În anul 2023, fermierii au obligația să declare suprafețele de teren lăsat pârloagă alocate zonelor neproductive care pot fi utilizate pentru culturi agricole destinate producției alimentare, cu excepția culturilor de porumb, soia pentru boabe sau specii cu ciclu scurt de producție, avertizează Ordinul MADR privind criteriile de eligibilitate pentru plata subvențiilor din agricultură în perioada 2023-2027.
"În cadrul cererii de plată, care se depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) începând din 1 martie 2023, fermierul identifică parcelele agricole utilizate și elementele neproductive.
În anul 2023, fermierii au obligația să declare suprafețele de teren lăsat pârloagă alocate zonelor neproductive care pot fi utilizate pentru culturi agricole destinate producției alimentare, cu excepția culturilor de porumb, soia pentru boabe sau specii cu ciclu scurt de producție, ca urmare a aplicării derogării prevăzută de Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1317 al Comisiei din 27 iulie 2022 de stabilire a unor derogări de la Regulamentul (UE) 2021/2115 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește aplicarea standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor (standardele GAEC) 7 și 8 pentru anul de cerere 2023, denumit în continuare Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1317.
Suprafaţa declarată a parcelei și a elementelor neproductive solicitate la plată este suprafaţa rezultată în urma procesului de digitizare a parcelei în aplicaţia electronică GIS pusă la dispoziţie de către APIA, în conformitate cu documentele care fac dovada utilizării terenului agricol. Excepţie fac cazurile în care pe parcela digitizată se regăsesc suprafeţe neagricole mai mici de 100 de metri pătraţi, dar care însumate depăşesc 100 de metri pătraţi.
Suprafaţa digitizată a parcelei poate fi diferită faţă de suprafaţa declarată în limita toleranţei, calculată în aplicaţia electronică GIS, de 0,75 m x perimetrul parcelei digitizate, dar nu mai mare de 1 ha.
În cazul în care în urma tuturor controalelor administrative sau la fața locului se constată că parcela nu respectă definiţia de la art. 2 lit. o), nu se acordă plăţi pentru suprafeţele identificate eronat," precizează Ordinul MADR.
Art.2, litera o) „identificarea parcelei/parcelelor agricole utilizate” înseamnă declararea, localizarea şi delimitarea în cadrul blocului fizic a parcelei/parcelelor agricole utilizate, în aplicaţia electronică GIS, pusă la dispoziţie de către APIA. Pentru identificare se utilizează informaţiile cadastrale ca urmare a înregistrării sistematice a imobilelor prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară, în situaţia în care acestea sunt disponibile şi relevante. Identificarea presupune ca parcela să nu se suprapună peste parcelele declarate de către alţi fermieri şi să nu depăşească limita blocului fizic.