe începute anterior, acestea sau materializat într-un târziu dar cu diminuarea cuantumurilor. Vă solicităm să observați că sectorul legumicol a fost un sector care a fost foarte puțin sprijinit ca urmare a pierderilor suferite din cauza pandemiei, cel mai sprijinit sector fiind sectorul creșterii animalelor, diferențele fiind semnificative cu toate că Uniunea Europeană a dat derogări pentru sprijinul micilor producători dar și a formelor asociative.

În acest context, este evident că ajutoarele de stat sau acordat într-un mod cu totul discreționar, fără o consultare reală și fără o viziune pe termen scurt și mediu. Formelor asociative , respectiv cooperativelor dar și altor entități care se află în lanțul comercial nu li sa acordat nici un fel de sprijin, deși se puteau acorda până la 200.000 euro. Nimeni nu a contabilizat pierderile suferite de producătorii mici și medii, nici măcar nu au fost interesați, singura măsură luată fiind redeschiderea piețelor agro-alimentare în exterior . Toate acestea nu au făcut altceva decât să faciliteze importurile de produse vegetale din spațiul extra comunitar dar și din spațiul comunitar în detrimentul producției autohtone.

Dezinteresul față de sectorul legumicol este evident din partea autorităților cu putere de decizie, astfel vă dăm un exemplu elocvent, respectiv, până la data de 1 mai 2021, România, ca și celelalte state membre, ar fi trebuit să transpună în legislația națională Directiva privind practicile comerciale neloiale care reglementează relația dintre marile lanțuri de magazine și furnizorii lor. Momentan însă, proiectul de lege prin care se va face transpunerea este “pe drum” între Senat și Camera Deputaților, ca să nu mai vorbim de lipsa de politici privind sectorul legumicol.
Având în vedere aspectele menționat, dar și faptul că sectorul legumicol, cu precădere legumicultorii mici și medii se află la limita de subzistență datorită unei lipse a politicilor pe termen scurt și mediu, unei lipse de viziune în ceea ce privește încurajarea asocierii prim măsuri stimulative pentru fermierii care se asociază, solicităm măsuri concrete și urgente:

Înființarea unui compartiment de horticultură în cadrul MADR
Reglementarea în sectorul legume-fructe și actualizarea legislației acestui sector conform necesităților actuale (trasabilitate, sortare, ambalare, etichetare etc)
Acordarea unui ajutor de stat cu o valoare începând de la 20.000 euro/fermă până la maxim 100.000 euro/fermă.
Acordarea unui ajutor de stat pentru cooperative, grupuri și organizații de producători de până la 300.000 euro, conform derogărilor Comisiei Europene în contextul pandemiei COVID19 și a amendamentelor aduse Regulamentului.

Cu deosebită considerație și respect,

Reprezentant USTR,
Ion Păunel

Membri ”Uniunea Salvăm Țăranul Român” :
Federația Sindicatelor Democratice din Agricultură (afiliat CSDR) ‐ Tudor Dorobanțu, Președinte
Federația Națională a Lucrătorilor (afiliat BNS) ‐ Horațiu Raicu, Președinte
Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt ‐ Ion Păunel, Președinte
Asociația Legum‐Ro‐Fruct Sud‐Vest Oltenia ‐ Gogu Lucian, secretar General
Asociația Femeilor din Mediul Rural Olt ‐ Popa Simona, Președinte
Asociația Producătorilor de legume ECOLEG – Fedorov Eusehnie
Asociația Națională a Tinerilor Producători de Legume și Alte Produse Zeotehnice Matca – Ciocan Florinel, Președinte
Asociația de Producători de Flori Muntenia – Călin Ion, Președinte
Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură
Floricultură, Plante Aromatice Buzău ‐ Costel Vânătoru
Cooperativa Agricolă Lunca Someșul Mic Anca Marcu, Director Executiv
Cooperativa Agricolă Legume de Vidra Lăcătuș Victor, Director Executiv
Cooperativa Agricolă Legume de Glodeanu Sărat ‐ Claudiu Breazu , Președinte
Cooperativa Agricolă Roșiori de Ialomița ‐ Valentin Cristea, Președinte
Cooperativa Agricolă Jilavele ‐ Roxana Roșculeț, Președinte
Organizatie de producători TOMATE COM, Mircea Bujor, Președinte
Federația Uniunea Producătorilor Agricoli și Organizațiilor Interprofesionale"

Vizualizat: 1747 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Egiptul a cumpărat 240.000 de tone de grâu din România!

Egiptul a cumpărat 240.000 de tone de grâu din România!

01 decembrie 2021 - 17:09

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a anunţat luni că a cumpărat 600.000 de tone de grâu din România, Rusia şi Ucraina, cu livrare în perioada 9-20 ianuarie 2022, transmite Reuters.

Tânăr crescător de animale, ajuns primar pe fapte, nu pe vorbe!

Tânăr crescător de animale, ajuns primar pe fapte, nu pe vorbe!

01 decembrie 2021 - 16:39

Trăim vremuri în care ne pierdem încrederea în cei care ne conduc, atât la nivel local cât și mai sus, pentru că nu fac mare lucru. În Barcani, Covasna primarul Nicolae Pastor, tânăr crescător de animale, în vârstă de 32 de ani, își dă silința să demonstreze că regula are excepții. E tânăr, e independent, școlit și muncește cât e ziua de mare. Rezultatele se văd la tot pasul!

Start plăți APIA! Lista subvențiilor APIA la plată din 2 decembrie 2021!

Start plăți APIA! Lista subvențiilor APIA la plată din 2 decembrie 2021!

01 decembrie 2021 - 07:45

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) începe din data de 2 decembrie 2021 plata finală a subvențiilor agricole aferente acestui an. Termenul limită de achitare a plăților către fermieri, crescători de animale este 30 iunie 2022. Pe lângă plata finală a subvențiilor aferente acestui an, APIA va demara în decembrie și plata unor ajutoare de minimis.

Ordinul dat de ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu!

Ordinul dat de ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu!

01 decembrie 2021 - 06:59

"În Ministerul Agriculturii se va lucra pe bază de indicatori de rezultat, cu termene și calendare de implementare pentru fiecare program." A dat ordin ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu. 

Mesaj APIA de ASTĂZI pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Mesaj APIA de ASTĂZI pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

01 decembrie 2021 - 06:18

Astăzi este ziua noastră națională, zi în care toți românii, indiferent în cel colț al lumii s-ar afla, sunt cu gândul și sufletul acasă.

Ultima oră METEO: Ninsori abundente și viscol! VEZI județele afectate!

Ultima oră METEO: Ninsori abundente și viscol! VEZI județele afectate!

30 noiembrie 2021 - 19:25

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o atenţionare Cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol în zonele montane din 10 judeţe, până miercuri dimineaţa, precum şi o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori în zone din 24 de judeţe.

Termen plată subvenții APIA - 31 decembrie 2021!

Termen plată subvenții APIA - 31 decembrie 2021!

30 noiembrie 2021 - 09:46

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii că termenul limită pentru plata unor subvenții APIA pe hectar este 31 decembrie 2021. Până la această dată, fermierii care au solicitat aceste scheme de plată trebuie să depună la APIA actele doveditoare.

Ministrul agriculturii: Am suplimentat cu 200 milioane lei subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor de animale!

Ministrul agriculturii: Am suplimentat cu 200 milioane lei subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2021 - 08:17

"Am suplimentat cu 200 milioane lei bugetul pentru subvenții, astfel încât sumele necesare sprijinului pentru motorină și pentru susținerea sectorului de ameliorare în zootehnie să fie asigurate", a anunțat ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu. 

Ministrul Adrian Chesnoiu: Fermierii români vor beneficia din nou de acest ajutor!

Ministrul Adrian Chesnoiu: Fermierii români vor beneficia din nou de acest ajutor!

30 noiembrie 2021 - 07:43

Potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, odată cu formarea noului Guvern s-a stabilit efectuarea mai multor vizite în teren pentru a afla cu exactitate nevoile din sectoarele de agricultură pe care România le are, dar mai ales pentru a fi conectați cu realitățile din teren. Șeful MADR a anunțat reluarea unui ajutor de care au beneficiat în anii trecuți fermierii români. 

Noile ajutoare pentru apicultorii români! TOATE DETALIILE!

Noile ajutoare pentru apicultorii români! TOATE DETALIILE!

30 noiembrie 2021 - 07:26

Ministerul Agriculturii a publicat pe 23 noiembrie 2021, în setul de acte ale Planului Național Strategic, tipurile de intervenții din sectorul apicol pentru perioada 2023-2027. Pentru ajutoarele din apicultură este alocat plafonul total de 28.742.348,7 euro.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

Prășitoarea STEKETEE s-a descurcat de minune în demo la ferma Emiliana West ROM (jud. Timiș). În video vedeți imagini cu cea de a doua prasila în cultura de soia în sistem ecologic. Steketee IC-Light este tehnologia de recunoaștere a rândurilor, iar EC-Steer este cadrul care ghidează întreaga prășitoare pentru o precizie de până la 2cm de rândul de plante.

KRONE BiG Pack – Randament și densitate! Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bancul zilei

În gară

În gară
Doi ardeleni în gară, la ghişeul de bilete: Detalii