Adama
Agreena
AGRICOVER

Tânăr crescător de vaci, întors din Franța: Dacă te chinui un pic, pui osul la treabă, reușești și-n România!

Publicat: 31 ianuarie 2022 - 07:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ioan Tătar are 23 de ani, a lucrat într-o fermă din Franța și s-a întors acasă după ce i-a fost aprobată cererea pentru sprijinul instalare tineri fermieri. A obținut 40.000 de euro de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, a luat deja prima tranșă, 30.000 de euro și urmează să mai încaseze 10.000 de euro. Tânărul crescător și-a înființat la Zlatna, județul Alba, o fermă de vaci. 

Pornit cu stângul programul Tânărul Fermier pentru tinerii români din diaspora a început să se miște. Tot mai mulți tineri par interesați să revină acasă pentru ajutorul de 40.000 de euro cu care să pornească o afacere în agricultură. Numai la finalul anului trecut au fost aprobate peste 200 de proiecte, cele mai multe în Transilvania.

Ioan are 23 de ani și a lucrat într-o fermă din Franța. A reușit să ia 40.000 de euro prin programul dedicat celor care se întorc acasă și i-a investit într-o fermă de vaci.

ioan-franta-doi_b

captură video

Ioan, fermier: „Mi-am luat acest tractor. Mi-a ușurat foarte mult lucrul. Așteptăm a doua tranșă, am zis că vreau să mai măresc efectivul de animale, să îmi ridic niște grajduri acolo sus, la mine.”

Ioan Tătar, fermier din Zlatna (în foto): „Dacă te chinui un pic și pui osul la treabă, și în România faci. Prima tranșă am primit 30.000 de euro și trebuie să îmi mai intre 10.000.”

ioan-franta_b

captură video

Nicolae are acum 41 de ani, a lucrat mai bine de 11 ani în Spania în podgorii și livezi de măslini, este și el unul dintre beneficiarii ajutorului pentru instalarea tinerilor fermieri. Acasă cultivă legume.

Nicolae Lupu, fermier din Cetatea de Baltă: „Am făcut investiții, am cumpărat un tractor, utilaje, să pot să îmi fie mai ușor. A fost foarte, foarte simplu de accesat.”

După mai mulți ani petrecuți în Spania, și o familie din Bistrița e gata de un nou început în zootehnia din România. Floarea Balaș beneficiază de ajutorul pentru tinerii fermieri, crește vaci, dar vrea să construiască și o mică fermă de porci. 

Floarea Balaș, fermier: „Aveam pământurile de la părinți pentru care ne-am gândit să facem un proiect european. Soțul are vreo 18 ani de Spania eu vreo opt.”

Programul a demarat greoi la începutul anului trecut. De pildă, în februarie, a fost selectat un singur proiect în Alba. Dar în următoarele sesiuni au fost depuse tot mai multe, iar la final au fost aprobate peste 200.

Tudor Ponoran, director OJFIR Alba: „Mulți tineri au fost identificați ca fiind potențiali beneficiari și au depus proiecte care în momentul de față sunt finanțate și-au dezvoltat ferme.”

Condițiile sunt ca doritorii să nu aibă mai mult de 40 de ani în momentul în care se înscriu și să aibă studii agricole sau să fi lucrat cel puțin trei luni în agricultură, în ultimii doi ani, într-un stat din Uniunea Europeană.

sursa: PRO TV

Vizualizat: 12039 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenții APIA hectar URGENT în conturi! Cuantum, termen final plată!

Subvenții APIA hectar URGENT în conturi! Cuantum, termen final plată!

20 iunie 2024 - 10:47

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) urgentează plata subvențiilor APIA pe hectar, aferente anului de cerere 2023. Termenul final pentru achitarea plăților directe, stabilit de regulamentele europene, este 30 iunie 2024, așa că APIA mai are doar câteva zile. Ce subvenții APIA pe hectar trebuie să ajungă la fermieri, cuantum pentru fiecare?

Subvenții APIA cap animal la plată! Cuantum, termenul la care se încheie plățile!

Subvenții APIA cap animal la plată! Cuantum, termenul la care se încheie plățile!

20 iunie 2024 - 08:08

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) are termen 30 iunie 2024 pentru a finaliza plățile din zootehnie, aferente anului de cerere 2023. Ce subvenții APIA pe cap animal ajung la crescătorii de vaci, oi și capre în aceste zile?

Fermierii în câmp la 40 de grade Celsius!

Fermierii în câmp la 40 de grade Celsius!

19 iunie 2024 - 20:04

Pe o zi cu o căldură năucitoare, 40 de grade Celsius, combinele au duduit pe câmpuri. Fermierii au început să recolteze grâul pentru că se anunţă producţie-record. Nu vor să lase niciun bob să se usuce în căldura deşertică. Cu utilajele moderne, munca la câmp se face acum ca la birou: pe răcoare, în briza aerului condiţionat.

Tăiați de pe lista de plată APIA!

Tăiați de pe lista de plată APIA!

19 iunie 2024 - 18:24

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) îi exclude de la plata subvențiilor APIA pentru acest an pe fermierii, crescătorii de animale ale căror terenuri sau efective de animale sunt declarate și-n alte cereri depuse la APIA. Agroinfo a obținut informații de la APIA. 

Verificați-vă contul! APIA a făcut noi plăți ASTĂZI!

Verificați-vă contul! APIA a făcut noi plăți ASTĂZI!

19 iunie 2024 - 15:18

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a efectuat, în perioada 17 – 19 iunie 2024, plăți pentru anul de cerere 2023 în suma totală 239.990.840,43 lei (48.281.256,73 euro), anunță astăzi Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Ce face APIA dacă crescătorii au încasat ANT care nu li se cuvine sau alte subvenții APIA!

Ce face APIA dacă crescătorii au încasat ANT care nu li se cuvine sau alte subvenții APIA!

19 iunie 2024 - 08:27

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) recuperează sumele acordate necuvenit în cadrul unei campanii de plată. Cum procedează APIA? Agroinfo a obținut informații de la APIA.

Ce verificări face APIA anul acesta pentru plata subvențiilor APIA hectar și cap animal!

Ce verificări face APIA anul acesta pentru plata subvențiilor APIA hectar și cap animal!

19 iunie 2024 - 07:30

Sesiunea de primire a cererilor unice pentru plata subvențiilor aferente acestui an s-a încheiat pe data de 12 iunie 2024. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este ocupată în această perioadă cu verificarea cererilor și pregătirea controalelor în teren. Ce verificări face APIA în acest an pentru plata subvențiilor APIA?

Șef APIA anunță data pentru plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

Șef APIA anunță data pentru plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

18 iunie 2024 - 18:15

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pregătește următoarea etapă la plata subvențiilor APIA, cuvenite pentru acest an fermierilor, crescătorilor de animale, în așa fel încât la data de 15 octombrie 2024 să fie demarată plata avansului APIA.

Nou ajutor pentru fermieri lansat ACUM!

Nou ajutor pentru fermieri lansat ACUM!

18 iunie 2024 - 12:01

Agențiile Judeţene pentru Ocuparea Forței de Muncă anunță că fermierii care angajează în perioada vacanței elevi sau studenți pot beneficia de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR) al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă, valoarea ISR, actualizată în 2024 este de 660 lei, astfel fermierii angajatori beneficiază de jumătate din această sumă pentru fiecare angajat elev sau student.

Lege plată subvenție micii fermieri!

Lege plată subvenție micii fermieri!

18 iunie 2024 - 09:13

Pe masa președintelui Klaus Iohannis se află pentru promulgare Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 13/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate și cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Lucruri mici...

Lucruri mici...
Adevărata fericire constă în lucrurile mici: Detalii