Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Uniunea Salvăm Țăranul Român: Identificați samsarii din piețe! Nu vă mai legați de fermieri!

Publicat: 20 mai 2021 - 20:14
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Reacție la scandalul din piața Matca, Galați. Uniunea Salvăm Țăranul Român a transmis astăzi un comunicat pentru Agroinfo în care condamnă atitudinea inspectorilor care au verificat producătorii agricoli din piața Matca, în loc să identifice samsarii și comercianții fără acte.

"Membrii Uniunii Salvăm Tăranul Român sunt indignați de acțiunea în forță a echipelor formate din polițiști și reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor și Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor care au descins în piața agroalimentară din comuna MATCA, pentru verificarea legalității comercializării legumelor, care în loc să identifice samsarii și comercianții fără forme legale, s-au legat tocmai de producătorii agricoli.

Așa cum rezultă din relatările din spațiul public, respectiv,  ” În timpul desfășurării activității, patru dintre producătorii agricoli s-au opus prezentării documentelor, devenind recalcitranți și manifestându-se violent, instigându-i, în același timp, și pe ceilalți la nerespectarea legii. Cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, a fost restabilită, în scurt timp, ordinea publică, în cauză fiind întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de ultraj ", este evident că a fost o acțiune îndreptată către producătorii agricoli și nicidecum către cei care comercializează fără forme legale.

În loc autoritățile statutului să aibă un rol de prevenție și informare înțeleg să se folosească abuziv de prerogativele pe care le au.

matca-scandal_b

Foto Gheorghe Marin, primarul comunei Matca (Facebook).

Este evident că nu s-au raportat la dispozițiile Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, în sensul că, potrivit dispozițiilor legale ” În cadrul structurilor de comercializare cu ridicata sau cu amănuntul este obligatorie organizarea de spații de vânzare distincte și semnalizate corespunzător, care sunt rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli persoane fizice deținători ai unui atestat de producător și ai unui carnet de comercializare pentru valorificarea produselor din sectorul agricol obținute din propria fermă/gospodărie. În cazul producătorilor agricoli persoane fizice autorizate/întreprinderi individuale/întreprinderi familiale constituite în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, administratorii piețelor asigură accesul în piață pentru comercializarea produselor agricole în baza adeverinței emise de către primăria în a cărei rază administrativ-teritorială se află propria fermă/gospodărie ...”, ori este evident abuzul deoarece producătorii agricoli trebuiau, potrivit dispozițiilor legale să își comercializeze produsele în spații de vânzare distincte și semnalizate corespunzător. Uniunea Salvăm Țăranul Român a susținut și susține reglementarea și fiscalizare corectă, dar întotdeauna va denunța abuzurile săvârșite de autorități.

Oare acțiunea în forță a statului Român de la Matca nu vine ca urmare a faptul că, ieri ne-am adresat Ministerului de Finanțe în vederea urgentării aprobării proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2021, hotărâre care se află în procedura de avizare.

Față de cele mai sus prezentate, Uniunea Salvăm Țăranul Român va reacționa întotdeauna și va devoala abuzurile instituțiilor statului, își susține membrii, considerând că reținerea unor membri ai uniunii de către instituțiile de forță este o acțiune disproporționată în raport cu acțiunea de control fiind menită să intimideze producători agricoli.

În loc ca instituțiile statului, respectiv Inspectoratului Teritorial de Muncă, Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor și Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor să verifice ”importatorii”, să controleze piețele en-gros ori așa ziși producători care se fac numai ambalarea produselor agricole și reetichetarea produselor din import ca fiind produse autohtone, iar aceste aspecte se cunosc de ani de zile.

În consecință, considerăm că acțiunea de ieri de la Matca este o acțiune îndreptată împotriva producătorilor agricoli de natură să protejeze importurile, samsarii comercianți de produse agricole și nici de cum o măsură de natură să protejeze și să sprijine producătorul agricol autohton.

Uniunea Salvăm Țăranul Român,
Păunel Ion"

Precizare: comunicatul este publicat în forma în care a fost transmis către Agroinfo, redactarea, ortografia, gramatica aparțin autorilor comunicatului.

Vizualizat: 2362 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie ASTĂZI ferme de vaci!

Decizie ASTĂZI ferme de vaci!

28 noiembrie 2023 - 18:40

S-a discutat astăzi la Bruxelles. Directiva DEI (Directiva Emisii Industriale) ar putea pune în pericol fermele de vaci care nu vor avea mijloacele necesare de a investi. Potrivit Euractiv, trei europarlamentari solicită Comisiei să se excludă vacile de la aplicarea acestei directive.

Cu cât se mai vinde o Bălțată Românească cu origine, dar fără origine!

Cu cât se mai vinde o Bălțată Românească cu origine, dar fără origine!

28 noiembrie 2023 - 14:09

Care este prețul cu care se vinde, în această perioadă, o vacă din rasa Bălțată Românească, neînscrisă în registrul genealogic al rasei, și cu cât se vinde un exemplar înscris în secțiunea principală a registrului genealogic?

Procurorii DNA, percheziții ASTĂZI la cei care au obținut ilegal terenuri!

Procurorii DNA, percheziții ASTĂZI la cei care au obținut ilegal terenuri!

28 noiembrie 2023 - 12:53

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2014-2023, în legătură cu obținerea pe nedrept a unor imobile (24 de terenuri) aflate în proprietatea statului, situate pe raza municipiului București.

Subvenție specială pentru fermele mici care cresc animale, dar cultivă și pământ!

Subvenție specială pentru fermele mici care cresc animale, dar cultivă și pământ!

28 noiembrie 2023 - 12:12

O nouă plată directă se pregătește pentru fermele mixte, mai ales pentru cele mici sau de familie, a anunțat comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

MADR: Precizări importante ajutor de stat!

MADR: Precizări importante ajutor de stat!

28 noiembrie 2023 - 11:51

Ministerul Agriculturii face precizări importante vizavi de accesarea ajutoarelor de stat din cadrul Programului Investalim.

Comisar UE mesaj de la fermieri: Nu ne dați nicio subvenție, asta e pomană!

Comisar UE mesaj de la fermieri: Nu ne dați nicio subvenție, asta e pomană!

27 noiembrie 2023 - 09:36

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat că primește mesaje de la unii dintre fermieri care-i spun să nu se mai dea subvențiile agricole, pentru că sunt o pomană. Prețul corect la produsele agricole, produsele din fermă ar fi în avantajul fermierilor, crescătorilor de animale. Din 2027, s-ar putea să dispară subvențiile agricole.

Micii fermieri până-n 10 ha sunt scutiți de această condiție pentru subvenții APIA!

Micii fermieri până-n 10 ha sunt scutiți de această condiție pentru subvenții APIA!

27 noiembrie 2023 - 07:38

Micii fermieri care lucrează până-n 10 ha sunt scutiți de respectarea normei de eco-condiționalitate, Gaec 8, atât de discutată în ultimul timp. Această condiție este obligatorie pentru încasarea subvențiilor APIA pe suprafață, excepție fac micii fermieri. Ce presupune? Necultivarea unui procent din teren. Pentru acest an, fermierii au avut derogare, dar anul viitor vor trebui să respecte condiția dacă vor subvenții. 

Ajutor 186 milioane euro pentru fermieri!

Ajutor 186 milioane euro pentru fermieri!

27 noiembrie 2023 - 06:29

În 2024, Comisia Europeană va aloca un total de 185,9 milioane EUR pentru finanțarea activităților de promovare a vânzării de produse agricole și alimentare ale UE durabile și de înaltă calitate în UE și în întreaga lume.

Programul Solarul pentru micii fermieri!

Programul Solarul pentru micii fermieri!

26 noiembrie 2023 - 20:15

Fermierii apreciază ajutorul obținut prin programul „Tomata”, dar Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău, crede că ar trebui îmbunătățit pentru a favoriza zestrea genetică națională de semințe de tomate și legume, nu pe cea din import.

Crescătorii își dau oile gratis ca să scape de cheltuieli!

Crescătorii își dau oile gratis ca să scape de cheltuieli!

26 noiembrie 2023 - 15:06

Excesul de carne de oaie din Australia a făcut ca preţurile să scadă, iar unii fermieri îşi sacrifică sau îşi dau oile gratis pentru a reduce costurile, în loc să le crească la ferme, relatează CNBC și News.ro.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Una dintre cele mai vechi rase de bovine din Europa s-a adaptat de minune pe păşunile de lângă Agnita, unde Bogdan Varga a preluat de câteva luni afacerea tatălui său. Exploatate exclusiv pentru producţia de carne, cele 110 exemplare de Galloway sunt ţinute tot timpul anului pe păşune.

Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radis

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Ninge...

Ninge...
De când a început să ningă, barbatul meu stă şi se uită non-stop pe geam. Detalii