Adama
Vinasa Rompak

Sute de tăurași cu valoare genetică din fermele noastre se duc la abator și noi importăm juninci!

Publicat: 26 iunie 2024 - 05:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

"Declinul zootehniei românesti nu se oprește prin importul de animale de reproducție, nici cu ,,cheltuieli eligibile” și nici fără ,,cheltuieli eligibile”. Altele sunt pârghiile și mecanismele tehnice!" Spune dr.ing. Gheorghe Vaida, inspector de specialitate și consilier al președintelui Academiei de Științe Agricole și Silvice.

"Luni, 24 iunie, 2024, a avut loc la Luxemburg Consiliul AgriFish, Consiliul Miniștrilor Agriculturii din tarile UE, unde reprezentantul Romaniei trage un semnal de alarmă cu privire la situația actuală din sectorul zootehnic din tara noastra si solicită sprijin din partea Comisiei Europene pentru a-i ajuta pe crescătorii de animale să își achiziționeze animale de reproducție cu ajutorul fondurilor europene.

Aceasta ,,pe fondul conflictului din Ucraina și instabilitatea generală din regiune care au produs o serie de efecte negative in sectorul agroalimentar din UE”. Pentru dezvoltarea sectorului zootehnic prin valorificarea mai buna a cerealelor obținute pe plan local și pentru a spori producția de carne, lapte și alte produse de origine animală. Pentru a opri scaderea efectivelor de animale din tara noastra. ,,Perioada dificilă prin care trec fermierii care au accesat fondurile europene pentru dezvoltarea fermelor zootehnice a condus la decapitalizarea acestora prin reducerea prețurilor la cereale și neacoperirea costurilor de producție, fapt ce determină imposibilitatea populării cu animale a investițiilor finalizate”

vaida vaca_b

România cere ca animalele de reproducție să devină eligibile pentru achizițiile cu fonduri europene. Măsura care poate stopa declinul zootehniei românești. ,,Acest aspect poate conduce la extinderea orizontului de piața pentru reproducătorii cu genetică valoroasă din state membre cu tradiție, ca exemplu: Olanda și Franța pentru sectorul bovine (juninci de reproducție), Germania și Danemarca pentru suine (scrofițe de reproducție), aducând plus valoare agenților economici din aceste State Membre care s-au axat pe performanță în reproducție”.

Asadar, prin aceasta pozitie a noastra, consideram ca rezolvam si situatia sectorului zootehnic de la noi si aducem plus valoare si unor agenti economici din statele UE! Am revăzut de mai multe ori acest material cu pozitia Romaniei, am văzut si auzit , în ultima perioadă, mai multe puncte de vedere în spatiul public privind sectorul zootehnic, despre sprijinul acordat, genetica, ameliorare, etc. Ca specialist cu vechime in zootehnie, ca să fiu modest si să nu spun altfel, parcă nu imi vine să cred ce văd și ce aud, parcă am trăi în două lumi paralele în ceea ce priveste zootehnia, spatiul rural romanesc. Nu prea ar fi de comentat nimic, așa cum se spune ,,fără comentarii”.

Totusi, ,,cheltuieli eligibile” ar trebui sa fie – tot sprijinul acordat crescătorilor romani in totalitate, atat din bani nationali, cat si europeni si urmarita eficienta utilizarii lor. In ultimii ani am tot auzit despre ,,sprijinul deosebit acordat geneticii”, ca dam sprijinul cuplat zootehnic numai celor care au animalele inscrise in registrul genealogic, ca pentru noi este ,,prioritara genetica”, oare acesta sa fie rezultatul? Atunci, de ce am investit atat de multi bani in acest domeniu, mai ales in ultimii zece ani, daca suntem obligati sa apelam in continuare la importuri? A facut cineva un calcul despre modul in care au fost acordate aceste fonduri si eficienta utilizarii lor in dezvoltarea sectorului?

Acest sistem cu importul masiv de material biologic de prăsilă din țările cu Zootehnie dezvoltată se practică in mod curent doar in tarile slab dezvoltate, in curs de dezvoltare. Nu este rau ca unii fermieri, care doresc sa exploateze o anumita genetica, de la o anumita rasa, linie zootehnica, tip morfoproductiv, dintr-o anumita tara si dispune de fondurile necesare pentru dezvoltare, sa faca aceste importuri. Se fac si acum asemenea importuri si au fost facute si inainte. Dar, in acest mod, este stiut, ca nu putem opri declinul zootehniei.

In timp ce sute de taurasi de reproductie, de mare valoare genetica, produsi anual in fermele de elita din tara noastra se duc la abator, noi promovam importul de juninci din tarile UE, in loc sa ne ocupam de propria retea nationala de ameliorare a animalelor si sa ne producem singuri acest material biologic de prasila. In loc sa ne ocupam de fermele de elita, sa sprijinim performanta, sa introducem noile tehnologii moderne practicate in prezent, in tarile cu zootehnie avansata, lucram dupa ureche.

Noi nu dorim sa avem reproducătorii cu genetică valoroasă, ci îi ducem la abator si apelam in continuare la importuri! Nu suntem in stare sa ne conducem! Păcat!

Aceste ,,gafe” tehnice (intentionate sau neintentionate, nici nu mai contează) si altele, va costa mult crescătorii de animale din tara noastră in viitor. Declinul zootehniei romanesti nu se opreste prin importul de animale de reproductie, nici cu ,,cheltuieli eligibile” si nici fără ,,cheltuili eligibile”. Altele sunt pârghiile și mecanismele tehnice.

Despre aceste aspecte tehnice legate de ameliorarea animalelor, despre sectorul zootehnic din tara noastra, in general, am scris mai mult in ultimul timp, am publicat si cateva carti de specialitae, dar din păcate fără efectul scontat." A postat pe pagina sa de socializare dr.ing. Gheorghe Vaida, iar Asociația Profesională a Ciobanilor din România și alți crescători de animale au reacționat la postare prin susținerea punctului de vedere exprimat public. 

Vizualizat: 1740 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii