Adama
Vinasa Rompak

Ultima oră! Subvenții-bonus pentru fermieri!

Publicat: 26 mai 2021 - 20:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Negocieri astăzi la Bruxelles pentru subvențiile care le vor fi acordate fermierilor în noua Poltică Agricolă Comună. Ministrul agriculturii din România, Adrian Oros, participă la aceste discuții alături de omologii săi din celelalte state membre UE. Miercuri s-au adus în dezbatere subvențiile-bonus de care să beneficieze fermierii care contribuie la obiectivele de mediu. 
 

Negocierile cu privire la reforma PAC, menite să „ecologizeze” agricultura de pe continent, dar considerate insuficiente de către ONG-urile de mediu, sunt în plină desfășurare la Bruxelles, în vederea finalizării unui acord săptămâna aceasta.Miniștrii europeni ai agriculturii au început miercuri o întâlnire de două zile pentru a da un impuls negocierilor dintre europarlamentari și reprezentanții statelor membre, scrie France 24, publicație franceză care a relatat ce s-a discutat astăzi la Bruxelles.

Cei 27 de miniștrii ai agriculturii au convenit în octombrie 2020 asupra unei reforme a politicii agricole comune (PAC), care se va aplica începând din ianuarie 2023, cu un buget de aproximativ 387 miliarde de euro pentru șapte ani, inclusiv 270 de miliarde subvenții directe pentru fermieri.

În același timp, Parlamentul European și-a adoptat propria foaie de parcurs și, de atunci, deputații europeni și capitalele s-au luptat din greu: trebuie să fie un acord imperativ pentru intrarea în vigoare a noii PAC.

„Obiectivul este de a merge cât mai departe posibil în tranziția de mediu cu un buget redus”, rezumă europarlamentarul Anne Sander (PPE), unul dintre negociatori.

Dar există încă multe puncte de dispută, în special în ceea ce privește compatibilitatea PAC cu strategiile europene ale „Pactului Verde” (neutralitatea carbonului vizată în 2050) și „De la fermă la furculiță” (securitatea alimentară).

fermier sprijin_b

Acestea vizează reducerea utilizării pesticidelor cu 50% până în 2030, rezervând în același timp un sfert din teren pentru culturi organice, obiective ambițioase care nu sunt incluse ca atare în PAC.

Subvenții-bonus pentru fermieri

În centrul dezbaterilor: noul sistem de „eco-scheme”, bonusuri acordate fermierilor care participă la programe de mediu mai exigente.

Deputații europeni au cerut statelor să dedice cel puțin 30% din plățile directe ale UE pentru eco-scheme, în timp ce cei 27 de miniștrii ai agriculturii au susținut un prag de 20% - lăsând în același timp guvernele libere să-și definească conținutul.

În cele din urmă, Portugalia - care deține președinția rotativă a UE - a propus stabilirea unui nivel minim de eco-scheme de 23% pentru doi ani de tranziție, înainte de a crește la 25%, potrivit unui diplomat european.

„Am fi gata să acceptăm faptul că, dacă după doi ani, vom obține o aliniere a planurilor strategice ale fiecărui stat cu cerințele Pactului Verde, cartierul de terenuri ecologice ... un angajament mai robust, oferind fermierilor timp să se adapteze ", spune o sursă parlamentară.

Dar fiecare stat este liber să utilizeze eco-schemele pentru a sprijini produsele organice sau, mai degrabă, pentru a ajuta fermierii să reducă pesticidele sau pentru a defini un conținut mai vag ... Suficient pentru a spori temerile privind o „renaționalizare” a PAC.

"Comisia a dorit să descopere caracterul comun al PAC. Cu siguranță condițiile de producție sunt diferite în funcție de țări, dar avem nevoie de standarde comune puternice", un control al strategiilor fiecărui stat și un instrument centralizat pentru identificarea beneficiarilor subvenții, spune Anne Sander.

În schimb, guvernele sunt alarmate: dacă o pondere în creștere a plăților este condiționată de respectarea standardelor de mediu (suprafață minimă în reziduu, rotație a culturilor etc.), care vor fi posibilele scutiri pentru fermieri?

"Este important să lăsăm flexibilitatea statelor", a insistat ministrul german Julia Klöckner la sosirea ei miercuri.

"Fermierii nu ar trebui să fie îngropați în birocrație (...) Vrem să recompensăm mai multe practici de mediu, dar trebuie să fie fezabil financiar", a explicat ea.

Alți europarlamentari (social-democrați) doresc, de asemenea, să condiționeze plata ajutorului de respectarea standardelor sociale, cu posibile sancțiuni - o opțiune refuzată cu înverșunare de către cei 27 de miniștrii ai agriculturii.

Deja, ONG-ul Greenpeace, care a demonstrat miercuri la Bruxelles, denunță „spălare + pură + verde”.

„Această PAC continuă să finanțeze reproducerea industrială și producția de alimente pentru animale, care distruge natura, perturbă climatul, în timp ce îi determină pe micii fermieri să falimenteze”, s-a indignat managerul său, Marco Contiero.

„Protecțiile pentru zonele umede sau pajiști sunt inexistente (...) și nu există cerințe privind utilizarea îngrășămintelor sau a nitraților”, este de acord Célia Nyssens, de la Oficiul European pentru Mediu.

 

Vizualizat: 14576 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii