ESTE OFICIAL! Subvenția APIA pe pășune nu se va mai plăti pentru suprafețele pe care nu există amenajament pastoral. Această condiție intră în vigoare din data de 1 ianuarie 2023, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Gorj.
"În conformitate cu art.XVII al OUG nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, termenul de finalizare a amenajamentelor pastorale, s-a prorogat până la data de 01 ianuarie 2023.
Aceasta prelungire s-a impus ținând cont de respectarea obligației implementării amenajamentelor pastorale la 1 ianuarie 2022, în vederea susținerii absorbției fondurilor europene aferente plăților pe suprafață și luând în considerare faptul că amenajamentele pastorale se pot executa numai pe baza unor date din teren care privesc tipul de vegetație și producția vegetală, coroborat cu situația creată de pandemia de COVID-19 privind restricționarea deplasării personalului pentru evitarea răspândirii bolii, respectarea perioadelor de carantină și a zonelor carantinate.
Reamintim că, in conformitate cu art.6 din OUG nr. 34/2013, modul de gestionare a pajiștilor se stabilește prin amenajamente pastorale.
Determinarea amplasamentului amenajamentului pastoral pe unități administrativ-teritoriale și pe blocuri fizice se stabilește pe baza datelor georeferențiate la nivel național, furnizate de instituțiile deținătoare.
Consiliile locale au obligația să elaboreze amenajamentul pastoral, valabil pentru toate pajiștile aflate pe unitatea administrativ-teritorială în cauză, potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență.
Fondurile necesare pentru realizarea amenajamentelor pastorale ale suprafețelor de pajiști permanente se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu excepția lucrărilor pentru identificarea, delimitarea, determinarea caracteristicilor dendrometrice și a soluțiilor de gospodărire a arboretelor și a vegetației forestiere aflate pe pajiști, care se finanțează de utilizatori, conform procedurii care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
Conținutul amenajamentului pastoral se aprobă și se detaliază prin normele metodologice aprobate prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Folosirea și exploatarea pajiștilor se fac cu respectarea bunelor condiții agricole și de mediu, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
În vederea reglementării perioadelor și condițiilor de pășunat, consiliile locale pot aproba regulamentul de pășunat valabil pe întreg teritoriul administrativ al unității administrativ- teritoriale.
Astfel, in conformitate cu art 10 (1) din OUG nr. 34/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, în vederea accesării fondurilor europene aferente plăților pe suprafață, utilizatorii de pajiști, persoane fizice și juridice, în calitate de proprietari și/sau deținători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligația ca anual să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de pășunat, ori cosirea cel puțin o dată pe an a vegetației.
Începând cu 1 ianuarie 2023 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral," precizează informațiile obținute de Agroinfo de la APIA Gorj.