FMC-pus direct
KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Unde au dispărut 100.000 de vaci din judeţul Iaşi?

Publicat: 17 august 2021 - 07:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Şeptelul ieşean a ajuns piele şi os: astăzi mai sunt sub 25% din numărul de vaci pe care-l avea judeţul în anul 1990. Dacă acum sunt aproape 31.000 de capete de bovine în judeţ, înainte de Revoluţie, numărul acestora era de aproximativ 130.000, scrie Ziarul de Iași.

Unde au dispărut, practic, circa 100.000 de vaci? Posibilele explicaţii: orientarea economiei ieşene dinspre zootehnie spre agricultura mare, a cultivării plantelor, dar şi spre alte ramuri economice din zona industrială sau IT. În 1990, Iaşul era pe locul III în ţară la creşterea bovinelor, după Suceava şi Botoşani. Potrivit informațiilor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) despre cererile depuse de crescători pentru ajutorul Covid bovine, aferent acestui an, Iaşul nu figurează între primele 10 județe la creșterea bovinelor. Care sunt astăzi campionii României la carne şi lapte de vacă?

vaci-pasune-apus_b

Conform APIA, 2.141 de crescători din judeţ au depus cereri de solicitare a ajutorului de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2021, în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19. Cererile de la nivelul judeţului Iaşi au fost depuse pentru 30.973 de capete şi o cantitate de lapte de 2.721,93 de tone, data limită de depunere fiind 10 august.

La nivel naţional, judeţul cu cele mai multe cereri depuse pentru primirea ajutorului de la stat este Suceava, cu 7.568 de cereri. Tot judeţul Suceava este „campion” la numărul de capete de bovine, 76.618 capete. Cu toate acestea, la cantitatea de lapte este abia pe locul 11, cu o cantitate de lapte de 3.300,81 de tone. Pe locul 1 la cantitatea de lapte este Mureş, unde au fost depuse 3.268 de cereri, pentru 66.885 de capete şi o cantitate de lapte de 7.424,73 de tone. În ceea ce priveşte topul numărului de cereri depuse, pe locul al II-lea se află judeţul Maramureş, cu 5.800 de cereri depuse, judeţ care este însă depăşit la numărul de vite pentru care s-a cerut ajutor. Astfel, în Maramureş au fost raportate 47.905 capte şi 844.23 de tone de lapte. Pe locul al III-lea la numărul de cereri este Alba, cu 5.422 de solicitări, Alba aflându-se pe locul al II-lea la numărul de bovine pentru care s-a cerut ajutor de la stat, 72.576 de capete. În Alba s-a cerut subvenţie şi pentru 6.361,19 tone de lapte.

Puţin peste 5.000 de solicitări (5.082) au fost depuse în Harghita, fiind raportate 67.111 capete şi o cantitate de 4.409,27 de lapte. Interesant este că, în 1990, ca număr de capete de bovine, pe primul loc era tot Suceava, dar era urmat de Botoşani şi Iaşi, pe locurile doi şi trei. Şi asta în condiţiile în care şeptelul naţional era atunci aproape dublul celui de acum, ca număr total de capete. ca urmare, dacă Suceava avea atunci, printr-un calcul proporţional, 150.000 de capete, Iaşului i-ar fi revenit tot în 1990 circa 130.000 de capete. Comparativ cu cifrele de acum pentru Iaşi (31.000), înseamnă o scădere a şeptelului judeţean de peste 4 ori. Concret, mai avem doar 25% din numărul de capete de vită pe care îl aveam înainte de revoluţie. Iar Iaşul, din locul III atunci, astăzi nu este nici măcar în „Top 10”.

Vizualizat: 4638 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie MADR astăzi! Plățile pentru fermieri, crescători de animale!

Decizie MADR astăzi! Plățile pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2021 - 19:05

Ministerul Agriculturii a publicat astăzi pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de hotărâre de Guvern prin care este stabilită suma pentru acest an pentru plata subvenției APIA la motorina utilizată în agricultură.

Export din fermele românești! Se deschide o nouă piață!

Export din fermele românești! Se deschide o nouă piață!

20 septembrie 2021 - 18:57

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a semnat astăzi, 20 septembrie 2021, un protocol pentru o nouă piață unde vor putea exporta fermierii români. Ministerul Agriculturii a transmis un comunicat pentru Agroinfo.

Vin subvențiile APIA! Mesajul de ASTĂZI al șefului APIA pentru fermieri, crescători de animale!

Vin subvențiile APIA! Mesajul de ASTĂZI al șefului APIA pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2021 - 18:18

Ne apropiem cu pași repezi de startul plăților în avans aferente Campaniei 2021, le transmite directorul general APIA, Adrian Pintea, fermierilor, crescătorilor de animale, într-un mesaj publicat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Specie nouă de insectă descoperită de cercetătorii USAMV Cluj, botezată cu numele Simonei Halep!

Specie nouă de insectă descoperită de cercetătorii USAMV Cluj, botezată cu numele Simonei Halep!

20 septembrie 2021 - 17:49

O specie nouă de insectă, descoperită de cercetătorii USAMV Cluj-Napoca în județul Constanța, a fost denumită oficial în onoarea Simonei Halep, anunță USAMV Cluj Napoca într-un comunicat transmis Agroinfo.

Fermierii români îi cer ministrului agriculturii să devină aliatul lor!

Fermierii români îi cer ministrului agriculturii să devină aliatul lor!

20 septembrie 2021 - 11:01

Federația Națională PRO AGRO a transmis astăzi, pentru Agroinfo, o scrisoare deschisă adresată ministrului agriculturii, Adrian Oros. Fermierii îi cer șefului MADR să devină aliatul lor în lupta pentru un preț corect al produselor din fermele românești.

Model de tânăr fermier!

Model de tânăr fermier!

20 septembrie 2021 - 10:05

Tânărul fermier Alex Merka lucrează 10 hectare în comuna Bârcea Mare din județul Hunedoara. Cultivă legume și fructe, iar produsele muncii lui le vinde și la piață, dar și la un aprozar. Tânărul fermier a absolvit Facultatea de Horticultură, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, USAMV Cluj, iar acum este masterand.

Anunț AFIR: Start de ASTĂZI depunere cereri pentru aceste ajutoare europene!

Anunț AFIR: Start de ASTĂZI depunere cereri pentru aceste ajutoare europene!

20 septembrie 2021 - 09:12

Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunţă lansarea în perioada 20 septembrie – 20 decembrie 2021 a primei sesiuni din 2021 de depunere a Cererilor de finanţare pentru submăsura 5.1 „Sprijin pentru investiții în acțiuni preventive menite să reducă consecințele dezastrelor naturale, evenimentelor adverse și catastrofale - pentru beneficiarii privați” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Ajutoare europene fermieri, crescători animale în septembrie 2021!

Ajutoare europene fermieri, crescători animale în septembrie 2021!

20 septembrie 2021 - 07:50

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță pe site-ul oficial calendarul estimativ al ajutoarelor europene pentru fermieri, crescători animale care vor fi lansate până la sfârșitul acestei luni.

Dosar penal pentru primarul comunei gata de răscoală!

Dosar penal pentru primarul comunei gata de răscoală!

19 septembrie 2021 - 21:30

Primarul comunei Şuletea, Vaslui, Ciprian Tamaş, este cercetat pentru instigare publică după ce a postat pe pagina sa personală de Facebook un mesaj împotriva obligativităţii vaccinării, în care afirmă că politicienii care vor lua o astfel de măsură vor fi aşteptaţi "cu furcile, coasele şi securile".

Ministrul Oros: Primul efect va fi falimentul fermierilor!

Ministrul Oros: Primul efect va fi falimentul fermierilor!

19 septembrie 2021 - 20:57

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat, la acest sfârșit de săptămână, la Cluj că fermierii sunt amenințați cu falimentul în ciuda subvențiilor agricole de care beneficiază în situația în care în UE sunt importate din țări terțe produse agroalimentare la prețuri mult mai mici.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021! Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței Povestea porumbului de Cărpiniş

Bancul zilei

Găini străine

Găini străine
Un ardelean, la piaţă: Detalii