Ioan Tătar are 23 de ani, a lucrat într-o fermă din Franța și s-a întors acasă după ce i-a fost aprobată cererea pentru sprijinul instalare tineri fermieri. A obținut 40.000 de euro de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, a luat deja prima tranșă, 30.000 de euro și urmează să mai încaseze 10.000 de euro. Tânărul crescător și-a înființat la Zlatna, județul Alba, o fermă de vaci.
Pornit cu stângul programul Tânărul Fermier pentru tinerii români din diaspora a început să se miște. Tot mai mulți tineri par interesați să revină acasă pentru ajutorul de 40.000 de euro cu care să pornească o afacere în agricultură. Numai la finalul anului trecut au fost aprobate peste 200 de proiecte, cele mai multe în Transilvania.
Ioan are 23 de ani și a lucrat într-o fermă din Franța. A reușit să ia 40.000 de euro prin programul dedicat celor care se întorc acasă și i-a investit într-o fermă de vaci.
captură video
Ioan, fermier: „Mi-am luat acest tractor. Mi-a ușurat foarte mult lucrul. Așteptăm a doua tranșă, am zis că vreau să mai măresc efectivul de animale, să îmi ridic niște grajduri acolo sus, la mine.”
Ioan Tătar, fermier din Zlatna (în foto): „Dacă te chinui un pic și pui osul la treabă, și în România faci. Prima tranșă am primit 30.000 de euro și trebuie să îmi mai intre 10.000.”
captură video
Nicolae are acum 41 de ani, a lucrat mai bine de 11 ani în Spania în podgorii și livezi de măslini, este și el unul dintre beneficiarii ajutorului pentru instalarea tinerilor fermieri. Acasă cultivă legume.
Nicolae Lupu, fermier din Cetatea de Baltă: „Am făcut investiții, am cumpărat un tractor, utilaje, să pot să îmi fie mai ușor. A fost foarte, foarte simplu de accesat.”
După mai mulți ani petrecuți în Spania, și o familie din Bistrița e gata de un nou început în zootehnia din România. Floarea Balaș beneficiază de ajutorul pentru tinerii fermieri, crește vaci, dar vrea să construiască și o mică fermă de porci.
Floarea Balaș, fermier: „Aveam pământurile de la părinți pentru care ne-am gândit să facem un proiect european. Soțul are vreo 18 ani de Spania eu vreo opt.”
Programul a demarat greoi la începutul anului trecut. De pildă, în februarie, a fost selectat un singur proiect în Alba. Dar în următoarele sesiuni au fost depuse tot mai multe, iar la final au fost aprobate peste 200.
Tudor Ponoran, director OJFIR Alba: „Mulți tineri au fost identificați ca fiind potențiali beneficiari și au depus proiecte care în momentul de față sunt finanțate și-au dezvoltat ferme.”
Condițiile sunt ca doritorii să nu aibă mai mult de 40 de ani în momentul în care se înscriu și să aibă studii agricole sau să fi lucrat cel puțin trei luni în agricultură, în ultimii doi ani, într-un stat din Uniunea Europeană.
sursa: PRO TV