Adama
Agreena
AGRICOVER

Ultima oră! Sate întregi evacuate din pricina codului roșu de ploi!

Publicat: 29 septembrie 2024 - 20:14
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Alertă de vreme extremă în aproape în toată ţara şi măsuri fără precedent luate de autorităţi: oameni din 23 de localităţi din Galaţi vor fi evacuaţi cu câteva ore înainte ca judeţul să intre sub cod roşu de ploi. Într-o altă zonă, lovită de viituri în urmă cu două săptămâni, la Vaslui, localnicii fug singuri, de frică. Şi au încărcat căruţele şi maşinile cu ce mai aveau în casă şi au plecat la rude.

Autorităţile au mobilizat în ajutorul oamenilor peste 9.000 de pompieri.

Este mesajul care bagă iar spaima în locuitorii care şi au văzut moartea cu ochii în urmă cu două săptămâni. Şapte oameni și-au pierdut viata atunci la viituri în Galaţi. Pentru a preveni alte tragedii, autorităţile au scos acum pe străzi artileria grea: buldozere, excavatoare, autospeciale de pompieri. Judeţul intră la miezul nopţii sub cod roşu de vreme extremă.

inundatii azi_b

"Stau cu inima la gât, că vine alta. Abia am muncit două săptămâni să scotem mâlul din casă, eu mor dacă mai vine apa încă o dată. Eu am pod, mansardă, stăm acolo", spune un locuitor din Pechea.

Oamenii din 23 de localităţi au primit ordin de evacuare. Vor, nu vor trebuie urgent să plece.

"Decizia este trecerea la evacuarea populaţiei din 21 de localităţi din zonele care sunt limitrofe apei şi cele vulnerabile, plus persoanele care nu pot să se deplaseze pe o arie mai largă", spune Raed Arafat.

"Eu nu înţeleg de ce autorităţile de 11 ani de zile se ştie că zona asta e inundabilă şi nu s-a făcut absolut nimic! Nimic şi nu o să facă niciodată! Câţi oameni trebuie să mai moară? Asta întrebare o punem toţi", spune un alt localnic.

"Ne ducem diseară, avem un cumnat care stă mai sus, mai ridicăm sus ce mai avem din lucruri şi restul...la mila Domnului", spune un alt localnic.
Şi pe străzile din localitatea vecină, în Slobozia Conachi, oamenii tremură de frică, mai ales că autorităţile anunţă cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani.

"Rămânem acasă pentru că nu avem unde să ne ducem. Abia am căpătat două paturi, dacă ni le ia şi pe astea, unde mai dormim? Ne-am suit prin pod, vai de capul nostru", spune un localnic din Slobozia Conachi.

Localnicii, evacuați cu forța
Cine nu vrea să plece, e scos cu forţa.

"Care nu vor, vor fi evacuaţi cu armata, jandarmeria şi responsabili din primărie. Toată lumea trebuie să înţeleagă foarte clar", spune Emil Dragomir, primar Slobozia Conachi.

De această dată, autorităţile iau măsuri drastice. O şosea din Slobozia Conachi va fi distrusă, se va face o breşă de 10 metri pe acest drum în speranţa că nu vor mai fi inundate atât de multe, ca la inundațiile din urmă cu două săptămâni.

Primarul din Valea Mărului are un apel pe Facebook "Sunați-vă rudele și convingeți-le să părăsească casele!"

Sunt zeci de râuri în toată ţara care ameninţă să rupă barajele şi să inunde localităţi. Peste noapte va ploua atât de tare, încât în unele zone se vor acumula peste 100 l/mp. Jumătate de ţară este sub atenţionare de cod portocaliu până mâine dimineaţă. În plus, este așteptată și viitura pe Dunăre, care se va suprapune cu ploile torențiale.

"Să ia tot şi gata. Unde să mă mai duc...la tata în cimitir", spune un alt localnic din Pechea.

Şi în Vaslui, viiturile ameninţă să lovească a doua oară într-o singură lună. Oamenii şi-au urcat în căruţe şi maşini ce au avut mai de preţ - saltele, frigidere, haine. 9.000 de pompieri sunt pregătiți să intervină pentru salvarea oamenilor.

Se răcește în toată țara
În Teleorman, la Islaz, unde se varsă Oltul în Dunăre, digul poate oricând să cedeze. Cu toate astea oamenii ignoră pericolul, dar si autorităţile care le cer sa evacueze zona.

La îndemnul Patriarhiei, au bătut clopotele în toată ţara pentru dispersarea norilor.

"Aici, în Moldova, nădăjduim că bunul Dumnezeu şi Sfânta Parascheva ne ocroteşte", spune Lucian Apopei, preot.

S-au făcut rugăciuni si la nivel înalt. Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a mers special la mănăstirea Polovragi.

"Ploaia nu ne încurcă, ne ajută! Mergem la mănăstire acum şi începem prin a ne ruga pentru toţi românii", spune Nicolae Ciucă.

Pe lângă ploi, va fi si destul de rece în aproape toată ţara. La munte, a nins deja.

"Vântul nu va slăbi din intensitate Dar temperaturile vor scădea destul de mult. De mâine ne aşteptăm ca scăderea să se resimtă şi în zona Capitalei. Vom ajunge la maxime de până la 18 grade", spune Oana Păduraru, meteorolog ANM.

Peste noapte, autorităţile ar putea emite avertizări nowcasting de cod roşu. Observatornews.ro

Vizualizat: 810 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Crescătorii de animale cer URGENT ajutor de secetă!

Crescătorii de animale cer URGENT ajutor de secetă!

14 octombrie 2024 - 15:15

Trei sute de fermieri, crescători de animale, mobilizați de organizațiile crescătorilor de animale din sudul Spaniei, au cerut, la finalul săptămânii trecute, ajutoare directe urgente din cauza crizei grave cu care se confruntă agricultura din cauza secetei.

Ajutor 1.000 de lei pentru oierii care au rămas cu mieii nevânduți!

Ajutor 1.000 de lei pentru oierii care au rămas cu mieii nevânduți!

14 octombrie 2024 - 15:02

Prețul la kilogramul de miel în viu a scăzut din pricina restricțiilor impuse de pesta micilor rumegătoare. Intermediarii la export iau marfa, dar le dau oierilor banii cu o întârziere și de 90 de zile. Oierii solicită Ministerului Agriculturii un ajutor de 1.000 de lei/UVM pentru crescătorii care ar fi trebuit să trimită mieii la export, dar din pricina restricțiilor au rămas cu ei pe cap, spune Constanța Ștefan, președinta Asociației Agricole Țara Loviștei.

Suspendarea datoriilor fermierilor, în Monitorul Oficial

Suspendarea datoriilor fermierilor, în Monitorul Oficial

14 octombrie 2024 - 14:24

Ordonanța care suspendă datoriile fermierilor datornici a fost publicată în Monitorul Oficial, scrie G4Food. Conform acesteia, băncile amână datoriile și nu execută silit, furnizorii de semințe și fertilizanți nu execută silit. În plus, va exista un bonus pentru fermierii care își achită datoriile până la sfârșitul anului: nu plătesc penalități.

Lista oficială sume APIA în lei pe cap animal la plată de miercuri!

Lista oficială sume APIA în lei pe cap animal la plată de miercuri!

14 octombrie 2024 - 07:35

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le plătește și anul acesta crescătorilor de animale avansul la subvențiile aferente acestui an. Avansul este în procent de 70% din cuantumul stabilit pentru acest an pentru sprijinul cuplat zootehnic, subvenție achitată din fonduri europene.

Oficial! Sumele APIA pe hectar la plată de miercuri!

Oficial! Sumele APIA pe hectar la plată de miercuri!

14 octombrie 2024 - 07:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează săptămâna aceasta, miercuri, 16 octombrie 2024, plata avansului la subvențiile agricole aferente acestui an. Un proiect de Ordin MADR, publicat pe site-ul oficial al ministerului, anunță cuantumurile pe hectar și cap animal ale subvențiilor aferente acestui an.

Ministrul Barbu ASTĂZI: Micii fermieri, subvenție de 4.000 euro/fermier!

Ministrul Barbu ASTĂZI: Micii fermieri, subvenție de 4.000 euro/fermier!

13 octombrie 2024 - 15:48

Micii fermieri, cultivatori de legume, vor beneficia de anul viitor de un ajutor de 4.000 euro/1.000 mp cultivați cu tomate și alte legume, a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, astăzi, 13 octombrie 2024, la Slatina, unde a participat la Ziua Recoltei.

Avans APIA! Suma pe cap oaie pe care o primesc oierii de la APIA săptămâna viitoare!

Avans APIA! Suma pe cap oaie pe care o primesc oierii de la APIA săptămâna viitoare!

11 octombrie 2024 - 16:20

Crescătorii de ovine încasează avansul APIA săptămâna viitoare. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită un avans de 70% din sprijinul cuplat la ovine, subvenție europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de oaie.

Decizie MADR ACUM: Subvenția APIA cu un cuantum de 69 euro/ha, după un transfer de sume!

Decizie MADR ACUM: Subvenția APIA cu un cuantum de 69 euro/ha, după un transfer de sume!

11 octombrie 2024 - 09:16

Ministerul Agriculturii a decis să transfere bani de la două dintre eco-scheme către plata pe înverzire, PD 04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil. Proiectul de Ordin MADR care stabilește acest transfer și cuantumurile pentru plata avansului APIA e publicat, în dezbatere, pe site-ul MADR. 

Sumele APIA pe hectar și cap animal, la plată de săptămână viitoare! Lista ANUNȚATĂ ACUM!

Sumele APIA pe hectar și cap animal, la plată de săptămână viitoare! Lista ANUNȚATĂ ACUM!

10 octombrie 2024 - 18:51

MADR este pregătit să demareze plata avansului pentru plățile directe începând cu data de 16 octombrie, în acest sens fiind publicat în transparență decizională pe site-ul instituției proiectul de Ordin pentru aprobarea în anul 2024 a realocării sumelor și stabilirea condițiilor de acordare a avansului pentru plățile directe finanțate din FEGA, din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027.

Oficial! Raport plăți directe APIA și AFIR hectar, cap animal!

Oficial! Raport plăți directe APIA și AFIR hectar, cap animal!

10 octombrie 2024 - 08:25

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a prezentat miercuri, 9 octombrie, în fața Guvernului, un raport al plăților directe APIA pe hectar și cap animal, plăți compensatorii agro-mediu și climă, plăți AFIR și scheme de ajutor Ucraina acordate fermierilor și crescătorilor de animale în acest an.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ionuț Georgescu: Cu Massey Ferguson tehnologia este la ea acasă!

Ionuț Georgescu: Cu Massey Ferguson tehnologia este la ea acasă!

În ferma lui Ionuț Georgescu fiecare tractor are rolul lui, iar dacă la muncile grele folosește modelul 8735S, pentru activitățile cotidiene sau în „operațiunile de finețe” apelează la un 7714S de 140 CP, respectiv la un M5713 de 135 CP.

„Alături de mine, în fermă mai lucrează doi băieți, ambii cu vârsta de până în 30 de ani, iar la noi tehnologia este la ea acasă. Pentru unii fermieri pare contra-intuitiv să ai toate aceste dotări pe un tractor mic precum M5713. Însă, dacă te gândești la lucrările de finețe, cum este cazul semănatului, erbicidatului sau fertilizatului, un sistem GPS de precizie ajută foarte mult, mai ales că în viitorul apropiat intenționez să fac o cartare pentru a administra îngrășăminte cu rată variabilă”, ne-a explicat Ionuț

Contact SIGMA România

B-dul Ficusului, nr. 8, apt. 2, Sector 1 Bucuresti Romania

T: + 40 21 233 10 64;

office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La stomatolog

La stomatolog
- Doctore, cum sunt dinţii mei? Detalii