Reprezentanţii fermierilor cer suplimentarea bugetului alocat anul acesta submăsurii 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Aceştia spun că fondurile europene alocate sunt insuficiente, iar foarte multe proiecte eligibile nu vor primi finanţare din lipsă de buget.
Preşedintele Asociaţiei Tinerilor Fermieri (ATF) Olt, Florin Ciobanu, a explicat în cadrul emisiunii „Reporter 24” că plafonul alocat s-a dovedit complet insuficient în raport cu numărul tinerilor interesați să intre în agricultură și care a depășit 4.300 de posibili beneficiari.
Astfel, reprezentanţii fermierilor cer ca sumele să fie suplimentate de la bugetul de stat, printr-un proiect paralel. Ajutorul acordat anul acesta tinerilor fermieri care se instalează ca șefi de exploatație agricolă este de maxim 70.000 de euro/fermier.
„Vom demara, în perioada următoare, discuţii pentru a identifica cea mai bună soluţie să nu se mai întâmple ca în anii anteriori, când mii de proiecte eligibile nu au mai avut finanţare. Este păcat, mai ales că avem aproape 4.300 de tineri care vor să ia finanţare pentru a-şi dezvolta afacerea în zona rurală. Asta înseamnă 4.300 de familii, pe lângă care mai sunt alte câteva zeci de familii care supravieţuiesc – zilieri, magazine. Aceşti mici fermieri sunt mici motoraşe economice ale economiei locale. Eu nu cred că este cineva care nu vrea să găsim soluţii să putem finanţa cu un program asemănător PNDL. Vrem să venim cu un program paralel PNDR – Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, finanţat de la Bruxelles, cu bani de la bugetul naţional, să putem finanţa toate proiectele eligibile care deja produc plusvaloare în zona rurală”, a declarat Florin Ciobanu.
„Avem 100 de milioane buget şi aproape cinci mii de proiecte, dacă ţinem cont şi de zona montană. 4.300 sunt la noi, în zona non-montană cu un buget de 70 de milioane de euro. Nu ne ajung aceşti bani, există buget doar pentru o mie – o mie şi ceva de proiecte. Vom avea mii de tineri care nu vor primi finanţare dacă nu venim rapid cu o idee de a finanţa aceste proiecte de la bugetul naţional. E păcat să nu îi ajutăm, în condiţiile în care toată Europa ţipă că este o problemă reîntinerirea generaţiilor, forţa de muncă la fel, iar satele româneşti sunt depopulate”, a conchis Ciobanu.