SYNGENTA
Adama

Sute de animale ucise de secetă! Crescătorii au ajuns să hrănească vitele cu carton înmuiat sau saci din rafie!

Publicat: 10 august 2021 - 09:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

O secetă cumplită care durează de trei ani a transformat pășunile din vestul Kazahstanului în cimitire de animale. Sute de cadavre de animale se descompun în colbul bătut de vântul fierbinte. Disperați, proprietarii de ferme așteaptă ajutor de la autoritățile centrale, dar nimănui nu pare să-i pese de soarta lor. „Aici nu mai e nimic de mâncare”, spune, cu deznădejde, o femeie. Adesea, animalele sunt hrănite cu carton înmuiat sau cu rafia din saci.

Pe platoul Mangistau din vestul Kazahstanului, moartea vine încet, chinuitor și implacabil. Altădată mândria regiunii prin forța și grația lor, sute de cai agonizează. Abandonați de stăpânii lor, care nu mai au cu ce să-i adape și să-i hrănească, caii se sting singuri sau în grupuri. Sfâșietoare sunt imaginile cu iepe și mânji morți unii lângă alții, departe de orice sursă de apă, hrană sau de un petic de umbră.

animale-seceta-kazahstan_b

„Am avut doi, trei ani de secetă, aproape trei ani. Iarba n-a mai crescut ca altădată, dar niciodată n-a fost așa de rău ca anul acesta. A rămas doar iarba neagră, cum îi zicem noi”, spune Gabidolla Kalinbaiuli, proprietar de herghelie.

VIDEO AICI!

Bucăți de carton înmuiat sau saci din rafie, pe post de nutreț

Dispariția pășunilor a aruncat în aer prețurile fânului și orzului. Disperați, crescătorii de animale au ajuns să amestece fânul cu bucăți de carton îmbibat cu apă, în timp ce unele animale mănâncă singure rafia sacilor.

vaca-rafie_b

De la o zi la alta, chiar și caii puternici de altădată au ajuns niște umbre sinistre.

„Trebuie să o susținem cu frânghiile, pentru că nu mai e iarbă, nu mai nimic de mâncat. Fără frînghii, nu mai poate sta în picioare, se prăbușește”, explică o femeie. Subnutrită, iapa nu și-a mai putut alăpta mânzul, care, la rândul lui, este atât de slăbit, încât refuză să se ridice în picioare. Și el, și mama lui par să aștepte resemnați inevitabilul.

Drama din grajduri și țarcuri nu e cu nimic diferită, în fond, de a cailor care pier neștiuți de nimeni în pustiul stepei.

„De când a început seceta, mi-au murit 20 de cai și o cămilă. Dacă mor pe câmp, nici nu mai putem să-i aducem în sat ca să raportăm moartea lor. Dacă autoritățile mi-ar da o cisternă pe zi sau măcar la două sau trei zile, aș putea avea grijă de animale”, spune Gabidolla Kalinbaiuli.

cal-seceta_b

Secetă cumplită la câteva zeci de kilometri de o sursă de apă. Ironie cruntă a sorții, Mangistau este la câțiva zeci de kilometri de apele Mării Caspice. Apa salvatoare e acolo, dacă ar exista stații pentru desalinizarea lor.

Experții în climă spun că dezastrul din interiorul uscatului e provocat de încălzirea globală. Chiar și Marea Caspică suferă din această cauză.

„De o sută de ani marea n-a mai ajuns la nivelul maxim. Crește câte puțin, din când în când, dar n-a ajuns niciodată la nivelul de vechime”, spune Oribasar Togjanov, expert de mediu.

„Creșterea temperaturilor s-a resimțit diferit în anumite anotimpuri, în diverse regiuni, dar la nivelul Kazahstanului temperaturile au crescut în medie cu 0,3°C în fiecare deceniu”, explică Svetlana Dolghih, expert climatolog.

În fața dezastrului, guvernul kazah a promis că va trimite fermierilor rezerve de orz. Prea târziu pentru peste 1.000 de animale moarte și alte mii în pragul morții, și pentru crescătorii de cai și vite, aflați deja în faliment.

sursa: Digi 24

Vizualizat: 10444 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul Barbu, întâlniri cu fermierii, crescătorii de animale!

Ministrul Barbu, întâlniri cu fermierii, crescătorii de animale!

22 ianuarie 2025 - 17:56

Ministrul Florin-Ionuț Barbu a avut miercuri, 22 ianuarie 2025, la sediul MADR, o serie de întâlniri de lucru cu reprezentanții asociațiilor și federațiilor de fermieri din sectoarele pescăresc, suin și vegetal pentru a stabili împreună măsuri de sprijin și soluții pentru provocările cu care aceștia se confruntă.

Stână prefăcută-n cenușă! Animalele au ars de vii!

Stână prefăcută-n cenușă! Animalele au ars de vii!

22 ianuarie 2025 - 14:15

Un incendiu de proporții a cuprins azi-dimineață o stână din comuna Balta Doamnei, satul Lacul Turcului, județul Prahova. Focul s-a extins rapid, afectând întreaga construcție și lăsând în urmă pierderi semnificative. Sute de animale, inclusiv capre și păsări, se aflau în interior în momentul izbucnirii focului.

APIA: Urmează la plată ajutoarele naționale tranzitorii, ANT cap animal și hectar!

APIA: Urmează la plată ajutoarele naționale tranzitorii, ANT cap animal și hectar!

22 ianuarie 2025 - 11:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a răspuns fermierilor, crescătorilor de animale la întrebările legate de plata subvențiilor APIA, aferente anului de cerere 2024.

Ajutor de 200.000 euro/fermier pentru Prima seră!

Ajutor de 200.000 euro/fermier pentru Prima seră!

22 ianuarie 2025 - 06:01

Fermierii ar putea obține în viitorul apropiat finanțări nerambursabile de până la 200.000 de euro pentru modernizarea agriculturii prin construirea de sere și solarii noi. Proiectul de lege care reglementează programul „Prima Seră” a fost aprobată deja de Senat.

Târg de Ziua Unirii Principatelor Române

Târg de Ziua Unirii Principatelor Române

21 ianuarie 2025 - 17:56

Cu ocazia sărbătoririi ”Zilei Unirii Principatelor Române – 24 ianuarie”, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui în curtea instituției, între 23 -25 ianuarie 2025, un târg pentru promovarea produselor agroalimentare românești.

Comunicat APIA ACUM! Plăți crescătorii de animale!

Comunicat APIA ACUM! Plăți crescătorii de animale!

21 ianuarie 2025 - 17:40

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna septembrie 2024 și trimestrul III 2024.

Noua subvenție mici fermieri, gospodari de 10.000 de lei! Pentru ce primiți acești bani!

Noua subvenție mici fermieri, gospodari de 10.000 de lei! Pentru ce primiți acești bani!

21 ianuarie 2025 - 05:49

Gospodarii care locuiesc la sat, micii fermieri, țăranii primesc de la stat un ajutor de 10.000 de lei. Banii sunt acordați în cadrul programului "Rabla pentru sobe", lansat de Ministerul Mediului, pentru înlocuirea vechilor sobe cu altele mai eficiente, economice și ecologice.

Cantitățile de motorină pentru 2025 pentru care luați bani de la APIA!

Cantitățile de motorină pentru 2025 pentru care luați bani de la APIA!

21 ianuarie 2025 - 05:31

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial, un proiect de hotărîre Guvern privind acordarea ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură în acest an. Proiectul de act normativ anunță și cantitățile de motorină pentru vegetal, zootehnie, pentru care fermierii, crescătorii de animale primesc banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Oficial! Cuantum subvenție APIA pentru acest an! Ce sumă iau de la APIA fermierii, crescătorii!

Oficial! Cuantum subvenție APIA pentru acest an! Ce sumă iau de la APIA fermierii, crescătorii!

21 ianuarie 2025 - 05:06

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, un proiect de hotărîre de Guvern care stabilește cuantumul pentru acest an al ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură.

Salamul de Nădlac, recunoaștere europeană!

Salamul de Nădlac, recunoaștere europeană!

20 ianuarie 2025 - 18:52

Ministerul Agriculturii anunță pe pagina sa Facebook despre un nou produs românesc care va obține certificare europeană, Salamul de Nădlac.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La şcoală

La şcoală
Bulă o întreabă într-o zi pe doamna învăţătoare: Detalii