Aproximativ 300.000 de hectare de teren agricol mai sunt, în prezent, în administrarea Agenției Domeniilor Statului (ADS), a spus marți, 25 mai 2021, ministrul agriculturii, la Expo-Conferința Internațională Meat Milk. Restul suprafețelor au fost concesionate de ADS pe redevențe pe hectar ridicol de mici.
Ministrul agriculturii a vorbit marți, la Poiana Brașov, despre legea vânzării terenurilor agricole, iar tangențial a atins subiectul concesionării terenurilor statului unor mari fermieri pe redevențe/chirii pe hectar ridicol de mici.
"Vedeți de câteva luni apare acest discurs, cum ne vindem noi țara. Păi, cine o vinde? În primul rând, cel care are terenul, pentru că urmărește prețul mai bun. Și acest lucru îl face dintotdeauna, sub nicio formă nu s-au găsit formule legale ca să nu se întâmple acest lucru. Știm cu toții, dacă suntem onești, că întotdeauna străinii au avut posibilitatea să cumpere. Ca persoane juridice. Și acum se întâmplă la fel, cumpără persoane juridice românești, după care sunt preluate (exploatațiile n.r.) de persoane juridice străine. Deci, lucrul acesta se întâmplă.
Dacă am vrea, într-adevăr, să nu mai vindem terenul, să limităm acest lucru, avem doar două posibilități, dar care niciuna nu ar fi acceptată. În primul rând, să fie o plafonare a suprafeței, pe care o poate deține o entitate fizică sau juridică, dar contravine legilor pieței și cutumelor europene sau statul să fie preemptor de gradul 2. Adică, dacă nu cumpără rudele cele mai apropiate, să cumpere tot statul și să gestioneze statul.
Dar aici ne punem întrebarea: este statul capabil să gestioneze? Pentru că, vă spun, din cele 300 de mii de hectare care au mai rămas în zestrea statului, gestionate de ADS, doar 30% sunt intabulate și se știu exact unde sunt. Restul sunt neintabulate. Deci, s-a demonstrat că statul nu a fost un gospodar prea bun. Vorbesc și de redevențele ridicole pe care au fost semnate contractele de concesiune.
Dacă dvs în piață și fermierii în piață lucrează sau fac contracte de 1500-2500 kg grâu/ha, statul le-a concesionat cu 300 - 600 kg la hectar pe an. Și aici, trebuie să avem o discuție foarte serioasă, ce vrem să facem și cum vrem să facem", a spus ministrul agriculturii.
Este de notorietate că suprafața cea mai mare din zestrea statului a fost concesionată de ADS în Insula Mare a Brăilei și este exploatată de Agricost SA, cea mai mare fermă de cereale și oleaginoase din România, aproximativ 56.000 ha de teren, controlată în prezent de arabii din Grupul Al Dahra.