Dan Petru este un tânăr crescător de vaci din comuna Remetea, județul Bihor. În ciuda declarațiilor politice pompoase care au în centru sprijinirea tinerilor fermieri, încurajarea lor să rămână în agricultură, lansarea de noi ajutoare pentru ei, tânărul crescător nu a reușit să obțină de la primăria comunei un petec de pășune. A bătut pe la toate ușile, de la Prefectură la Ministerul Agriculturii. Ironic, toți i-au dat dreptate, dar nu și pășune. Tânărul crescător a trimis o scrisoare către Agroinfo.
"Sunt crescător de animale în Comuna Remetea și dețin un nr de 55 bovine Limousine și în ultimii ani am cerere la primăria Comunei Remetea pentru a obține pășune, asa cum sunt îndreptățit de OUG 34/2013, cerere care mi-a fost ignorată si la care nu am primit nici un răspuns până-n prezent.
În completarea celor spuse, menționez faptul că, în urma adreselor înregistrate la Ministerul Agriculturi și la Prefectura Județului Bihor, atât Ministerul Agriculturii a comfirmat că sunt îndreptățit la pășune, cât și Prefectura mi-a precizat că hotărârea de Consiliu local al Comunei Remetea este ilegală și neconformă cu Codul administrativ. Vă scriu toate astea în speranța de a mă ajuta să îndrept aceste ilegalități și să obțin pășune pentru animalele mele aitfel voi fi obligat să renunț la activitatea mea si să vând vacile pe care le dețin," ne scrie tânărul crescător.
Dan Petru ne-a mai spus că întreaga suprafața de pășune ar fi fost atribuită unei asociații a crescătorilor, unde ar fi cei din primărie, ei și familiile lor, după cum se cam obișnuiește pe meleagurile noastre.
"În susținerea celor afirmate, vă pot pune la dispoziție tabelele din ultimii ani cu persoanele care au asigurat încărcătura de animale la APIA pentru subventie, dar nu au fost înregistrate în Registrul asociațiilor și fundațiilor de pe lângă Judecatoria Beiuș, conform Ordonatei 27/2000. Mai mult, persoanele din asociația crescătorilor de animale din Remetea care au beneficiat de subvenție de la APIA sunt consilieri locali în comuna Remetea sau membri au familiilor acestora. Pentru a se asigura ca vor beneficia în exclusivitate de suprafața de pășune comunală pentru Asociatia Crescătorilor din comună, au atribuit prin hotărâre de Consiliu local, în întregime suprafața de pășune asociației, încălcînd astfel OUG 34/2013 și noul Cod administrativ care prevede ca în cazul concesionării unui bun al UAT -ului să se organizeze peocedura de licitare a pășunii," mai scrie tânărul crescător.