Adama
Vinasa Rompak

UNCSV: Inovare cooperativă!

Publicat: 29 aprilie 2022 - 08:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sector Vegetal (UNCSV), a participat la Ceremonia Finală a celui de-al 5-lea premiu european pentru inovare cooperativă organizat de COGECA în data de 27 aprilie 2022, în calitate de reprezentant al cooperativelor din România, informează UNCSV într-un comunicat transmis Agroinfo. 

"Evenimentul de la Bruxelles a fost dedicat dezvoltării cooperativelor la nivel european și recunoașterii inovațiilor extraordinare ale cooperativelor agricole europene în domeniul durabilității.

Ceremonia a fost deschisă de Președintele COGECA, Ramon Armengol, care a transmis că este o onoare să prezinte ce-a de-a cincea ediție a acestui eveniment, mai ales că în spatele fiecăruia dintre cele 10 proiecte premiate se ascund eforturi deosebite că este important ca fiecare dintre cooperativele membre să împărtășească informații și cunoștințe, dar în același timp să împărtășească și impedimentele întâmpinate. Toate cele peste 100 de proiecte depuse meritau să fie premiate, mai ales că inovația este cheia viitorului și ceea ce așteaptă membrii de la cooperative. Acest eveniment este o oportunitate deosebită de a veni în întâmpinarea fermierilor membri cu soluții concrete la probleme reale. Este un mod minunat de a recunoaste eforturile și realizările cooperativelor din U.E. Inovarea este cheia pentru sustenabilitatea cooperativelor și producerii hranei de calitate la prețuri accesibile. Încurajez toate cooperativele să urmeze acest cod de conduită prioritizând inovarea.

inovare-cooperativa_b

Importanța cooperativelor este vitală, ele stimulează permanent progresul și consolidează legătura dintre producători și consumatori.
A fost urmat de discursul Șefului de cabinet pentru al Comisarului pentru Agricultură Janusz Wojciechowski, domnul Maciej Golubiewski prin care a transmis că în aceste momente securitatea alimentară trebuie să primeze. Contextele actuale au adus provocări care necesită inovație. Reziliența sistemelor alimentare este pe primul loc, iar această face ca inovația să fie esențială. Pentru aceasta au fost alocate fonduri de milioane de euro, cu precădere prin programul Horizon, cu simpla menire de a aduce inovarea și cercetarea acolo unde este necesară: la nivelul cooperativelor și fermelor.

Acesta este momentul zero, iar cooperativele trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor.

De asemenea, dna Claire Bury, Director General Adjunct responsabil pentru durabilitatea alimentară la Directoratul General „Sănătate și Siguranță Alimentară” (SANTE) a transmis în cadul evenimentului că felicită toate cooperativele pentru proiectele și munca depusă. Pentru a face față provocărilor actuale, este nevoie de mult curaj, iar fiecare dintre participanți a demonstrat că prin perseverență și ingeniozitate se pot găsi soluțiile corecte. Însăși proiectele câștigătoare demonstrează că se poate.

Elsi Katainen, eurodeputată, Vicepreședintă a Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (COMAGRI) a Parlamentului European a desemnat premiile pentru secțiunile:
Premiul pentru „Produse inovative”
Premiul pentru „Trasabilitate și informații pentru consumatori”
Herbert Dorfmann, eurodeputat, membru al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (COMAGRI) a Parlamentului European a înmânat premiile pentru:
Premiul pentru „Resurse naturale și biodiversitate”
Premiul pentru „Bioeconomie și economie circulară”.
Clara Aguilera, eurodeputată, membră a Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (COMAGRI) a Parlamentului European a desemnat ultima rundă de proiecte câștigătoare, pentru:
Premiul pentru „Sprijin pentru membrii fermei”
Premiul pentru „Crearea de valoare socială”.

Detalii privind cooperativele și a activității inovative premiate găsiți aici: https://drive.google.com/file/d/1ADAgfvDEgMon_QjoLtOSjHWVdPicREVW/view

În încheierea evenimentului, Eduardo Baamonde Noche, președintele Cajamar Caja Rural a transmis un mesaj de încurajare pentru cooperative, sublinând că acestea sunt singurele care pot aduce împreună cele trei componente importante pentru progresul agriculturii: componenta mediu, componenta financiară și componenta socială. Am trecut prin pandemie și război. Acum câțiva ani nu se mai vorbea de alimente. Acum ne-am dat seama că ambițiile europene sunt prea ridicate, pur comerciale și nu duc la durabilitate. Globalizarea nu este un sistem perfect. Este foarte important să atingem un nivel ridicat de autosuficiență, indiferent de gradul de ecologizare. Nu cred că exista un sistem agricol mai durabil decât cel european. Cogeca este actorul principal în susținerea hranei tradiționale și al dezvoltării sustenabile și durabile a cooperativelor și implicit a fermelor și mediului rural.
Avem nevoie de Cogeca sa fie în continuare un intermediar puternic pentru cooperativele europene. Trebuie să luptăm mai mult, inclusiv pentru a aduce reprezentanții instituțiilor europene pe teren pentru a vedea ce se întâmplă așa cum și reprezentanții cooperativelor și fermierii trebuie să ajungă la Brusseles să vadă cum se iau deciziile.

Cu respect,

Împreună pentru viitor!
Echipa U.N.C.S.V.

* Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sector Vegetal - UNCSV este o organizația profesională umbrelă a cooperativelor din sectorul vegetal înființată în 2017, care răspunde provocărilor cu care se confruntă membrii săi din cele 40 de cooperative agricole. Aceasta reprezintă și apăra interesele cooperativelor agricole din sectorul vegetal în relațiile cu administrația publică, autoritățile statului, alte persoane fizice sau juridice, publice ori private, organisme naționale și internaționale și cu asociații internaționale echivalente, pentru susținerea și promovarea principiilor cooperatiste, precum și de a asigura, prin cooperare, serviciile necesare menite să contribuie la dezvoltarea și modernizarea mijloacelor și metodelor de creștere a eficienței economice a membrilor și de specializare și concentrare a activității cooperativelor agricole ce activează în România."

Vizualizat: 1370 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii