Negocieri astăzi la Bruxelles pentru subvențiile care le vor fi acordate fermierilor în noua Poltică Agricolă Comună. Ministrul agriculturii din România, Adrian Oros, participă la aceste discuții alături de omologii săi din celelalte state membre UE. Miercuri s-au adus în dezbatere subvențiile-bonus de care să beneficieze fermierii care contribuie la obiectivele de mediu.
Negocierile cu privire la reforma PAC, menite să „ecologizeze” agricultura de pe continent, dar considerate insuficiente de către ONG-urile de mediu, sunt în plină desfășurare la Bruxelles, în vederea finalizării unui acord săptămâna aceasta.Miniștrii europeni ai agriculturii au început miercuri o întâlnire de două zile pentru a da un impuls negocierilor dintre europarlamentari și reprezentanții statelor membre, scrie France 24, publicație franceză care a relatat ce s-a discutat astăzi la Bruxelles.
Cei 27 de miniștrii ai agriculturii au convenit în octombrie 2020 asupra unei reforme a politicii agricole comune (PAC), care se va aplica începând din ianuarie 2023, cu un buget de aproximativ 387 miliarde de euro pentru șapte ani, inclusiv 270 de miliarde subvenții directe pentru fermieri.
În același timp, Parlamentul European și-a adoptat propria foaie de parcurs și, de atunci, deputații europeni și capitalele s-au luptat din greu: trebuie să fie un acord imperativ pentru intrarea în vigoare a noii PAC.
„Obiectivul este de a merge cât mai departe posibil în tranziția de mediu cu un buget redus”, rezumă europarlamentarul Anne Sander (PPE), unul dintre negociatori.
Dar există încă multe puncte de dispută, în special în ceea ce privește compatibilitatea PAC cu strategiile europene ale „Pactului Verde” (neutralitatea carbonului vizată în 2050) și „De la fermă la furculiță” (securitatea alimentară).
Acestea vizează reducerea utilizării pesticidelor cu 50% până în 2030, rezervând în același timp un sfert din teren pentru culturi organice, obiective ambițioase care nu sunt incluse ca atare în PAC.
Subvenții-bonus pentru fermieri
În centrul dezbaterilor: noul sistem de „eco-scheme”, bonusuri acordate fermierilor care participă la programe de mediu mai exigente.
Deputații europeni au cerut statelor să dedice cel puțin 30% din plățile directe ale UE pentru eco-scheme, în timp ce cei 27 de miniștrii ai agriculturii au susținut un prag de 20% - lăsând în același timp guvernele libere să-și definească conținutul.
În cele din urmă, Portugalia - care deține președinția rotativă a UE - a propus stabilirea unui nivel minim de eco-scheme de 23% pentru doi ani de tranziție, înainte de a crește la 25%, potrivit unui diplomat european.
„Am fi gata să acceptăm faptul că, dacă după doi ani, vom obține o aliniere a planurilor strategice ale fiecărui stat cu cerințele Pactului Verde, cartierul de terenuri ecologice ... un angajament mai robust, oferind fermierilor timp să se adapteze ", spune o sursă parlamentară.
Dar fiecare stat este liber să utilizeze eco-schemele pentru a sprijini produsele organice sau, mai degrabă, pentru a ajuta fermierii să reducă pesticidele sau pentru a defini un conținut mai vag ... Suficient pentru a spori temerile privind o „renaționalizare” a PAC.
"Comisia a dorit să descopere caracterul comun al PAC. Cu siguranță condițiile de producție sunt diferite în funcție de țări, dar avem nevoie de standarde comune puternice", un control al strategiilor fiecărui stat și un instrument centralizat pentru identificarea beneficiarilor subvenții, spune Anne Sander.
În schimb, guvernele sunt alarmate: dacă o pondere în creștere a plăților este condiționată de respectarea standardelor de mediu (suprafață minimă în reziduu, rotație a culturilor etc.), care vor fi posibilele scutiri pentru fermieri?
"Este important să lăsăm flexibilitatea statelor", a insistat ministrul german Julia Klöckner la sosirea ei miercuri.
"Fermierii nu ar trebui să fie îngropați în birocrație (...) Vrem să recompensăm mai multe practici de mediu, dar trebuie să fie fezabil financiar", a explicat ea.
Alți europarlamentari (social-democrați) doresc, de asemenea, să condiționeze plata ajutorului de respectarea standardelor sociale, cu posibile sancțiuni - o opțiune refuzată cu înverșunare de către cei 27 de miniștrii ai agriculturii.
Deja, ONG-ul Greenpeace, care a demonstrat miercuri la Bruxelles, denunță „spălare + pură + verde”.
„Această PAC continuă să finanțeze reproducerea industrială și producția de alimente pentru animale, care distruge natura, perturbă climatul, în timp ce îi determină pe micii fermieri să falimenteze”, s-a indignat managerul său, Marco Contiero.
„Protecțiile pentru zonele umede sau pajiști sunt inexistente (...) și nu există cerințe privind utilizarea îngrășămintelor sau a nitraților”, este de acord Célia Nyssens, de la Oficiul European pentru Mediu.