"Declinul zootehniei românesti nu se oprește prin importul de animale de reproducție, nici cu ,,cheltuieli eligibile” și nici fără ,,cheltuieli eligibile”. Altele sunt pârghiile și mecanismele tehnice!" Spune dr.ing. Gheorghe Vaida, inspector de specialitate și consilier al președintelui Academiei de Științe Agricole și Silvice.
"Luni, 24 iunie, 2024, a avut loc la Luxemburg Consiliul AgriFish, Consiliul Miniștrilor Agriculturii din tarile UE, unde reprezentantul Romaniei trage un semnal de alarmă cu privire la situația actuală din sectorul zootehnic din tara noastra si solicită sprijin din partea Comisiei Europene pentru a-i ajuta pe crescătorii de animale să își achiziționeze animale de reproducție cu ajutorul fondurilor europene.
Aceasta ,,pe fondul conflictului din Ucraina și instabilitatea generală din regiune care au produs o serie de efecte negative in sectorul agroalimentar din UE”. Pentru dezvoltarea sectorului zootehnic prin valorificarea mai buna a cerealelor obținute pe plan local și pentru a spori producția de carne, lapte și alte produse de origine animală. Pentru a opri scaderea efectivelor de animale din tara noastra. ,,Perioada dificilă prin care trec fermierii care au accesat fondurile europene pentru dezvoltarea fermelor zootehnice a condus la decapitalizarea acestora prin reducerea prețurilor la cereale și neacoperirea costurilor de producție, fapt ce determină imposibilitatea populării cu animale a investițiilor finalizate”
România cere ca animalele de reproducție să devină eligibile pentru achizițiile cu fonduri europene. Măsura care poate stopa declinul zootehniei românești. ,,Acest aspect poate conduce la extinderea orizontului de piața pentru reproducătorii cu genetică valoroasă din state membre cu tradiție, ca exemplu: Olanda și Franța pentru sectorul bovine (juninci de reproducție), Germania și Danemarca pentru suine (scrofițe de reproducție), aducând plus valoare agenților economici din aceste State Membre care s-au axat pe performanță în reproducție”.
Asadar, prin aceasta pozitie a noastra, consideram ca rezolvam si situatia sectorului zootehnic de la noi si aducem plus valoare si unor agenti economici din statele UE! Am revăzut de mai multe ori acest material cu pozitia Romaniei, am văzut si auzit , în ultima perioadă, mai multe puncte de vedere în spatiul public privind sectorul zootehnic, despre sprijinul acordat, genetica, ameliorare, etc. Ca specialist cu vechime in zootehnie, ca să fiu modest si să nu spun altfel, parcă nu imi vine să cred ce văd și ce aud, parcă am trăi în două lumi paralele în ceea ce priveste zootehnia, spatiul rural romanesc. Nu prea ar fi de comentat nimic, așa cum se spune ,,fără comentarii”.
Totusi, ,,cheltuieli eligibile” ar trebui sa fie – tot sprijinul acordat crescătorilor romani in totalitate, atat din bani nationali, cat si europeni si urmarita eficienta utilizarii lor. In ultimii ani am tot auzit despre ,,sprijinul deosebit acordat geneticii”, ca dam sprijinul cuplat zootehnic numai celor care au animalele inscrise in registrul genealogic, ca pentru noi este ,,prioritara genetica”, oare acesta sa fie rezultatul? Atunci, de ce am investit atat de multi bani in acest domeniu, mai ales in ultimii zece ani, daca suntem obligati sa apelam in continuare la importuri? A facut cineva un calcul despre modul in care au fost acordate aceste fonduri si eficienta utilizarii lor in dezvoltarea sectorului?
Acest sistem cu importul masiv de material biologic de prăsilă din țările cu Zootehnie dezvoltată se practică in mod curent doar in tarile slab dezvoltate, in curs de dezvoltare. Nu este rau ca unii fermieri, care doresc sa exploateze o anumita genetica, de la o anumita rasa, linie zootehnica, tip morfoproductiv, dintr-o anumita tara si dispune de fondurile necesare pentru dezvoltare, sa faca aceste importuri. Se fac si acum asemenea importuri si au fost facute si inainte. Dar, in acest mod, este stiut, ca nu putem opri declinul zootehniei.
In timp ce sute de taurasi de reproductie, de mare valoare genetica, produsi anual in fermele de elita din tara noastra se duc la abator, noi promovam importul de juninci din tarile UE, in loc sa ne ocupam de propria retea nationala de ameliorare a animalelor si sa ne producem singuri acest material biologic de prasila. In loc sa ne ocupam de fermele de elita, sa sprijinim performanta, sa introducem noile tehnologii moderne practicate in prezent, in tarile cu zootehnie avansata, lucram dupa ureche.
Noi nu dorim sa avem reproducătorii cu genetică valoroasă, ci îi ducem la abator si apelam in continuare la importuri! Nu suntem in stare sa ne conducem! Păcat!
Aceste ,,gafe” tehnice (intentionate sau neintentionate, nici nu mai contează) si altele, va costa mult crescătorii de animale din tara noastră in viitor. Declinul zootehniei romanesti nu se opreste prin importul de animale de reproductie, nici cu ,,cheltuieli eligibile” si nici fără ,,cheltuili eligibile”. Altele sunt pârghiile și mecanismele tehnice.
Despre aceste aspecte tehnice legate de ameliorarea animalelor, despre sectorul zootehnic din tara noastra, in general, am scris mai mult in ultimul timp, am publicat si cateva carti de specialitae, dar din păcate fără efectul scontat." A postat pe pagina sa de socializare dr.ing. Gheorghe Vaida, iar Asociația Profesională a Ciobanilor din România și alți crescători de animale au reacționat la postare prin susținerea punctului de vedere exprimat public.