EXCLUSIV AGROINFO. Vă rog să-mi spuneți dacă aș putea găsi pășune în Ungaria pentru 85 de vaci. Îl roagă oierul, în scrisoare, pe premierul Ungariei. Crescătorul de animale a scris la toate instituțiile din România, de la primărie la Ministerul Agricuturii, la Guvernul României, la Președinție și, mai nou, la Parlamentul României, la Camera Deputaților. Sătul de promisiuni, Romi Mariș a trimis astăzi o scrisoare către Guvernul Ungariei. Oierul roagă să fie ajutat să se mute cu fermă cu tot în țara vecină.
Către Guvernul Ungariei,
În atenția domnului prim-ministru,
Mariș Romi, cetățean român, crescător de animale, vă rog respectuos să îmi spuneți dacă aș putea găsi o suprafață de pășune în Ungaria pentru 85 de vaci. În România, mă zbat de mai bine de 2 ani să obțin pășune pentru aceste animale. Am cerut ajutor de la primărie până la președinte, însă fără succes. Unii nu-mi răspund, iar cei care răspund își aruncă responsabilitatea de la unii la alții. Deși sunt unele pășuni goale de ani întregi, primăria preferă să le dea celor care nu au animale, pentru subvenții, a scris oierul din Orăștie, în scrisoarea adresată prim-ministrului Ungariei, Viktor Orban.
Crescătorul a plătit la un notar public traducerea scrisorii în limba maghiară de către un traducător autorizat și a expediat-o pe adresa Guvernului Ungariei.
Romi Mariș are 1.300 de ovine și 85 de vaci. AGROINFO l-a susținut mereu, îl susține în continuare, în toate demersurile pe care le-a făcut pentru obținerea unui petec de pășune. Suntem mereu alături de toți fermierii, de la cel mai mic până la cel mare.
Pentru oi, primăria din Orăștie i-a închiriat 78 de hectare. Pentru vaci, nimic! Deși crescătorul, la momentul încheierii contractului de închiriere, avea și vaci. De atunci, Romi Mariș bate întruna la ușa primăriei Orăștie pentru un petec de pășune. Răspunsul este invariabil același: nu mai este liberă nicio palmă de pășune. Crescătorul nu are de unde să cumpere pășune în zonă, dar nici nu are de unde să închirieze. Primăria Orăștie a concesionat toate suprafețele de pășune, inclusiv cele din munte, situate la altitudine mare. Oierul ne spune că pe pajiștile din munte, deși închiriate, nu merge niciun crescător să-și pășuneze animalele. Cu toate astea, cei care le-au închiriat nu renunță la suprafețe sau la o parte din ele, dar nici nu-i permit ciobanului să-și ducă acolo vacile. Eu urc cu vacile și-n munte, dar am fost amenințat cu amenda. Mai bine să stea pășunile goale?! Ne spune cu amărăciune oierul din Hunedoara.
După expedierea scrisorii către șeful Guvernului Ungariei, crescătorul de ovine a fost căutat de un membru al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților.
O doamnă de acolo, de la Camera Deputaților, mi-a spus să trimit un memoriu la ei, la Comisia pentru agricultură, că mă vor ajuta. M-a rugat să nu mă duc în Ungaria, să nu trec granița cu vacile.
Încet, dar sigur, mă duc cu vacile spre graniță. Ce să fac aici?! Mi-am dus vacile la peste 150 de kilometri ca să am unde să le pășunez. Chiar nimeni nu poate găsi o soluție.
Am văzut că-n ultima săptămână, un crescător de animale a intrat în greva foamei, altul și-a dus vacile în fața primăriei. Tot pentru pășune. Ar trebui să ne unim toți și să se schimbe odată legea pășunilor, să nu mai ajungă pășunile la cei fără animale, a declarat Romi Mariș pentru AGROINFO.
Crescătorul de animale din Orăștie a trimis și un memoriu la Camera Deputaților, Comisia pentru agricultură, așa cum a fost sfătuit. Mari speranțe nu are, dar nici nu vrea să renunțe la vacile lui și nu vrea să abandoneze lupta pentru pășune.
Dacă în România nu este sprijinit să nu renunțe la cele 85 de vaci, el cere ajutorul conducerii Ungariei și este hotărât să se mute acolo cu fermă cu tot.