Subvenția APIA pe hectar aferentă anului de cerere 2023 care nu a intrat încă la plată este sprijinul cuplat pentru venit în sectorul vegetal. Pentru această subvenție, fermierii au termen 15 mai 2024 pentru depunerea unor documente la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Chiar dacă anul acesta s-a intenționat achitarea mai devreme a acestei subvenții APIA pe hectar, plata încă nu a fost demarată fiind ținută pe loc de setul de documente justificative pentru anumite scheme de sprijin cuplat, termenul limită stabilit de APIA fiind 15 mai. Pe lângă sprijinul cuplat, tot în mai, un termen vizează ajutorul național tranzitoriu acordat fermierilor care cultivă tutun.
"Ultima plată aferentă anului de cerere 2023 este sprijinul cuplat în sectorul vegetal, care va intra la plată după data de 15 mai," a declarat Adrian Pintea, secretar de stat MADR, la Agro TV.
Agroinfo a obținut informații de la APIA.
SPRIJIN CUPLAT PENTRU VENIT - SĂMÂNŢĂ DE CARTOF
Fermierii valorifică minimum 15 tone sămânţă de cartof/ha pe baza facturii sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, pe care le prezintă la APIA până la data de 15 mai a anului următor anului de cerere.
SPRIJIN CUPLAT PENTRU VENIT - HAMEI
Fermierii fac dovada producţiei minime de 490 kg conuri uscate de hamei/ha prin proces-verbal de constatare încheiat între DAJ şi fermier, care se depune la APIA, până la data de 1 decembrie a anului de cerere.
În situaţia în care fermierul are şi calitatea de procesator, înregistrat la ONRC, acesta face dovada procesării producţiei minime prin documente contabile interne, până la data de 15 mai a anului următor anului de cerere.
AJUTOR NAŢIONAL TRANZITORIU PENTRU TUTUN - ANT 4
Fermierul/grupul de producători depune la centrul local/judeţean sau al municipiului Bucureşti al APIA, după caz, până la data de 1 mai a anului următor recoltării, declaraţia de livrare a tutunului prin care se face dovada valorificării unei cantităţi minime de 1.000 kg/ha; declaraţia de livrare se vizează de reprezentantul desemnat al DAJ pe a cărei rază teritorială se află terenul cultivat, pentru atestarea cantităţii şi a calităţii tutunului livrat; dacă fermierul este membru al unui grup de producători, declaraţia de livrare se vizează şi de grupul în cauză.
Lista sprijin cuplat pentru venit - sector vegetal care ar urma să intre la plata APIA după 15 mai:
PD-09: sprijin cuplat pentru venit – soia;
PD-10: sprijin cuplat pentru venit – lucernă;
PD-11: sprijin cuplat pentru venit – leguminoase pentru industrializare, mazăre de grădină, fasole boabe și fasole păstăi;
PD-12: sprijin cuplat pentru venit – cânepă;
PD-13: sprijin cuplat pentru venit – orez;
PD-14: sprijin cuplat pentru venit – sămânță de cartof;
PD-15: sprijin cuplat pentru venit – hamei;
PD-16: sprijin cuplat pentru venit – sfecla de zahăr;
PD-17: sprijin cuplat pentru venit – legume cultivate în câmp pentru consum în stare proaspătă sau destinate industrializării (tomate, castraveți, ardei, vinete);
PD-18: sprijin cuplat pentru venit – legume cultivate în sere și solarii (tomate, castraveți, ardei, vinete);
PD-19: sprijin cuplat pentru venit – fructe (prune, mere, cireșe, vișine, caise și piersici);
PD-20: sprijin cuplat pentru venit – producere semințe pentru plante furajere.