Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Unde au dispărut 100.000 de vaci din judeţul Iaşi?

Publicat: 17 august 2021 - 07:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Şeptelul ieşean a ajuns piele şi os: astăzi mai sunt sub 25% din numărul de vaci pe care-l avea judeţul în anul 1990. Dacă acum sunt aproape 31.000 de capete de bovine în judeţ, înainte de Revoluţie, numărul acestora era de aproximativ 130.000, scrie Ziarul de Iași.

Unde au dispărut, practic, circa 100.000 de vaci? Posibilele explicaţii: orientarea economiei ieşene dinspre zootehnie spre agricultura mare, a cultivării plantelor, dar şi spre alte ramuri economice din zona industrială sau IT. În 1990, Iaşul era pe locul III în ţară la creşterea bovinelor, după Suceava şi Botoşani. Potrivit informațiilor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) despre cererile depuse de crescători pentru ajutorul Covid bovine, aferent acestui an, Iaşul nu figurează între primele 10 județe la creșterea bovinelor. Care sunt astăzi campionii României la carne şi lapte de vacă?

vaci-pasune-apus_b

Conform APIA, 2.141 de crescători din judeţ au depus cereri de solicitare a ajutorului de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2021, în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19. Cererile de la nivelul judeţului Iaşi au fost depuse pentru 30.973 de capete şi o cantitate de lapte de 2.721,93 de tone, data limită de depunere fiind 10 august.

La nivel naţional, judeţul cu cele mai multe cereri depuse pentru primirea ajutorului de la stat este Suceava, cu 7.568 de cereri. Tot judeţul Suceava este „campion” la numărul de capete de bovine, 76.618 capete. Cu toate acestea, la cantitatea de lapte este abia pe locul 11, cu o cantitate de lapte de 3.300,81 de tone. Pe locul 1 la cantitatea de lapte este Mureş, unde au fost depuse 3.268 de cereri, pentru 66.885 de capete şi o cantitate de lapte de 7.424,73 de tone. În ceea ce priveşte topul numărului de cereri depuse, pe locul al II-lea se află judeţul Maramureş, cu 5.800 de cereri depuse, judeţ care este însă depăşit la numărul de vite pentru care s-a cerut ajutor. Astfel, în Maramureş au fost raportate 47.905 capte şi 844.23 de tone de lapte. Pe locul al III-lea la numărul de cereri este Alba, cu 5.422 de solicitări, Alba aflându-se pe locul al II-lea la numărul de bovine pentru care s-a cerut ajutor de la stat, 72.576 de capete. În Alba s-a cerut subvenţie şi pentru 6.361,19 tone de lapte.

Puţin peste 5.000 de solicitări (5.082) au fost depuse în Harghita, fiind raportate 67.111 capete şi o cantitate de 4.409,27 de lapte. Interesant este că, în 1990, ca număr de capete de bovine, pe primul loc era tot Suceava, dar era urmat de Botoşani şi Iaşi, pe locurile doi şi trei. Şi asta în condiţiile în care şeptelul naţional era atunci aproape dublul celui de acum, ca număr total de capete. ca urmare, dacă Suceava avea atunci, printr-un calcul proporţional, 150.000 de capete, Iaşului i-ar fi revenit tot în 1990 circa 130.000 de capete. Comparativ cu cifrele de acum pentru Iaşi (31.000), înseamnă o scădere a şeptelului judeţean de peste 4 ori. Concret, mai avem doar 25% din numărul de capete de vită pe care îl aveam înainte de revoluţie. Iar Iaşul, din locul III atunci, astăzi nu este nici măcar în „Top 10”.

Vizualizat: 5285 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

01 decembrie 2023 - 15:42

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a transmis astăzi un mesaj fermierilor, crescătorilor de animale.

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

29 noiembrie 2023 - 18:36

Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de fermieri la începutul campaniei de semănat. Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer®, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania Fermieri campioni la floarea-soarelui.

Poftim, din România!

Poftim, din România!

29 noiembrie 2023 - 17:29

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și cu Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia, organizează, în perioada 1 – 3 decembrie 2023, târgul „Poftim, din România!”, în Parcul Tudor Arghezi din sectorul 4, București.

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

29 noiembrie 2023 - 14:55

Pășunile sunt foarte râvnite pentru sumele mari pe hectar care se pot încasa, în fiecare an, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Scandalul în jurul acestor suprafețe este departe de a se stinge atât timp cât tentantele subvenții APIA îi lasă pe crescătorii de animale fără pășuni.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Originar din orașul Tecuci, jud. Galați, tânărul Ștefan Slavu a lucrat și a locuit aproximativ 15 ani în Vestul Europei. Acolo a dezvoltat două businessuri, însă a visat mereu să facă ceva acasă. Cu banii și experiența acumulată s-a întors în România și s-a apucat de agricultură. Din 2018 până în prezent a crescut de la 38 ha la aproximativ 200 ha, iar anul trecut și-a modernizat parcul de utilaje cu ajutorul fondurilor europene. Cum a decurs achiziția și de ce a ales modelul 5713M de la Massey Ferguson.

SIGMA România

contact: Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4, 013981,

București, Romania

T: + 40 21 233 10 64; office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Ploaie torenţială

Ploaie torenţială
Un beţiv se împiedică şi cade într-o băltoacă. Cineva vrea să-l ridice, dar el protestează: Detalii