FMC-pus direct
KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Ultima oră! Subvenții-bonus pentru fermieri!

Publicat: 26 mai 2021 - 20:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Negocieri astăzi la Bruxelles pentru subvențiile care le vor fi acordate fermierilor în noua Poltică Agricolă Comună. Ministrul agriculturii din România, Adrian Oros, participă la aceste discuții alături de omologii săi din celelalte state membre UE. Miercuri s-au adus în dezbatere subvențiile-bonus de care să beneficieze fermierii care contribuie la obiectivele de mediu. 
 

Negocierile cu privire la reforma PAC, menite să „ecologizeze” agricultura de pe continent, dar considerate insuficiente de către ONG-urile de mediu, sunt în plină desfășurare la Bruxelles, în vederea finalizării unui acord săptămâna aceasta.Miniștrii europeni ai agriculturii au început miercuri o întâlnire de două zile pentru a da un impuls negocierilor dintre europarlamentari și reprezentanții statelor membre, scrie France 24, publicație franceză care a relatat ce s-a discutat astăzi la Bruxelles.

Cei 27 de miniștrii ai agriculturii au convenit în octombrie 2020 asupra unei reforme a politicii agricole comune (PAC), care se va aplica începând din ianuarie 2023, cu un buget de aproximativ 387 miliarde de euro pentru șapte ani, inclusiv 270 de miliarde subvenții directe pentru fermieri.

În același timp, Parlamentul European și-a adoptat propria foaie de parcurs și, de atunci, deputații europeni și capitalele s-au luptat din greu: trebuie să fie un acord imperativ pentru intrarea în vigoare a noii PAC.

„Obiectivul este de a merge cât mai departe posibil în tranziția de mediu cu un buget redus”, rezumă europarlamentarul Anne Sander (PPE), unul dintre negociatori.

Dar există încă multe puncte de dispută, în special în ceea ce privește compatibilitatea PAC cu strategiile europene ale „Pactului Verde” (neutralitatea carbonului vizată în 2050) și „De la fermă la furculiță” (securitatea alimentară).

fermier sprijin_b

Acestea vizează reducerea utilizării pesticidelor cu 50% până în 2030, rezervând în același timp un sfert din teren pentru culturi organice, obiective ambițioase care nu sunt incluse ca atare în PAC.

Subvenții-bonus pentru fermieri

În centrul dezbaterilor: noul sistem de „eco-scheme”, bonusuri acordate fermierilor care participă la programe de mediu mai exigente.

Deputații europeni au cerut statelor să dedice cel puțin 30% din plățile directe ale UE pentru eco-scheme, în timp ce cei 27 de miniștrii ai agriculturii au susținut un prag de 20% - lăsând în același timp guvernele libere să-și definească conținutul.

În cele din urmă, Portugalia - care deține președinția rotativă a UE - a propus stabilirea unui nivel minim de eco-scheme de 23% pentru doi ani de tranziție, înainte de a crește la 25%, potrivit unui diplomat european.

„Am fi gata să acceptăm faptul că, dacă după doi ani, vom obține o aliniere a planurilor strategice ale fiecărui stat cu cerințele Pactului Verde, cartierul de terenuri ecologice ... un angajament mai robust, oferind fermierilor timp să se adapteze ", spune o sursă parlamentară.

Dar fiecare stat este liber să utilizeze eco-schemele pentru a sprijini produsele organice sau, mai degrabă, pentru a ajuta fermierii să reducă pesticidele sau pentru a defini un conținut mai vag ... Suficient pentru a spori temerile privind o „renaționalizare” a PAC.

"Comisia a dorit să descopere caracterul comun al PAC. Cu siguranță condițiile de producție sunt diferite în funcție de țări, dar avem nevoie de standarde comune puternice", un control al strategiilor fiecărui stat și un instrument centralizat pentru identificarea beneficiarilor subvenții, spune Anne Sander.

În schimb, guvernele sunt alarmate: dacă o pondere în creștere a plăților este condiționată de respectarea standardelor de mediu (suprafață minimă în reziduu, rotație a culturilor etc.), care vor fi posibilele scutiri pentru fermieri?

"Este important să lăsăm flexibilitatea statelor", a insistat ministrul german Julia Klöckner la sosirea ei miercuri.

"Fermierii nu ar trebui să fie îngropați în birocrație (...) Vrem să recompensăm mai multe practici de mediu, dar trebuie să fie fezabil financiar", a explicat ea.

Alți europarlamentari (social-democrați) doresc, de asemenea, să condiționeze plata ajutorului de respectarea standardelor sociale, cu posibile sancțiuni - o opțiune refuzată cu înverșunare de către cei 27 de miniștrii ai agriculturii.

Deja, ONG-ul Greenpeace, care a demonstrat miercuri la Bruxelles, denunță „spălare + pură + verde”.

„Această PAC continuă să finanțeze reproducerea industrială și producția de alimente pentru animale, care distruge natura, perturbă climatul, în timp ce îi determină pe micii fermieri să falimenteze”, s-a indignat managerul său, Marco Contiero.

„Protecțiile pentru zonele umede sau pajiști sunt inexistente (...) și nu există cerințe privind utilizarea îngrășămintelor sau a nitraților”, este de acord Célia Nyssens, de la Oficiul European pentru Mediu.

 

Vizualizat: 13054 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Turmă de oi, sfârtecată de lupi! Ciobanii nu mai vor să urce cu oile la munte!

Turmă de oi, sfârtecată de lupi! Ciobanii nu mai vor să urce cu oile la munte!

16 septembrie 2021 - 12:38

De frica atacurilor animalelor sălbatice, ciobanii nu mai vor să urce cu turmele la munte, „problema agravându-se”. „Riscăm să punem în pericol o ramură importantă, cea a creşterii animalelor în zona montană“ evidenţiază dr. Voloşeniuc, şeful DSVSA Suceava. Anul acesta, pradă animalelor sălbatice înfometate au căzut în jur de 200 de ovine, dar şi circa 30 de bovine, acestea din urmă fiind ucise mai ales de urşi.

A crescut anul acesta suma pe hectar pentru plata tineri fermieri!

A crescut anul acesta suma pe hectar pentru plata tineri fermieri!

16 septembrie 2021 - 06:50

Printr-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii, este stabilit cuantumul pe hectar al schemelor de plată pe suprafață, pentru acest an. Subvenția care a crescut cu aproape 4 euro pe hectar este plata pentru tinerii fermieri.

Scrisoarea semnată de ministrul Oros pentru plățile fermierilor!

Scrisoarea semnată de ministrul Oros pentru plățile fermierilor!

16 septembrie 2021 - 06:29

Ministrul Adrian Oros a anunțat că a semnat scrisoarea comună a miniștrilor agriculturii din Grupul de la Visegrad (Cehia, Ungaria, Slovacia și Polonia), alături de Bulgaria și Croația adresată Președintelui Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, Norbert Lins, cu privire la adoptarea cu celeritate a actelor de bază a Politicii Agricole Comune de care depinde acordarea subvențiilor pentru fermieri.

Cunoscut fermier, fost secretar de stat, condamnat pentru o mită de 5 milioane de euro!

Cunoscut fermier, fost secretar de stat, condamnat pentru o mită de 5 milioane de euro!

15 septembrie 2021 - 20:14

Unul dintre cei mai influenți și bogați fermieri români, fost deputat PNL, fost membru al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților și fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a fost condamnat la 5 ani închisoare cu executare pentru o mită de 5,3 milioane euro.

APIA OFICIAL ASTĂZI: Subvenția APIA 140,37 lei/cap bovină și 541,87 lei/tona de lapte!

APIA OFICIAL ASTĂZI: Subvenția APIA 140,37 lei/cap bovină și 541,87 lei/tona de lapte!

15 septembrie 2021 - 09:02

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând de astăzi, 15 septembrie 2021, demarează autorizarea la plată a ajutorului de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2021, în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, în conformitate cu OUG nr.58/2021.

Subvenții APIA 2021! Cuantum SAPS pe hectar pentru acest an, mai puțin cu 3 euro/ha față de anul trecut!

Subvenții APIA 2021! Cuantum SAPS pe hectar pentru acest an, mai puțin cu 3 euro/ha față de anul trecut!

15 septembrie 2021 - 08:48

Un proiect de hotărâre de Guvern, publicat marți, 14 septembrie 2021, pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii anunță cuantumul pe hectar pentru plățile directe pe suprafață ale fermierilor, pentru acest an. Suma pe hectar pentru schema de plată unică pe suprafață, SAPS, este mai mică cu 3,26 euro/ha prin comparație cu SAPS plătit anul trecut fermierilor români.

Hotărâre Guvern: Acte necesare pentru plata ajutorului minimis de 23,7 lei/familie albine!

Hotărâre Guvern: Acte necesare pentru plata ajutorului minimis de 23,7 lei/familie albine!

15 septembrie 2021 - 07:57

Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul oficial proiectul de hotărâre de Guvern pentru acordarea anul acesta a unui ajutor de minimis apicultorilor din România. Potrivit proiectului de act normativ, valoarea acestui ajutor este de e 23,7 lei/familia de albine. Agroinfo vă pune la dispoziție lista de acte de care aveți nevoie pentru încasarea ajutorului.

Suma APIA plătită în avans pe cap de ovină/caprină pentru crescătorii de animale!

Suma APIA plătită în avans pe cap de ovină/caprină pentru crescătorii de animale!

15 septembrie 2021 - 07:14

Așa cum v-a anunțat Agroinfo în premieră, bugetul alocat pentru plata sprijinului cuplat ovine/caprine, subvenția APIA mare, pentru anul de cerere 2021, este 71.300.000 de euro. Sprijinul cuplat ovine/caprine, subvenție europeană, intră la plata avansului APIA care va începe din data de 18 octombrie 2021, conform proiectului de hotărâre de Guvern care stabilește cuantumul plăților directe, pentru acest an, publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii.

Suma pe hectar estimată la plata avansului APIA până la 170 euro/ha!

Suma pe hectar estimată la plata avansului APIA până la 170 euro/ha!

15 septembrie 2021 - 06:32

Plata avansului la subvențiile agricole aferente anului de cerere 2021 începe din data de 18 octombrie 2021, a anunțat Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Tot APIA a precizat că procentul plătit în avans fermierilor, crescătorilor de animale este de până la 70% din cuantumul plăților directe pe suprafață. Agroinfo a estimat suma pe hectar pe care o primesc în avans, anul acesta, fermierii.

Anunț MADR astăzi: Cuantum pe hectar plăți directe APIA pentru anul 2021!

Anunț MADR astăzi: Cuantum pe hectar plăți directe APIA pentru anul 2021!

14 septembrie 2021 - 15:00

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că a fost postat în dezbatere publică pe site-ul propriu proiectul de HG privind stabilirea pentru anul 2021 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, al plăţii pentru tinerii fermieri și a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine și caprine.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

Prășitoarea STEKETEE s-a descurcat de minune în demo la ferma Emiliana West ROM (jud. Timiș). În video vedeți imagini cu cea de a doua prasila în cultura de soia în sistem ecologic. Steketee IC-Light este tehnologia de recunoaștere a rândurilor, iar EC-Steer este cadrul care ghidează întreaga prășitoare pentru o precizie de până la 2cm de rândul de plante.

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței Povestea porumbului de Cărpiniş Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Bancul zilei

Blonda la volan

Blonda la volan
Un polițist oprește o blondă pentru viteză: Detalii