DATE OFICIALE. Numărul sacrificărilor la ovine şi caprine a crescut spectaculos în anul 2020, comparativ cu anul 2019, iar la bovine şi la păsări a scăzut, în timp ce greutatea în carcasă a crescut la bovine, porcine, la ovine şi caprine, iar la păsări s-a redus, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate marţi.
În ceea ce priveşte sacrificarea ovinelor şi caprinelor, datele INS arată un total de 7,36 milioane de capete în 2020, în creştere faţă de 2019 cu 25%. Anul trecut s-a obţinut o producţie de carne din aceste specii de 87.005 tone, comparativ cu 56.254 de tone în 2019.
La specia porcine, anul trecut s-au sacrificat 4,528 milioane de capete, cu 3,2% mai multe faţă de anul anterior. Producţia de carne de porc consemnată a fost de 410.893 tone în 2020, faţă de 401.793 de tone în 2019.
În 2020 au fost sacrificate 566.000 de capete de bovine, în scădere cu 13,1% faţă de 2019. Producţia de carne obţinută în 2020 de la animalele sacrificate a ajuns 93.537 tone, faţă de 89.284 tone în 2019.
Potrivit datelor INS, sacrificările de păsări au depăşit 291,1 milioane de capete, în scădere cu 2,9% faţă de 2019. Producţia de carne obţinută a fost de 490.234 tone, faţă de 496.839 de tone în 2019.
Greutatea medie în carcasă consemnată în 2020 a fost de 165,3 kilograme la bovine, 90,7 kilograme la porcine, 11,8 kilograme la ovine/caprine şi 1,7 kilograme la păsări.
Potrivit INS, datele provizorii privind anul 2020 sunt obţinute din însumarea datelor lunare ale anului respectiv.
INS precizează că datele lunare privind sacrificările totale de animale şi păsări sunt obţinute prin însumarea datelor provenite din cercetarea statistică lunară pentru unităţile industriale specializate (abatoare), care furnizează date privind producţia de carne (numărul de capete sacrificate, greutatea în viu şi greutatea în carcasă a acestora). Cercetarea statistică este de tip exhaustiv (datele se colectează de la circa 200 de operatori economici) şi se adresează tuturor întreprinderilor din întreaga ţară care au activitate principală sau secundară "Producţia şi conservarea cărnii". De asemenea, sunt folosite şi estimări ale sacrificărilor din afara abatoarelor, respectiv numărul de animale şi păsări sacrificate şi greutatea în viu a acestora realizate de specialiştii direcţiilor agricole judeţene ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Greutatea medie în carcasă reprezintă raportul dintre greutatea în carcasă totală şi numărul de animale sau păsări sacrificate.
Sursa: Agerpres