CRUNTĂ NEDREPTATE! Nici de data asta Uniunea Europeană nu a dorit să înlăture această nedreptate, data de referință sau istorică la bovine. O aberație care le permite unora să încaseze subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pe vaci moarte, demult îngropate sau vândute. Acești beneficiari de subvenții nu mai sunt crescători de vaci, nu mai cheltuie cu vacile, dar iau banii pentru simplul motiv că au avut vaci la data istorică de 31 ianuarie 2013.
În ciuda insistențelor ministrului agriculturii Adrian Oros la Consiliul AGRIFISH, desfășurat în 19-20 octombrie la Luxembourg, DATA DE REFERINȚĂ LA BOVINE NU SE SCHIMBĂ. Rămâne data de referință la bovine 31 ianuarie 2013. Șeful MADR a cerut ca această dată să fie iunie 2018 în loc de ianuarie 2013. Nu a fost acceptată această solicitare la Consiliul AGRIFISH unde au negociat soarta subvențiilor agricole toți cei 27 de miniștri ai agriculturii din statele membre UE. Chiar dacă Președinția germană a Consiliului UE a promis, în timpul negocierilor derulate în cele două zile, că va schimba această dată, că va accepta solicitarea României de a fixa data istorică la bovine iunie 2018, nu a făcut-o când s-au luat deciziile pentru noul exercițiu financiar. Deci, și la anul, unii vor încasa subvenții de la APIA pe vaci moarte. Mai mare aberație greu de întâlnit!
Nici stabilirea datei de referință la iunie 2018 nu i-ar fi avantajat mult pe adevărații crescători de vaci din România, dar ar fi îndreptat puțin lucrurile. Un crescător de vaci din România, George Gîrlonța, i-a scris ministrului agriculturii Adrian Oros:
Am inteles ca doriti modificarea datei de referință pentru ant, anul 2018. Dar alegând anul 2018 ramane aceiasi problema, unii iau bani pe vaci moarte, in timp ce alți au mult mai multe decât în 2018. Eu de exemplu in 2018 aveam 30 acum am 70, am investit tot ce am avut in achiziția de animale cu pedigree, în utilaje, in pământ, nu mi se pare corect in timp ce oricum iau ant doar pe 10 bucăți ca atat aveam in 2013, acum sa iau doar pe 30. Problema poate fi pusă si invers, dacă omul avea 100 de vaci in 2018 si acum mai are 10, practic ia banii pe 100 bucăți. Folositi o dată de referință cum ati facut la covid (masura 21), sau 1 ianuarie 2021.
Ministrul agriculturii i-a răspuns crescătorului:
Vă înțeleg foarte bine problema. Vreau să vă spun că aceste regulamente sunt luate la nivelul întregii Uniuni Europene. În schimb, în alte țări fermierii nu se gândesc la fentarea sistemului, cum se întâmplă în unele cazuri la noi. Mă bucură faptul că ați amintit de măsura 21. Cu siguranță vor mai fi astfel de masuri de sprijin pentru sectorul din care faceți parte și dumneavoastră. Multă sănătate!
Data de referință este luată în considerare de APIA la plata ajutorului național tranzitoriu pentru bovine - sector carne. Cuantumul acestei subvenții, la nivelul anului de cerere 2019, a fost de 69,1109 euro/cap = 328,2491 lei/cap de animal. O căruță de bani pe care alții o iau fără să miște un deget, fără să depună un efort.