Teodor Aflat, considerat cel mai mare fermier din Transilvania, cel al cărui nume este legat de salvarea Fabricii de zahăr din Luduș, a declarat, într-un interviu acordat revistei Formula AS, că micii fermieri, ciobanii, crescătorii de animale ar trebui să fie contribuabili la bugetul de stat, pentru că și ei primesc subvenții la fel ca fermierii mari și nu e corect să-și vândă la negru produsele.
"Și aș mai avea o nemulțumire, legată de micii cultivatori sau micii agricultori. E prima dată când spun public asta: ciobanii, crescătorii de animale și producătorii de cereale trăiesc și ei în România și ar trebui să fie și ei contribuabili la bugetul de stat. Așa cum la noi toată producția care iese din fermă iese pe facturi, deci se plătește TVA, iar toate impozitele pentru angajați sunt plătite la zi, nu mi se pare corect ca cei care îs mici producători, deși primesc subvenții la fel ca noi, să vândă la negru. Și pentru ei este primărie, sunt poliție și școală, și pentru ei sunt șosele și aparatul de stat, dar nimeni nu vede treaba asta. La fel, mă întreb: câți dintre cei care cresc animale au oameni angajați cu carte de muncă? Eu cred că aproape 99 la sută nu au. În ferma noastră, și oamenii care lucrează la animale au carte de muncă, au bonuri de masă, suntem la zi cu toate plățile la stat. E loc de toți pe pământ, trebuie să ne suportăm unul pe altul, dar ar fi bine să fim corecți," a spus fermierul Teodor Aflat, în interviul acordat revistei Formula AS.
foto albaiuliainfo.ro
La ora actuală, Teodor Aflat este cel mai mare fermier din Transilvania. În cei 22 de ani de activitate, firma sa, AgroFerm SRL, a ajuns să lucreze 10.000 de hectare de teren din județele Sibiu și Mureș, pe care sunt cultivate sfeclă de zahăr, rapiță, floarea soarelui, grâu, porumb, soia, lucernă, cartofi. Nici grajdurile nu stau goale, ci sunt pline cu 500 de oi și aproape 300 de vaci de carne din rase omologate. Teodor Aflat deține 7 ferme în care lucrează 160 de angajați.