VOCEA OIERILOR ROMÂNI. Fermele de ovine se vând. Turmele de oi sunt duse la tăiat. Oile mai rămân doar în calculatoarele șmecherilor. Ajutoarele sunt pentru băieții deștepți, nu pentru noi, cei mulți, spun crescătorii de ovine în mesajele transmise către AGROINFO.
Realitatea dură din fermele de creștere a ovinelor nu corespunde planurilor mărețe concepute în birourile din capitală. Oierii ne spun că sunt tot mai puțini cei care vor să se mai ocupe de creșterea oilor în România. Sunt vândute fermele de ovine, turmele întregi de oi sunt duse la tăiere. Ajutoarele pentru sectorul de creștere a ovinelor ar ajunge mereu în aceleași buzunare. Oierii sunt dezamăgiți de deciziile luate de Ministerul Agriculturii. Sprijinul cuplat, subvenția europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de ovină, nu ajunge decât la un procent mic de crescători, ajutorul național tranzitoriu se acordă în sistem regresiv, scade în fiecare an, ajutorul de criză este, deocamdată, pe hârtie, ajutorul de minimis la lână a fost anulat, iar pentru sprijinul financiar pentru construirea unui abator, în valoare de 300.000 de euro/beneficiar, ar trebui să aibă în cont, calculează ei, cam 100.000 de euro.
Oile se duc turme întregi la tăiat, la primăvară aș vrea să fie un recensământ să vedem cu ce am rămas, ne-a scris oierul Alexandru Csokasi din județul Bihor.
Dacă suntem sănătoși la primăvară, să vedem câte animale o să mai rămână în realitate, nu în calculatoarele șmecherilor, să se facă un control aspru, să se știe realitatea, adevărată, din teren, nu din acte. La care abatoare să se mai ducă materia primă din export, la ce să le construim?! Astea trebuiau acum 10-15 ani, nu să ne milogim de samsari și ei, miliardari, iar noi, boschetari, ne-a scris și Maria Lazăr.
În zona comunei Rapolt de lângă mine s-au lichidat, vândut, 3 exploatații de câte 300 de oi. Tot mai puțini oieri și discrepanța munte-câmpie este nelegală. Toți merităm aceleași fonduri și programe, toți plătim taxe la același stat. Nu sunt bani, nu se vrea, încercările timide distrug încet și sigur agricultura românească și în special zootehnia, spune crescătoarea de animale Ileana Voina din județul Hunedoara.
Să zicem că la un crescător de ovine i se aprobă proiectul (pentru construirea unui abator în zona montană, submăsura 4.2 n.r.), totul e bine, a doua zi, după ce deschide, la poarta lui o să fie o coloană oficială de mașini, ANAF, Mediu, ISU, etc. și omul nici măcar o zi nu a făcut profit, avertizează un alt crescător de animale, Valentin Constantin.
Legi făcute de oameni de la oraș care probabil cred că oaia are două picioare, este supărat fermierul Dorin Dragoman.