Adama
Agreena
AGRICOVER

Tot ce trebuie să știi despre creșterea vacilor din rasa Aberdeen Angus!

Publicat: 05 iunie 2023 - 19:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Rasa Aberdeen Angus este cunoscută pentru calitatea și eficiența sa în industria creșterii bovinelor. Vacile din această rasă au un aspect robust și compact, cu roba de culoare neagră sau roșie. Ele se pot adapta la condiții climatice variate și au o rezistență ridicată la boli. Aceste taurine se dezvoltă rapid și au o rată ridicată de creștere, ceea ce le face ideale pentru producția de carne. Carnea lor este apreciată pentru textura sa fină, marmorarea superioară și gustul bogat.

Dacă îți dorești să te ocupi cu creșterea vacilor din rasa Aberdeen Angus este foarte important să cunoști toate informațiile despre acest tip de bovine, deoarece fermierii care dețin astfel de taurine trebuie să pună un accent deosebit pe alimentație și nutriție, gestionarea pășunilor și selecția atentă a reproductorilor pentru a obține bovine cu caractere superioare.

angus cop_b

Istoria rasei Aberdeen Angus
Rasa Aberdeen Angus are o istorie bogată și interesantă, care își are rădăcinile în Scoția secolului al XIX-lea. Această rasă de bovine a devenit una dintre cele mai populare și respectate rase de carne din lume.
În anii 1700 și 1800, în regiunea Aberdeenshire din nord-estul Scoției, existau vaci negre, robuste și rezistente, cunoscute sub numele de Buchan humlies sau Hummlies. Aceste animale erau de talie mică, dar robuste și aveau o carne deosebit de bună.

În jurul anului 1800, crescătorii scoțieni au început să realizeze încrucișări selective între rasa Buchan humlies și alte rase locale. Scopul acestor încrucișări era de a obține animale mai mari și mai productive, fără a compromite calitatea cărnii. Procesul de selecție și îmbunătățire continuă a dus la dezvoltarea rasei Aberdeen Angus așa cum o cunoaștem astăzi.

Astăzi, Aberdeen Angus este una dintre cele mai răspândite rase de carne din lume și este apreciată de crescători și consumatori pentru calitatea sa superioară.

Principalele caracteristici ale rasei Aberdeen Angus
Rasa Aberdeen Angus se remarcă prin caracteristici distincte care o fac alegerea preferată a fermierilor din întreaga lume. Această rasă robustă și adaptabilă se distinge prin eficiența sa în utilizarea hranei și capacitatea sa de a se adapta la diferite condiții de mediu și climă.

Rasa este cunoscută pentru longevitatea sa, având o durată de viață mai lungă decât alte rase, ceea ce reduce costurile de înlocuire a animalelor. Aceste vaci sunt animale care dețin o rată bună de fertilitate, motiv pentru care pot concepe și da naștere la viței sănătoși într-un ritm regulat. Structura corporală compactă și musculoasă îi face ușor de manevrat și de gestionat în ferme. Adaptabilitatea lor la sistemele de creștere intensive sau extensive face ca această rasa Aberdeen Angus să fie versatilă și să se potrivească diferitelor metode de creștere.
Aceste caracteristici, împreună cu calitatea superioară a cărnii, fac din rasa Aberdeen Angus o alegere populară în industria creșterii bovinelor, satisfăcând atât nevoile fermierilor, cât și cerințele consumatorilor.

Adaptabilitatea la condițiile specifice din zone diferite
Rasa Aberdeen Angus se distinge prin adaptabilitatea sa remarcabilă la condițiile de mediu variate. Indiferent de climă, fie că este rece și umedă sau caldă și aridă, bovinele se adaptează cu succes și pot fi crescute în diverse regiuni.

Această caracteristică unică atrage fermierii din întreaga lume, oferindu-le flexibilitate în a alege rasa Aberdeen Angus pentru exploatațiile lor, indiferent de condițiile locale. Adaptabilitatea rasei este un aspect crucial în succesul său global și îi conferă un avantaj competitiv semnificativ în această industrie.

Calitatea superioară cu costuri de producție scăzute datorită îngrășării pe pășune
Bovinele Aberdeen Angus se remarcă prin calitatea superioară a cărnii lor, în timp ce oferă costuri de producție reduse datorită abilității crescute de a valorifica pășunea. Astfel, taurinele din rasa Aberdeen Angus pot beneficia de o alimentație bazată pe vegetație naturală, realizând o conversie a hranei în carne de calitate, fără a necesita cantități mari de furaje concentrate sau hrănire intensivă.

angus_b

Descrierea productivității rasei Aberdeen Angus
Aceste bovine se remarcă prin productivitatea lor excelentă, fiind una dintre cele mai productive rase de carne din lume. Acest fapt se datorează mai multor aspecte care contribuie la eficiența și performanța lor superioară.

În primul rând, taurinele Aberdeen Angus sunt recunoscute pentru abilitatea lor de a îngrășa eficient și de a transforma hrana în carne. Această rasă are o conversie alimentară excelentă, ceea ce înseamnă că poate transforma cantități mai mici de hrană în creștere și dezvoltare musculară. Astfel, fermierii pot obține un randament mai mare din hrana furnizată.
De asemenea, bovinele se remarcă și prin creșterea rapidă. Vițeii Aberdeen Angus au o rată de creștere mai accelerată în comparație cu alte rase, ceea ce permite fermierilor să obțină animale gata pentru piață mai devreme. Această creștere contribuie la maximizarea eficienței și rentabilității în creșterea animalelor.

Avantaje și dezavantaje față de alte rase

Taurinele Aberdeen Angus au numeroase avantaje față de alte rase, dar și câteva dezavantaje. Iată o prezentare succintă a acestora:

Avantaje:
Calitate superioară a cărnii: bovinele sunt renumite pentru calitatea lor superioară a cărnii, cu marmorare excelentă și gust bogat. Acest lucru le face să fie o alegere preferată în industria cărnii;
Eficiență în conversia hranei: vacile au abilitatea de a transforma eficient hrana în creștere musculară, ceea ce reduce costurile de hrănire și îmbunătățește randamentul;
Adaptabilitate: bovinele se adaptează bine la diferite condiții de mediu, fiind capabile să prospere atât în climă rece și umedă, cât și în medii mai calde și aride;
Fertilitate ridicată: această rasă are o rată bună de fertilitate, ceea ce înseamnă că vacile pot concepe și da naștere la viței sănătoși într-un ritm regulat.

Dezavantaje:
Costuri inițiale mai ridicate: achiziționarea inițială a animalelor de rasă Angus poate fi mai scumpă decât a altor rase, datorită popularității și cererii lor ridicate;
Necesită o gestionare atentă a creșterii: datorită creșterii rapide și îngrășării eficiente, bovinele necesită o atenție sporită pentru a evita supraponderalitatea și probleme de sănătate asociate;
Risc de displazie de șold: taurinele pot fi predispuse la displazia de șold, o afecțiune a articulațiilor care poate afecta mobilitatea și productivitatea animalelor.

Întreținerea și îngrijirea vacilor din rasa Aberdeen Angus
Întreținerea și îngrijirea adecvată a vacilor din rasa Aberdeen Angus joacă un rol vital în asigurarea sănătății și productivității acestora. Un program de îngrijire bine pus la punct contribuie la creșterea unor bovine sănătoase și la obținerea unui randament optim.

Asigurarea unei alimentații echilibrate care să satisfacă necesitățile nutriționale specifice ale rasei este esențială. Adăposturile vacilor trebuie să ofere protecție împotriva condițiilor meteorologice extreme și să permită mișcarea liberă a animalelor.

Sănătatea bovinelor trebuie monitorizată prin examene regulate și administrarea vaccinurilor recomandate de medicul veterinar. Controlul paraziților interni și externi este esențial pentru a menține sănătatea vacilor și a evita pierderile în creștere.
Gestionarea reproducerii este un alt aspect important. Trebuie pus la punct un program adecvat de împerechere și trebuie să se verifice starea fizică a vacii.

Alimentația

Alimentația este un aspect crucial în îngrijirea vacilor din rasa Aberdeen Angus. O dietă adecvată și echilibrată asigură sănătatea, creșterea și productivitatea optimă a acestor animale.

Vacile Aberdeen Angus trebuie să primească un amestec nutritiv de furaje de calitate. Acesta poate include iarbă proaspătă sau fân, care oferă fibre și nutrienți esențiali. De asemenea, se pot furniza siloz și furaje concentrate pentru a satisface necesarul de energie și proteine.

Este important să se asigure accesul constant la apă curată și proaspătă. Bovinele trebuie să aibă întotdeauna apă la dispoziție, deoarece hidratarea adecvată contribuie la funcționarea corectă a organismului și la digestia eficientă a hranei.
De asemenea, este recomandat să se suplimenteze alimentația acestora cu minerale și vitamine necesare pentru o sănătate optimă. Aceste suplimente pot fi furnizate sub formă de săruri minerale și suplimente vitaminice.

Este important să se monitorizeze greutatea și starea corporală a vacilor și să se ajusteze cantitatea de hrană în funcție de nevoile individuale ale fiecărei bovine.

angus doi_b

Creșterea

Pentru a realiza o creștere optimă a vacilor din rasa Aberdeen Angus, este necesar un management riguros al hrănirii și sănătății acestora. Un aspect esențial al acestui proces este selecționarea atentă a exemplarelor genetice de calitate și monitorizarea constantă a performanțelor lor individuale.
Selectarea exemplarelor genetice adecvate este crucială pentru a obține o turmă sănătoasă și productivă. Este important să se identifice animalele cu caracteristici și trăsături dorite, cum ar fi conformația corporală, capacitatea de adaptare la mediu și eficiența în creștere. Prin selectarea atentă a animalelor cu gene superioare, se poate îmbunătăți calitatea turmei și se pot obține rezultate mai bune în ceea ce privește producția de carne și reproducerea.

Boli ce pot apărea

Creșterea bovinelor Aberdeen Angus implică gestionarea și prevenirea unor boli și afecțiuni specifice. Iată care pot fi câteva dintre acestea:
Boli respiratorii: Acestea includ pneumonii și bronșite, care pot fi cauzate de agenți patogeni precum bacterii, virusuri sau fungii. Simptomele includ tuse, dificultăți respiratorii și secreții nazale;
Boli digestive: Printre acestea se numără indigestia acută, diareea și afecțiunile stomacului și intestinelor. Acestea pot fi cauzate de alimentație necorespunzătoare, schimbări bruște în regimul alimentar sau infecții bacteriene;
Boli parazitare: Paraziții interni și externi pot afecta sănătatea vacilor Aberdeen Angus. Acestea pot provoca probleme digestive, anemie și scădere în greutate;
Boli metabolice: Exemple de boli metabolice includ acidoza ruminală și cetonemia. Acestea pot apărea din cauza dezechilibrului nutrițional sau a schimbărilor bruște în alimentație;
Boli reproducționale: Acestea includ boli uterine, infertilitate și avorturi.
Pentru a preveni și trata aceste boli și afecțiuni, este esențial să se lucreze îndeaproape cu un medic veterinar și să se urmeze recomandările specifice pentru creșterea vacilor Aberdeen Angus. Prin adoptarea unor măsuri adecvate de prevenție și tratament, se poate asigura sănătatea și bunăstarea animalelor, optimizând rezultatele în ceea ce privește creșterea și producția bovinelor.

Întrebări și răspunsuri frecvente
Q: Cu ce sunt hrănite vacile din rasa Aberdeen Angus?

Vacile din rasa Aberdeen Angus sunt hrănite cu o combinație de furaje fibroase, furaje concentrate și pășune. Acestea includ fân, paie, silozuri de plante furajere și cereale precum porumb, orz sau grâu. De asemenea, suplimentele nutriționale pot fi utilizate pentru a asigura un aport echilibrat de vitamine și minerale.

Q: De ce este rasa Aberdeen Angus una foarte specială?

Rasa Aberdeen Angus este foarte specială datorită calității superioare a cărnii, eficienței și adaptabilității sale, rezistenței și longevității, precum și ușurinței în creștere și îngrijire. Aceste caracteristici fac ca această rasă să fie valoroasă și căutată în industria bovinelor de carne.

Prezentare realizată de Asociația Aberdeen Angus România. 

Vizualizat: 5398 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Anunț APIA ACUM plata ANT oi/capre, vaci, pe hectar!

Anunț APIA ACUM plata ANT oi/capre, vaci, pe hectar!

17 aprilie 2024 - 07:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat marți, pe pagina Facebook, că sunt la plată toate ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, atât pentru zootehnie, cât și pentru vegetal.

Cum se descurcă oierii care nu și-au găsit ciobani la turmă!

Cum se descurcă oierii care nu și-au găsit ciobani la turmă!

16 aprilie 2024 - 14:44

Crescătorul de ovine Ioan Suciu din Făgăraș și-a întrebat astăzi colegii, pe un grup Facebook de profil, cum se descurcă fără ciobani la stână care să aibă grijă de turma de oi, ce soluții au găsit. Ciobani care să știe meserie nu se mai găsesc de mult. Problema forței de muncă pentru ferme e cronică.

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

16 aprilie 2024 - 11:07

Mulţi fermieri din gospodăriile individuale şi-au asigurat necesarul de seminţe de la comercianţi neautorizaţi care au vândut aceste produse în pieţe şi oboare, existând incertitudini asupra calităţii acestora, avertizează Autoritatea Națională Fitosanitară.

Veste bună pentru micii crescători de animale!

Veste bună pentru micii crescători de animale!

16 aprilie 2024 - 09:13

Un târg de animale cunoscut printre micii crescători și-a redeschis porțile sâmbătă, 13 aprilie 2024.

Decizia pe care a luat-o un crescător care timp de 40 de ani a crescut vaci de lapte!

Decizia pe care a luat-o un crescător care timp de 40 de ani a crescut vaci de lapte!

16 aprilie 2024 - 08:03

Un crescător de bovine care timp de 40 de ani a crescut vaci de lapte nu a vrut să renunțe la fermă când fiul său a urmat o altă carieră decât cea de fermier. La cei 65 de ani ai săi, crescătorul a  decis că nu renunță la fermă și a trecut la creșterea vacilor de carne.

Fermierii care iau anul ăsta o plată în plus de la APIA!

Fermierii care iau anul ăsta o plată în plus de la APIA!

16 aprilie 2024 - 07:03

Fermierii care beneficiază de o plată în plus pe hectar anul acesta de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sunt tinerii fermieri cu vârsta de până-n 40 de ani. Agroinfo a obținut de la APIA informațiile de care aveți nevoie.

Vești importante pentru proprietarii de terenuri din România! Anunț făcut de ministrul Barbu!

Vești importante pentru proprietarii de terenuri din România! Anunț făcut de ministrul Barbu!

15 aprilie 2024 - 20:21

Proprietarii de terenuri din țara noastră au parte de vești bune din partea Guvernului. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a oferit noi informații despre stadiul lucrărilor de modernizare a sistemului de irigații din Lunca Dunării.

Atenție, fermieri! Închisoare de la 3 luni la un an pentru așa ceva!

Atenție, fermieri! Închisoare de la 3 luni la un an pentru așa ceva!

15 aprilie 2024 - 17:16

Nu doar că-și pierd subvențiile APIA fermierii care dau foc vegetației uscate de pe terenuri, dar riscă acum și pedeapsa cu închisoarea de la 3 luni la un an.

Precizări MADR ASTĂZI rachete antigrindină!

Precizări MADR ASTĂZI rachete antigrindină!

15 aprilie 2024 - 16:43

Având în vedere apariția în spațiul public a unor informații referitoare la impactul tehnologiei de combatere a grindinei prin metoda rachetelor asupra mediului, MADR face următoarele precizări:

Fermierii români, protest ASTĂZI!

Fermierii români, protest ASTĂZI!

15 aprilie 2024 - 14:42

Proteste spontane ale fermierilor afectați de sistemul antigrindină Lipsa măsurilor concrete din partea autorităților au determinat fermierii impactați de efectele sistemului antigrindă să organizeze, astăzi, 15 aprilie 2024, proteste spontane în zonele punctelor de lansare a rachetelor, informează un comunicat al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, transmis Agroinfo

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

”Cel mai important lucru la încărcătoarele Weidemann, în comparație cu alte utilaje similare, este articulația oscilantă a utilajului, care permite circulația acestuia pe teren accidentat. Datorită articulației oscilante, corpul utilajului se balansează, dar utilajul nu se înclină”, explică Ioan Bucilă.

”Principalul operator al încărcătoarelor Weidemann este tatăl meu, care, deși nu are studii de mecanică agricolă și nici nu are permis de conducere, la 65 de ani a început să lucreze pe încărcător și acum e profesionist în operarea lor. Cel mai mult mă ajută că tata poate să facă anumite lucrări și fără ca eu să fiu prezent în fermă sau să fie nevoie de un operator specializat. Weidemann sunt încărcătoare foarte manevrabile, oricine poate să lucreze foarte ușor pe ele”, adaugă fermierul din Șieuț.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Zoo

Zoo
- Scumpule, mi-ai promis că de ziua mea mă duci să-mi arăți niște blănuri grozave. Detalii