KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Ultima oră! Subvenții-bonus pentru fermieri!

Publicat: 26 mai 2021 - 20:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Negocieri astăzi la Bruxelles pentru subvențiile care le vor fi acordate fermierilor în noua Poltică Agricolă Comună. Ministrul agriculturii din România, Adrian Oros, participă la aceste discuții alături de omologii săi din celelalte state membre UE. Miercuri s-au adus în dezbatere subvențiile-bonus de care să beneficieze fermierii care contribuie la obiectivele de mediu. 
 

Negocierile cu privire la reforma PAC, menite să „ecologizeze” agricultura de pe continent, dar considerate insuficiente de către ONG-urile de mediu, sunt în plină desfășurare la Bruxelles, în vederea finalizării unui acord săptămâna aceasta.Miniștrii europeni ai agriculturii au început miercuri o întâlnire de două zile pentru a da un impuls negocierilor dintre europarlamentari și reprezentanții statelor membre, scrie France 24, publicație franceză care a relatat ce s-a discutat astăzi la Bruxelles.

Cei 27 de miniștrii ai agriculturii au convenit în octombrie 2020 asupra unei reforme a politicii agricole comune (PAC), care se va aplica începând din ianuarie 2023, cu un buget de aproximativ 387 miliarde de euro pentru șapte ani, inclusiv 270 de miliarde subvenții directe pentru fermieri.

În același timp, Parlamentul European și-a adoptat propria foaie de parcurs și, de atunci, deputații europeni și capitalele s-au luptat din greu: trebuie să fie un acord imperativ pentru intrarea în vigoare a noii PAC.

„Obiectivul este de a merge cât mai departe posibil în tranziția de mediu cu un buget redus”, rezumă europarlamentarul Anne Sander (PPE), unul dintre negociatori.

Dar există încă multe puncte de dispută, în special în ceea ce privește compatibilitatea PAC cu strategiile europene ale „Pactului Verde” (neutralitatea carbonului vizată în 2050) și „De la fermă la furculiță” (securitatea alimentară).

fermier sprijin_b

Acestea vizează reducerea utilizării pesticidelor cu 50% până în 2030, rezervând în același timp un sfert din teren pentru culturi organice, obiective ambițioase care nu sunt incluse ca atare în PAC.

Subvenții-bonus pentru fermieri

În centrul dezbaterilor: noul sistem de „eco-scheme”, bonusuri acordate fermierilor care participă la programe de mediu mai exigente.

Deputații europeni au cerut statelor să dedice cel puțin 30% din plățile directe ale UE pentru eco-scheme, în timp ce cei 27 de miniștrii ai agriculturii au susținut un prag de 20% - lăsând în același timp guvernele libere să-și definească conținutul.

În cele din urmă, Portugalia - care deține președinția rotativă a UE - a propus stabilirea unui nivel minim de eco-scheme de 23% pentru doi ani de tranziție, înainte de a crește la 25%, potrivit unui diplomat european.

„Am fi gata să acceptăm faptul că, dacă după doi ani, vom obține o aliniere a planurilor strategice ale fiecărui stat cu cerințele Pactului Verde, cartierul de terenuri ecologice ... un angajament mai robust, oferind fermierilor timp să se adapteze ", spune o sursă parlamentară.

Dar fiecare stat este liber să utilizeze eco-schemele pentru a sprijini produsele organice sau, mai degrabă, pentru a ajuta fermierii să reducă pesticidele sau pentru a defini un conținut mai vag ... Suficient pentru a spori temerile privind o „renaționalizare” a PAC.

"Comisia a dorit să descopere caracterul comun al PAC. Cu siguranță condițiile de producție sunt diferite în funcție de țări, dar avem nevoie de standarde comune puternice", un control al strategiilor fiecărui stat și un instrument centralizat pentru identificarea beneficiarilor subvenții, spune Anne Sander.

În schimb, guvernele sunt alarmate: dacă o pondere în creștere a plăților este condiționată de respectarea standardelor de mediu (suprafață minimă în reziduu, rotație a culturilor etc.), care vor fi posibilele scutiri pentru fermieri?

"Este important să lăsăm flexibilitatea statelor", a insistat ministrul german Julia Klöckner la sosirea ei miercuri.

"Fermierii nu ar trebui să fie îngropați în birocrație (...) Vrem să recompensăm mai multe practici de mediu, dar trebuie să fie fezabil financiar", a explicat ea.

Alți europarlamentari (social-democrați) doresc, de asemenea, să condiționeze plata ajutorului de respectarea standardelor sociale, cu posibile sancțiuni - o opțiune refuzată cu înverșunare de către cei 27 de miniștrii ai agriculturii.

Deja, ONG-ul Greenpeace, care a demonstrat miercuri la Bruxelles, denunță „spălare + pură + verde”.

„Această PAC continuă să finanțeze reproducerea industrială și producția de alimente pentru animale, care distruge natura, perturbă climatul, în timp ce îi determină pe micii fermieri să falimenteze”, s-a indignat managerul său, Marco Contiero.

„Protecțiile pentru zonele umede sau pajiști sunt inexistente (...) și nu există cerințe privind utilizarea îngrășămintelor sau a nitraților”, este de acord Célia Nyssens, de la Oficiul European pentru Mediu.

 

Vizualizat: 12174 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Anunțul de ultimă oră al ministrului Oros despre plata subvențiilor fermierilor!

Anunțul de ultimă oră al ministrului Oros despre plata subvențiilor fermierilor!

15 iunie 2021 - 22:03

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a spus astăzi în intervenția sa în cadrul Consiliului informal al miniștrilor agriculturii, desfășurat astăzi, 15 iunie, la Lisabona care este poziția României cu privire la acordarea unei plăți redistributive fermelor mici și medii, a sprijinului pentru tinerii fermieri și plafonarea subvențiilor agricole. Ministrul Adrian Oros a subliniat că trebuie să fie stabilită o dimensiune a fermei eligibilă pentru acordarea plății redistributive și a celei pentru tinerii fermieri.

Samsar arestat după ce a înșelat mai mulți crescători de animale! A luat oile și a uitat să le mai plătească!

Samsar arestat după ce a înșelat mai mulți crescători de animale! A luat oile și a uitat să le mai plătească!

15 iunie 2021 - 20:31

Șaban Regep Genghis, reprezentant al unei PFA cu sediul în oraș Hârșova, județul Constanța, a fost arestat preventiv 30 de zile, după ce, anul trecut, i-a lăsat cu ochii în soare pe 17 cetățeni din Bistrița-Năsăud, crescători de animale, cărora le-a cumpărat, chipurile, sute de oi, dar pe care a “uitat” să le mai plătească, scrie Gazeta de Bistrița.

Oierul George Cățean, secretar de stat MADR: Să încetăm a mai cerși ajutor și să începem să construim!

Oierul George Cățean, secretar de stat MADR: Să încetăm a mai cerși ajutor și să începem să construim!

15 iunie 2021 - 13:01

Sunt sătul de câte campanii am văzut prin care se cere consumatorului să cumpere produse românești pentru a-i ajuta pe producătorii locali. Și sunt sătul de această permanentă lamentare care sună deseori de parcă cerșim indulgențe. Sunt sătul pentru că, din nou și din nou, confundăm planurile și încurcăm interesele pe care ar trebui să le protejăm și să le promovăm, scrie crescătorul de animale George Cățean, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, într-un editorial publicat de Digi 24.

APIA: 28.980 de fermieri români au renunțat la subvențiile APIA în ultimii doi ani, 2020 și 2021!

APIA: 28.980 de fermieri români au renunțat la subvențiile APIA în ultimii doi ani, 2020 și 2021!

15 iunie 2021 - 10:28

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a înregistrat în doi ani, 2020 și 2021, potrivit datelor oficiale, mai puțin cu 28.980 de cereri unice pentru subvențiile din agricultură. În timp ce numărul fermierilor care cer subvențiile APIA a scăzut, a crescut suprafața solicitată la plată.

Crescător animale: Subvenționarea hârtiilor îngroapă zootehnia românească! Subvenția trebuie acordată pe producție!

Crescător animale: Subvenționarea hârtiilor îngroapă zootehnia românească! Subvenția trebuie acordată pe producție!

15 iunie 2021 - 09:29

Subvenționarea hârtiilor îngroapă zootehnia românească! Subvenția pentru crescătorii de animale trebuie acordată pe producție, spune crescătorul de vaci Radu Teodor, din Rastolt, județul Sălaj. Ce înseamnă subvenționarea hârtiilor? Nimic altceva decât subvenția APIA cea mai mare din zootehnie, sprijinul cuplat, dată pe un certificat de origine, pe o adeverință de la registrul genealogic al rasei, etc. fără a se verifica dacă a și crescut producția în fermele care au încasat banii.

Tinerii fermieri, ajutor de 100.000 de euro/fermier timp de 7 ani!

Tinerii fermieri, ajutor de 100.000 de euro/fermier timp de 7 ani!

15 iunie 2021 - 08:17

Ultimele vești de la Bruxelles! Crește sprijinul acordat tinerilor fermieri, de la un maxim de 70.000 de euro, cât va fi anul acesta, la 100.000 de euro/fermier și se prelungește perioada de acordare a acestui sprijin, de la 5 ani, cât este acum, la 7 ani. Apare și noul fermier care va avea acces mai ușor la fonduri europene, a anunțat acum europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia Agri, Parlamentul European.

Eurodeputat Buda: Obligatoriu, subvenții mai mari pentru fermierii mici! Plata suplimentară!

Eurodeputat Buda: Obligatoriu, subvenții mai mari pentru fermierii mici! Plata suplimentară!

15 iunie 2021 - 07:51

O nouă plată pentru fermierii mici și mijlocii! În negocierile de la Bruxelles pentru noua Politică Agricolă Comună (PAC), se pune accent pe un sprijin mai mare acordat fermelor mici și mijlocii. Astfel, statelor membre UE li s-a dat de ales, ori alocă 12% din suma prevăzută pentru subvenții fermierilor mici și mijlocii sub forma unei plăți redistributive sau plafonează subvențiile fermierilor mari, iar suma rezultată din plafonare se distribuie fermelor mici și mijlocii.

Crescător de oi: Mai bine șofer decât oier!

Crescător de oi: Mai bine șofer decât oier!

15 iunie 2021 - 07:04

Crescătorul de oi și capre Aurel Tănase din județul Teleorman spune că a fost șofer, dar s-a lăsat de meserie ca să se apuce de creșterea animalelor. Cîștigă însă mult mai puțin. Când era șofer miza în fiecare lună pe un salariu bun, acum supraviețuiește cu familia, dar pentru a supraviețui, muncesc toți membrii familiei în fermă, pentru că altfel nu se poate.

Aprobă Guvernul în această săptămână ajutorul Covid pentru crescătorii de bovine?

Aprobă Guvernul în această săptămână ajutorul Covid pentru crescătorii de bovine?

14 iunie 2021 - 16:47

Crescătorii de bovine ne întreabă dacă se mai aude ceva de ajutorul Covid la bovine. Proiectul de ordonanță de urgență care instituie acest ajutor a fost publicat pe site-ul MADR în 21 aprilie 2021. Ministrul agriculturii a anunțat săptămâna trecută că speră ca ordonanța să fie aprobată de Guvern în această săptămână.

Nou Regulament UE din 11 iunie! Cuantum plăți directe pentru fermieri pentru anul 2021!

Nou Regulament UE din 11 iunie! Cuantum plăți directe pentru fermieri pentru anul 2021!

14 iunie 2021 - 11:23

Cuantumurile plăților directe care urmează să fie acordate fermierilor în cadrul schemelor de sprijin și care depășesc 2 000 EUR pentru o cerere de ajutor depusă pentru anul calendaristic 2021 se reduc cu o rată de ajustare de 1,658907 %, precizează Comisia Europeană în Regulamentul (UE) din 11 iunie 2021 de stabilire a ratei de ajustare a plăților directe în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului pentru anul calendaristic 2021.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Bancul zilei

Răutate...

Răutate...
Particularitatea ochilor feminini constă în faptul că ei sunt capabili să vadă un fir de păr pe sacoul soţului de la cinci metri distanţă, dar nu sunt în stare să vadă uşa garajului de la un metru. Detalii