ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Ultima oră! Subvenții-bonus pentru fermieri!

Publicat: 26 mai 2021 - 20:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Negocieri astăzi la Bruxelles pentru subvențiile care le vor fi acordate fermierilor în noua Poltică Agricolă Comună. Ministrul agriculturii din România, Adrian Oros, participă la aceste discuții alături de omologii săi din celelalte state membre UE. Miercuri s-au adus în dezbatere subvențiile-bonus de care să beneficieze fermierii care contribuie la obiectivele de mediu. 
 

Negocierile cu privire la reforma PAC, menite să „ecologizeze” agricultura de pe continent, dar considerate insuficiente de către ONG-urile de mediu, sunt în plină desfășurare la Bruxelles, în vederea finalizării unui acord săptămâna aceasta.Miniștrii europeni ai agriculturii au început miercuri o întâlnire de două zile pentru a da un impuls negocierilor dintre europarlamentari și reprezentanții statelor membre, scrie France 24, publicație franceză care a relatat ce s-a discutat astăzi la Bruxelles.

Cei 27 de miniștrii ai agriculturii au convenit în octombrie 2020 asupra unei reforme a politicii agricole comune (PAC), care se va aplica începând din ianuarie 2023, cu un buget de aproximativ 387 miliarde de euro pentru șapte ani, inclusiv 270 de miliarde subvenții directe pentru fermieri.

În același timp, Parlamentul European și-a adoptat propria foaie de parcurs și, de atunci, deputații europeni și capitalele s-au luptat din greu: trebuie să fie un acord imperativ pentru intrarea în vigoare a noii PAC.

„Obiectivul este de a merge cât mai departe posibil în tranziția de mediu cu un buget redus”, rezumă europarlamentarul Anne Sander (PPE), unul dintre negociatori.

Dar există încă multe puncte de dispută, în special în ceea ce privește compatibilitatea PAC cu strategiile europene ale „Pactului Verde” (neutralitatea carbonului vizată în 2050) și „De la fermă la furculiță” (securitatea alimentară).

fermier sprijin_b

Acestea vizează reducerea utilizării pesticidelor cu 50% până în 2030, rezervând în același timp un sfert din teren pentru culturi organice, obiective ambițioase care nu sunt incluse ca atare în PAC.

Subvenții-bonus pentru fermieri

În centrul dezbaterilor: noul sistem de „eco-scheme”, bonusuri acordate fermierilor care participă la programe de mediu mai exigente.

Deputații europeni au cerut statelor să dedice cel puțin 30% din plățile directe ale UE pentru eco-scheme, în timp ce cei 27 de miniștrii ai agriculturii au susținut un prag de 20% - lăsând în același timp guvernele libere să-și definească conținutul.

În cele din urmă, Portugalia - care deține președinția rotativă a UE - a propus stabilirea unui nivel minim de eco-scheme de 23% pentru doi ani de tranziție, înainte de a crește la 25%, potrivit unui diplomat european.

„Am fi gata să acceptăm faptul că, dacă după doi ani, vom obține o aliniere a planurilor strategice ale fiecărui stat cu cerințele Pactului Verde, cartierul de terenuri ecologice ... un angajament mai robust, oferind fermierilor timp să se adapteze ", spune o sursă parlamentară.

Dar fiecare stat este liber să utilizeze eco-schemele pentru a sprijini produsele organice sau, mai degrabă, pentru a ajuta fermierii să reducă pesticidele sau pentru a defini un conținut mai vag ... Suficient pentru a spori temerile privind o „renaționalizare” a PAC.

"Comisia a dorit să descopere caracterul comun al PAC. Cu siguranță condițiile de producție sunt diferite în funcție de țări, dar avem nevoie de standarde comune puternice", un control al strategiilor fiecărui stat și un instrument centralizat pentru identificarea beneficiarilor subvenții, spune Anne Sander.

În schimb, guvernele sunt alarmate: dacă o pondere în creștere a plăților este condiționată de respectarea standardelor de mediu (suprafață minimă în reziduu, rotație a culturilor etc.), care vor fi posibilele scutiri pentru fermieri?

"Este important să lăsăm flexibilitatea statelor", a insistat ministrul german Julia Klöckner la sosirea ei miercuri.

"Fermierii nu ar trebui să fie îngropați în birocrație (...) Vrem să recompensăm mai multe practici de mediu, dar trebuie să fie fezabil financiar", a explicat ea.

Alți europarlamentari (social-democrați) doresc, de asemenea, să condiționeze plata ajutorului de respectarea standardelor sociale, cu posibile sancțiuni - o opțiune refuzată cu înverșunare de către cei 27 de miniștrii ai agriculturii.

Deja, ONG-ul Greenpeace, care a demonstrat miercuri la Bruxelles, denunță „spălare + pură + verde”.

„Această PAC continuă să finanțeze reproducerea industrială și producția de alimente pentru animale, care distruge natura, perturbă climatul, în timp ce îi determină pe micii fermieri să falimenteze”, s-a indignat managerul său, Marco Contiero.

„Protecțiile pentru zonele umede sau pajiști sunt inexistente (...) și nu există cerințe privind utilizarea îngrășămintelor sau a nitraților”, este de acord Célia Nyssens, de la Oficiul European pentru Mediu.

 

Vizualizat: 13820 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ajutor micii fermieri 15.000 euro/fermier!

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ajutor micii fermieri 15.000 euro/fermier!

12 august 2022 - 20:34

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat lista fermierilor care au solicitat finanțare pentru dezvoltarea fermelor mici (submăsura 6.3 din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020). Acest Raport de selecție lunar, publicat pe pagina de internet a AFIR în data de 12.08.2022, conține lista cererilor de finanțare depuse online în perioada 27 octombrie – 26 noiembrie 2021 (respectiv, etapa a treia din sesiunea 2021 a submăsurii 6.3).

VIDEO!Elicopterele Armatei transportă apă pentru animalele din ferme!

VIDEO!Elicopterele Armatei transportă apă pentru animalele din ferme!

12 august 2022 - 07:46

Elicopterele din dotarea forţelor armate elveţiene au fost mobilizate pentru a transporta apă pentru mii de animale însetate care suferă de pe urma temperaturilor ridicate înregistrate în ţara pajiştilor alpine, transmite Reuters.

I-au dispărut 11 bovine de pe pășune!

I-au dispărut 11 bovine de pe pășune!

11 august 2022 - 19:58

Un crescător de bovine din județul Argeș spune că a rămas fără 11 bovine, paguba fiind calculată la circa 80.000 de lei. Animalele erau într-un țarc, pe pășune, supravegheate de un cioban. Crescătorul a anunțat Poliția.

Plan Național Strategic: Noua dată de referință subvenții APIA bovine!

Plan Național Strategic: Noua dată de referință subvenții APIA bovine!

11 august 2022 - 10:42

Odată cu noua Politică Agricolă Comună 2023-2027, se schimbă data de referință sau data istorică pentru ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, acordate crescătorilor de bovine. Anul de referință va fi 2018. Deci, de la anul, nu mai este valabilă actuala dată de referință, 31 ianuarie 2013.

VIDEO! Crescătorie clandestină de porci!

VIDEO! Crescătorie clandestină de porci!

11 august 2022 - 09:49

Porci neidentificați, fără crotalii, ascunși în hala unei ferme pe care era pus lacătul. Proprietarul fermei a găsit porcii când a vrut să dea în chirie hala.

Interveniți de urgență pentru a salva fermierii români!

Interveniți de urgență pentru a salva fermierii români!

11 august 2022 - 08:24

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicită Ministerului Agriculturii să intervină de urgență pentru a salva fermierii români. FACIAS a transmis un comunicat media. 

MADR ASTĂZI: Ghid de bune practici agricole privind efectele schimbărilor climatice!

MADR ASTĂZI: Ghid de bune practici agricole privind efectele schimbărilor climatice!

10 august 2022 - 20:36

La inițiativa ministrului Petre Daea, o echipă formată din specialiști ai MADR și ai ASAS, coordonată de secretarul de stat Dragoș-Costin Telehuz, a elaborat un Ghid de bune practici agricole privind efectele generate de schimbările climatice, anunță astăzi Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Bani agricultură APROBAȚI ASTĂZI de Guvern!

Bani agricultură APROBAȚI ASTĂZI de Guvern!

10 august 2022 - 17:13

Guvernul a aprobat astăzi, 10 august 2022, Hotărârea privind stabilirea bugetului pentru implementarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023 pentru anul şcolar 2022-2023.

MADR ASTĂZI: Plățile pentru fermierii din Programul Tomata!

MADR ASTĂZI: Plățile pentru fermierii din Programul Tomata!

10 august 2022 - 16:50

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a primit de la alte 10 județe deconturi în vederea efectuării plăților pentru beneficiarii Programului Tomata. Față de săptămâna trecută, numărul cererilor transmise pentru decontare a crescut considerabil, astfel că, s-au primit cereri pentru 4.388 de beneficiari, în valoare de 66.256.920 milioane lei.

APIA ACUM: Start plata micrograntului APIA 5.000 euro/fermier!

APIA ACUM: Start plata micrograntului APIA 5.000 euro/fermier!

10 august 2022 - 16:29

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi, 10 august 2022, că a început plățile pentru beneficiarii micrograntului de 5.000 euro/fermier. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării”

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării”

FlexiTech Agro, fertilizare integrată: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” - Mihaela Radu, director de marketing Naturevo

Starea culturilor în Vest! De vorbă cu fermierul Varga Ștefan din Nădlac Krone Highland – chemarea muntelui Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare

Bancul zilei

La psihiatru

La psihiatru
- Medicul meu a insistat să trec pe la dumneavoastră, spuse pacientul către psihiatru. Detalii